“Lipoaspiraţia constă în extracţia grăsimii, fiind o tehnică de îndepărtare a depozitelor de ţesut adipos nedorit, din anumite regiuni ale corpului. Lipoaspiraţia nu substituie scăderea în greutate cu ajutorul altor soluţii, dar constituie o metodă de îndepărtare a grăsimii care nu se poate rezolva prin dietă şi exerciţii fizice pentru anumite zone ale corpului, grăsime care se transformă în colăcei, guşă sau aripioare”, explică specialistul Clinicii Metamorphosis din Capitală.
Astfel, chiar şi asociate cu dieta, exerciţiile fizice care reprezintă una dintre soluţii, nu asigură corecţia, deformarea apărând prin schimbări structurale la acest nivel. De ce? ”Pentru că nu slăbim întodeauna proporţional, aşa cum ar fi ideal pentru oricare dintre noi, pentru că nu putem să ne setăm organismul precum un robot care să facă ceea ce dorim, cât şi cum dorim”, mai precizează doctoriţa Silvia Stănculescu.
Lipoaspiraţia poate fi practicată în mai multe cazuri, mai exact atât la pacienţii cu greutate corporală apropiată de normal, cu piele elastică, sănătoşi fizic şi psihic, care au depozite de grăsime în exces localizate în anumite zone dar şi în cazul celor care au probleme de greutate vizibile. Însă, în primul caz rezultatele vor fi mult mai rapide, corpul căpătând forma dorită încă de la prima intervenţie. Acest lucru este aplicabil în situaţia în care se duce o luptă pentru indepărtarea „aripioarelor” care le împiedică pe multe dintre femei să poarte pantaloni sau fuste mulate, dându-le un aspect deformat al picioarelor.
Complicațiile sunt rar întâlnite și nu sunt grave
În general, singurele complicaţii care pot să apară sunt cele normale, ca şi în cazul oricărei alte intervenţii chirurgicale, iar în particular pot apărea anemii, deformări inestetice ale zonelor operate însă, sunt mai rar întâlnite. Totuşi se pot evita şi aceste riscuri minime dacă sunt urmaţi şi respectaţi corect paşii indicaţi de medic, astfel încât, ulterior, şi cicatricile vor fi mai mici şi foarte puţin vizibile.
În majoritatea cazurilor care au fost expuse acestei metode sigure de indepartare a aripioarelor complicaţiile nu au existat, pacientul plecând acasă la două ore după operaţie, putând chiar să-şi reia activitatea de a doua zi, deorece intervenţia nu este dureroasă, mai precizează doctoriţa Silvia Stănculescu. Ceea ce nu trebuie totuşi ignorat este expunerea imediată la soare şi chiar în prima lună după operaţie deoarece poate cauza schimbări de culoare a pielii sau echimoză.