La 3-4 ani Se îmbracă şi se încalţă.
Primul lucru pe care îl învaţă copilul este să se dezbrace – să-şi scoată şosetele, papucii, pantofii, şapca, pantalonii. Abia pe la 2-3 ani începe să facă aceste lucruri şi în sens invers: să îşi pună şapca, papucii, mai apoi pantalonii, jacheta. Pentru alte obiecte de îmbrăcăminte mai complicate (maiou, bluză etc.) trebuie “păsuit” până după vârsta de 3-4 ani. Până la 7 ani trebuie să ştie deja să se îmbrace singur, să se încalţe, să-şi lege şireturile. Cum îl ajuţi. Arată- i care sunt mişcările necesare pentru a îmbrăca fiecare obiect în parte. Apoi pune-l să încerce şi el să facă la fel. Dacă nu se descurcă şi pace, vei interveni doar corectându-i anumite mişcări pe care nu le face cum trebuie.
La 4-5 ani Se spală pe mâni şi pe dinţi.
Copilul este capabil să înţeleagă cum trebuie să se spele corect pe dinţi şi pe mâini la vârsta de 4-5 ani. Cum îl ajuţi. Supraveghează- l când exersează spălatul pe mâini şi pe dinţi şi descrie-i, pas cu pas, întregul proces, ajutându-l, dacă vezi că are nevoie. Dă-i indicaţii detaliate şi fii atentă să nu facă mişcări prea energice când se spală pe dinţi!
La 4-6 ani Mănâncă frumos.
La 3 ani reuşeşte să ia, cu furculiţa, din castronel, bucăţi deja tăiate. Între 4 şi 6 ani învaţă să manevreze corect furculiţa, lingura, linguriţa, poate bea apă din pahar fără ajutor şi fără să verse pe el sau pe jos, foloseşte şerveţelul, poate chiar să ajute la aşezarea şi la strânsul mesei, ba să şi spele anumite vase în chiuvetă. Cum îl ajuţi. Nu îi crea un handicap, făcând tu toate aceste lucruri în locul lui, doar pentru că nu nimereşte, din primele încercări, “ţinta” (mai duce linguriţa spre ureche, mai apucă furculiţa de dinţi etc.). Ghidează-i mâna cu blândeţe, glumind cu el, dacă este nervos sau nu se poate concentra la o acţiune atât de importantă, cum este servirea mesei! Nu-i da peste mânuţă, dar nici nu-i băga mâncarea în gură, în timp ce el se uită la desene animate. Şi în nici un caz nu alerga după el, prin casă, cu farfurioara şi furculiţa încărcate! Nu vei face decât să-i induci ideea că trebuie să fie servit şi să tot amâne momentul când mănâncă singur.