Fenomenul se desfășoară de două ori pe an. Astfel, prima dată se întâmplă atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera cerească sudică în cea nordică, respectiv echinocțiul de primăvară, iar a doua oară, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și treece din emisfera nordică în cea sudică, reprezentând echinocțiul de toamnă. Vezi când este echinocțiul de primăvară 2021.
Cuprins:
Ce înseamnă echinocțiu
Echinocțiul nu are aceeași dată de la un an la altul, ci se schimbă datorită anului calendaristic ce nu este egal cu anul topic. Pornind de la cuvântul de bază, “équinoxe”, echinocțiu, care provine din latinul “aequinoctium”, format din “aequus” – “egal” şi “nox”, “noctis” – înseamnă “noapte”.
Echinocțiu reprezintă momentul în care Soarele trece prin punctul de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc, iar ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pâmânt.
Din acel moment, durata zilei începe să crească, iar cea a nopții să scadă până pe data de 21 iunie, atunci când se termină primăvara astronomică, odată cu solstițiul de vară.
- Află și când se trece la ora de vara 2021. Ar putea fi ultimul an în care se mai schimbă ora.
Linia echinocțiului
Linia echinocțiului sau linia echinocțială este dreapta de intersecție a planului eclipticii cu planul ecuatorului ceresc. Este perpendiculară pe linia solstițiilor sau linia solstițială. Un echinocțiu sau un punct echinocțial este unul dintre cele două puncte de intersecție ale liniei echinocțiale cu sfera cerească.
Când este echinocțiul de primăvară 2021
Evenimentul mult așteptat al anului 2021, echinocțiul de primăvară, are loc sâmbătă, pe data de 20 martie, la ora 09:37. Din acest moment, ziua va fi în creștere, iar noaptea în scădere. Astfel, se marchează începutul primăverii astronomice.
Echinocțiul de primăvară în următorii ani
- Echinocțiul de primăvară 2022 – 20 martie, ora 11:37;
- Echinocțiul de primăvară 2023 – 21 martie, ora 23:24;
- Echinocțiul de primăvară 2024 – 20 martie, ora 05:06;
- Echinocțiul de primăvară 2025 – 20 martie, ora 11:01
Sursa: astro-urseanu.ro.
Tradiții și obiceiuri de Echinocțiul de primăvară 2021
În această zi începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu beţele sau ciomegele, alungând frigul: “Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.
Tot la această dată, copiii și tinerii mai fac un lucru: se strâng în grupuri de câte trei sau de câte opt persoane, împodobesc o creangă de copac cu flori de primăvară, iar apoi merg să colinde din casă în casă recitând diverse cântece populare.
Colindătorii oferă stăpânilor caselor, câte o floare, menită să le vestească venirea primăverii. În schimbul acestor flori, copiii primesc bani, ouă sau diverse cadouri pe care le împart apoi între ei.
Fetele poartă aceste flori în păr, deoarece cred că acestea au puterea de a le face părul să crească și le ajută inimile să rămână tinere.
Tradiţiile spirituale ale echinocţiului de primăvară spun că orice formă de evoluţie are trei etape distincte: creaţia, menţinerea şi resorbţia sau distrugerea. La toate acestea se adaugă şi momentul de apogeu a ceea ce s-a creat.
Cultul soarelui este specific mai tuturor societăţilor arhaice: oamenii priveau la soare şi înregistrau ciclurile naturii în funcţie de schimbările aduse de astrul zilei.
Cu prilejul echinocţiului se sărbătoreşte şi pornirea plugului, moment consacrat în mai toate culturile lumii, indiferent de religie.
Sursă foto: Shutterstock.com