Descoperă care sunt cele 7 arte frumoase:
Cuprins:
Ce sunt artele frumoase
Nu numai că artele plastice sunt diferite unele de altele, dar fiecare dintre ele are viziuni diferite despre ceea ce este frumusețea, cu tendințe diferite în funcție de țară și de momentul istoric.
Incă din cele mai vechi timpuri, civilizatii antice precum Grecia si Roma au studiat reprezentarea artistică. Grecii contemplau artisticul în două categorii opuse: artele superioare și artele minore.
Artele superioare erau considerate a fi cele mai puternice și transcendentale, iar cele care impresionau simțurile considerate a fi cele mai înalte – văzul și auzul – intrau în această categorie.
Pe de altă parte, artele mai mici erau mai simple și mai vulgare și se bucurau prin simțurile mai puțin transcendentale conform viziunii grecești, care erau atingerea, mirosul și gustul. Parfumeria și gastronomia ar intra în această categorie, de exemplu.
În prezent, există șapte forme de realizare sau reprezentare artistică a ceea ce este considerat frumos din punct de vedere artistic. Sunt considerate forme pure de artă și folosesc tehnici, materiale și proceduri diferite.
Darurile artistice ale umanității au făcut posibilă dezvoltarea unor elemente durabile care au depășit trecerea timpului, permițându-ne să înțelegem cultura de altădată și ce viziune aveau diferitele grupuri etnice asupra lumii în care trăiau.
Artele plastice
Artele plastice au fost considerate acele produse artistice care ocupau un loc central în ceea ce era înțeles drept cultură înaltă. De când a fost generată ideea artelor plastice, 6 au fost incluse în această clasificare: pictură, muzică, sculptură, arhitectură, literatură și dans. Mai târziu, în secolul al XX-lea, a fost adăugată cinematografia.
Dezbaterea dacă acestea sunt într-adevăr toate artele plastice care există sau dacă altele, cum ar fi teatrul sau fotografia, ar trebui incluse, este încă activă. Mai mult, este de remarcat faptul că clasificarea a fost întotdeauna bazată pe ceea ce a fost înțeles drept cultură înaltă în Occident, fără a ține cont de ceea ce s-a văzut în alte regiuni ale lumii unde diferențele etnice față de Europa sunt foarte vizibile. .
Care sunt cele 7 arte frumoase
Arhitectura
Arhitectura este o artă frumoasă în care ingeniozitatea și delicatețea estetică sunt folosite pentru a crea clădiri armonioase cu restul clădirilor din apropiere, dar și unele care să fie un reper în timp. Această artă este posibil una dintre cele mai funcționale, având în vedere faptul că aceste clădiri bine construite sunt o încântare pentru ochi, dar sunt și locuri în care se poate locui.
Panteonul din Roma, piramidele din Egipt, Stonehenge din Regatul Unit, Castelul Himeji din Japonia sau Sagrada Familia din Barcelona sunt câteva exemple de lucrări de arhitectură internaționale. Arhitectura este așadar una dintre cele 7 arte frumoase cu adevărat impresionante.
Dans
Dansul este arta în care este vorba de a comunica frumusețea prin expresia corpului, executând mișcări ritmice, deși aceste mișcări nu trebuie neapărat însoțite de muzică.
Unele dintre cele mai remarcabile lucrări de dans au fost cele ale lui Domenico da Piacenza, Marius Petipa, Agrippina Vagánova sau Hanya Holm.
Literatură
Literatura este arta care folosește cuvinte pentru a crea frumusețe. Această artă ne permite să transmitem emoții, experiențe și opinii în cel mai precis mod, deoarece folosește propriul limbaj pentru a comunica.
În cadrul literaturii găsim și poezie, și teatru.
Divina Comedie a lui Dante Alighieri, Macbeth a lui Wlliam Shakespeare, Viața este un vis al lui Calderón de la Barca și foarte faimosul Don Quijote al lui Miguel de Cervantes sunt unele dintre marile opere ale literaturii mondiale.
Pictura
Pictura transmite frumusețe prin utilizarea tehnicilor vizuale, fie pe o pânză, fie în orice alt loc unde poate fi pictată.
Din cele mai vechi timpuri, ființele umane și-au exprimat realitatea folosind pigmenți și realizând desene cu aceștia, încercând să transmită un mesaj care să dureze peste vreme.
Combină elemente picturale de tot felul, precum formele geometrice, perspectiva, culorile, texturile, încercând sau nu să le prezinte într-un mod armonios sau fiind revoluționari, transmițând astfel un mesaj unic și dorința de a merge împotriva curentului.
Unele dintre cele mai cunoscute picturi sunt ale lui Edvard Munch, ale lui Picasso, Fata cu turban a lui Johannes Vermeer, picturile preistorice de la Atapuerca și, probabil, cea mai faimoasă pictură, Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci. Acestea și multe alte opere transformă pictura în una dintre cele mai impresionante dintre cele 7 arte frumoase.
Sculptură
Cu sculptura se creează forme în spațiul tridimensional. Tehnicile pentru aceasta pot fi variate, cum ar fi realizarea de reliefuri, modelarea, sculptura, folosind diverse materiale precum argila, piatra sau bronzul.
Discobolul lui Myron din Eleuteras, Moai din Insulele Paștelui, Hristos Mântuitorul din orașul Rio de Janeiro sau Pieta lui Michelangelo sunt câteva exemple de sculpturi celebre.
Muzica
Muzica este o artă sonoră, care este guvernată de principii precum melodia, ritmul și armonia. Sunetele emise de diverse instrumente, fie coarde, suflat sau percuție, pot fi folosite, pe lângă adăugarea vocii umane la ansamblul artistic.
Cuvântul „muzică” provine de la greci, deoarece ei considerau această artă ca fiind produsul muzelor, care înfrumusețau lumea cu abilitățile lor muzicale.
De la melodiile cântate pe citare de greci, până la Cantigas de Santa Maria ale regelui Alfonso X, lucrările lui Mozart, Vivaldi și Beethoven sau cântecele lui Freddie Mercury sunt doar o mică parte din toate lucrările muzicale pe care umanitatea le-a creat de când a locuit pe această planetă.
Cinematografie
Cinematografia este de obicei numită „a șaptea artă”, deoarece a fost ultima artă frumoasă care a fost admisă în clasificarea oficială.
De fapt, această artă îmbină caracteristicile celorlalte șase, deoarece îmbină elemente tipice literaturii, precum scenariul, coloana sonoră provine din domeniul muzicii, iar imaginile pot fi înțelese ca un produs al artelor picturale.
Cinematograful poate fi înțeles ca o modalitate de a transforma teatrul în ceva cristalizat, ceva ce este înregistrat perpetuu pe suport video.
Primele filme au fost filmate la sfârșitul secolului al XIX-lea de frații Lumière, iar de atunci această artă nu a încetat să ofere lucrări artistice.
Charles Chaplin, Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick, Quentin Tarantino sau Pedro Almodóvar sunt doar câteva exemple de mari regizori de film.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!