Cuprins:
Nimeni nu este perfect, cu toții greșim, însă important este să invățăm din propriile greșeli, dar și din greșelile altora, și să nu le mai repetăm.
De ce se scriu greșit cuvinte simple în limba română
În vocabularul limbii române există destul de multe astfel de cuvinte pe care le folosim zi de zi, însă, cu toate acestea, ele par greu și chiar imposibil de scris sau de pronunțat corect pentru destul de mulți români. Una dintre explicații ar fi aceea că, pentru a putea face față rigorilor secolului vitezei în care trăim, mulți dintre noi butonează cu repeziciune dispozitivele inteligente, ceea ce face ca acest tip de cuvinte să fie scrise în mod eronat, fie din grabă, din neatenție ori pur și simplu din cauza necunoașterii regulilor de bază ale scrierii în limba română.
De asemenea, o altă explicație ar fi aceea că am devenit efectiv dependenți de smartphone-uri, care s-a transformat în timp într-un mini computer portabil cu care scriem mesaje de tip SMS, purtăm conversații cu familia, cu prietenii ori cu colegii de serviciu pe aplicații mobile precum WhatsApp, Facebook Messenger ori Instagram sau transmitem e-mailuri importante, fie în interes personal, fie în interes de serviciu.
În acest context, există destule persoane care aproape că au uitat cum se scrie de mână și, mai ales, cum ar trebui să scrie corect, cum și unde să pună virgulele într-un text relativ simplu ori când și cum să folosească regula celor doi sau celor trei de „i”.
Suntem de acord că limba română are o gramatică dificilă, în unele cazuri incomparabil mai grea decât a altor limbi străine, însă dacă ne gândim că în vocabularul limbii pe care o vorbim există cuvinte ca difosfopiridinnucleotidpirofosfatază, pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză ori encefalomielopoliradiculonevrită, atunci un cuvânt precum țigară nu ar trebui să fie greu de scris sau de pronunțat. Și totuși…
Cum scriem corect: țigară sau țigare?
Există destul de multe greșeli comune de ortografie care se fac în limba română, iar una dintre erorile care sunt des întâlnite și pe care o fac mulți români o reprezintă utilizarea greșită a substantivului țigară.
Concret, este vorba despre faptul că mulți români nu știu sau nu sunt siguri pe care dintre formele țigară sau țigare ar trebui să o utilizeze, iar această confuzie le ridică adeseori mari probleme atunci când au de scris un text în care sunt nevoiți să folosească acest cuvânt, care, fie vorba între noi, este unul extrem de simplu comparativ cu altele din limba română, precum cele exemplificate anterior.
Și, cu toate acestea, nu sunt puțini cei care nu reușesc să facă diferența între cele două forme din cauza faptului că nu cunosc care este regula care stă la baza scrierii corecte a acestui substantiv. În articolul de față vom examina ambele versiuni, vom discuta despre semnificația fiecăreia dintre acestea și te vom ajuta să înțelegi care este cea corectă și care este explicația din punct de vedere ortografic care stă în spatele acestei confuzii. Scrierea corectă a cuvântului este doar cu litera „ă” la sfârșit. Iată un exemplu de propoziție: Adrian a ieşit ca să îşi aprindă o ţigară. Așadar, în nici un caz ţigarea și nici o ţigare. Cu toate acestea, este destul de comun ca oamenii să scrie greșit acest cuvânt și să folosească forma țigare pentru simplul fapt că este pronunțat în mod greșit, ceea ce poate crea confuzie în rândul multor persoane. Această confuzie este legată de modul în care unii oameni pronunță cuvântul, și anume cu litera „e” la sfârșit, iar cei care pronunță în acest fel cuvântul la fel îl vor și scrie.
Trebuie menționat faptul că există unele dialecte regionale pot influența modul în care este scris sau pronunțat cuvântul țigară. Astfel, în anumite regiuni ale țării, mai ales în zona Munteniei, probabil sub influenţa graiului din această regiune, acest cuvânt poate fi pronunțat fără sunetul „r” înainte de ultima literă „ă”, ceea ce ar putea provoca într-o oarecare măsură scrierea greșită.
Cu toate acestea este important să înțelegem că există o diferență clară între cele două forme ale substantivului care sunt folosite în scriere. Cuvântul țigară se referă la un produs realizat din tutun, care este folosit la fumat, în timp ce țigare nu are nici un sens sau înțeles specific. Altfel spus, țigare nu este un cuvânt și nu există în vocabularul limbii române. Prin urmare, este important ca lumea să perceapă această diferență și să folosească forma corectă țigară.
Cum putem evita scrierea greșită a cuvântului țigară
Pentru a evita confuzia și, totodată, pentru a asigura o scriere corectă a acestui substantiv, este important să învățăm și să aplicăm regulile de folosire a diacriticelor în texte. Trebuie să știi că diacriticele sunt un fenomen nu doar al limbii române, ci și al oricărei alte limbi care utilizează alfabetul latin. În cazul celorlalte limbi există anumite sunete care nu pot fi redate prin literele existente, iar în aceste situații sunt de ajutor sedila, umlautul, breve-ul, accentele, linia oblică sau alte semne diacritice.
În limba română, diacriticele sunt esențiale și reprezintă o parte importantă a ortografiei. Atunci când scriem cuvântul țigară, trebuie să ne asigurăm că includem litera „ă” la sfârșitul lui. De asemenea, este important să fim atenți la modul în care pronunțăm cuvântul și să încercăm să înțelegem cum se leagă sunetele pentru a evita confuzia. Dacă o persoană nu este sigură cu privire la modul de scriere corectă a acestui cuvânt, aceasta poate consulta un dicționar sau poate utiliza un instrument de verificare a gramaticii și a ortografiei pentru a se asigura că a scris corect cuvântul țigară. Totodată, ar trebui să fim atenți la contextul în care folosim cuvântul și să ne asigurăm că utilizăm cuvântul corect pentru a evita confuzia și neînțelegerea.
În afară de diacritice, există și alte reguli de scriere pe care ar trebui să le cunoaștem pentru a scrie corect cuvântul țigară. În primul rând este important să acordăm atenție poziției fiecărei litere care alcătuiesc acest cuvânt și să respectăm ordinea acestora pentru a evita riscul de a face o greșeală de ortografie. Deși este un detaliu ce poate părea banal la prima vedere, trebuie să fim atenți la structura cuvântului. Acesta este alcătuit din litera „ț”, litera „i”, litera „g”, litera „a”, litera „r” și litera „ă”.
O altă regulă importantă de care ar trebui să se țină cont este cea legată de forma la plural a substantivului feminin țigară. Astfel, pluralul acestui cuvânt este țigări.
Alte cuvinte din limba română care se scriu și se pronunță greșit
Țigară este doar unul dintre numeroasele cuvinte care le dau multor români mari bătăi de cap în ceea ce privește pronunția și scrierea lor corectă. În continuare îți prezentăm și alte cuvinte și expresii care sunt scrise sau pronunțate greșit:
- repercusiune – aceasta este forma corectă a cuvântului, însă foarte mulți dintre vorbitorii de limba română folosesc forma greşită, și anume repercursiune).
- voiam – aceasta este forma corectă a verbului a voi pentru că în limba română nu există verbul a vroi.
- minge – aceasta este forma corectă a cuvântului, nicidecum mingie.
- plajă – aceasta este forma corectă a cuvântului la singular, deși unii folosesc forma plaje.
- scenă – aceasta este forma corectă, nicidecum șcenă, şi la fel se şi pronunţă, adică cu litera „s”, nu cu litera „ș”.
- să aibă – aceasta este forma corectă a verbului a avea pentru modul conjunctiv, persoana a III-a, singular și plural.
- grijă – aceasta este forma corectă, însă unii folosesc greșit forma grije.
- va cădea – aceasta este forma corectă, nicidecum va cade. Spre exemplu, vom spune în zilele următoare va cădea o cantitate însemnată de precipitații.
- însăşi/însuși – acestea sunt formele corecte la feminin (ea însăși) și, respectiv, la masculin (el însuşi).
- mândri – aceasta este forma corectă la plural a cuvântului mândru. Din păcate, mulți folosesc forma greșită cu doi de „i”, și anume mândrii.
- ilar – aceasta este forma corectă dacă vrem să ne referim la o situație amuzantă, nicidecum hilar, care înseamnă cu totul altceva.
- ora douăsprezece – aceasta este forma corectă atunci când vrem să ne referim la ora 12. Aceeași formă se folosește şi pentru a ne referi la gradele Celsius, și anume douăsprezece grade.
- frecvent – aceasta este forma corectă, nicidecum fregvent.
- ouălor – aceasta este forma corectă la genitiv, dativ, în nici un caz ouălelor, scrie site-ul A1.ro.
- chibrituri – aceasta este forma corectă pentru pluralul substantivului chibrit.
Vezi şi cum se scrie corect: eu mă chinui sau eu mă chinuiesc!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!