Dieta hiperproteică a fost inventată în anii 60 şi utilizată în spitalele americane de pacienţii care ce trebuiau să slăbească foarte repede înaintea unei intervenţii chirurgicale. Principiul acestei diete: se consumă preponderent proteine (carne, ouă, lactate), cu scopul de a diminua numărul de calorii şi a compensa lipsa de lipide şi glucide.
Avantaje: slăbeşti rapid şi scapi de grăsime, dar nu-ţi scade masa musculară. Se dau jos cam 1-3 kg în prima săptămână şi între 2-4 kg în cea de-a doua. Dezavantaje: este destul de greu de ţinut, mai ales în primele zile, şi este contraindicată celor cu probleme de sănătate (diabet, insuficienţă renală, cardiacă, hepatică), femeilor însărcinate sau care alăptează. În primele zile, respiraţia poate fi mai grea, cu un miros neplăcut, însă asta arată că dieta funcţionează. Se poate contracara cu ceai de mentă sau gumă de mestecat. Mai pot apărea durerile de cap şi constipaţia.
Ce mănânci? În prima etapă, adică vreme de 4 zile, doar proteine pure: carne, ouă, lactate. Se consumă maximum 100 g proteine/ zi. În etapa a doua, care ţine 6 zile, se introduc treptat legumele şi grăsimile şi se scade cantitatea de proteine. Cele mai indicate legume sunt dovleceii, vinetele, salata verde, spanacul, castraveţii, ridichile, prazul, varza, feniculul, andivele, sparanghelul, fasolea verde, ciupercile şi roşiile. În ultima etapă, cea de stabilizare (4 zile), se mănâncă proteine şi legume sau fructe în cantităţi egale. După cele două săptămâni se revine treptat la alimentaţia normală, dar se recomandă evitarea exceselor şi a alimentelor de la fastfood, pentru că, altfel, se pun la loc toate kilogramele date jos.
Nu uita de apă! În timpul regimului hiperproteic trebuie să creşti cantitatea de lichide consumate. Dacă bei, în mod normal, 2 litri de apă zilnic, încearcă să consumi 3 litri cât urmezi dieta.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!