Fructele uscate sunt practice ca gustare ori ca ingredient pentru prăjituri, sunt uşor de găsit oricând şi foarte uşor de păstrat vreme îndelungată, spre deosebire de cele proaspete. Prin urmare, nu-i de mirare că multă lume le preferă. Şi nu face bine. Convingerea că fructele au aceleaşi proprietăţi indiferent de forma în care le consumăm – proaspete, gătite, deshidratate sau congelate – e greşită.
Prin uscare, varianta despre care vorbim azi, fructele îşi pierd aproape complet vitamina C, care este solubilă în apă. Conţinutul de vitamine B şi E scade şi el până aproape de zero, iar în cazul caiselor, potasiul scade cu peste 50%. Mai puţin influenţaţi de procedeul de deshidratare sunt antioxidanţii, care rămân în mare parte în fructe, şi puţin spre deloc fierul şi fibrele, care se regăsesc aproape în aceleaşi cantităţi în fructele proaspete şi cele uscate (concentraţia mare de fibre le face indicate pentru reglarea problemelor de tranzit intestinal).
O altă belea cu care uscarea vine la pachet, pe lângă distrugerea vitaminelor, este creşterea cantităţii de zahăr şi de carbohidraţi. Ca urmare a acestui proces, creşte şi numărul de calorii. Mult. Uneori, chiar şi de trei ori! Din acest motiv ni se recomandă să raţionalizăm consumul de fructe uscate, nu să mâncăm până ne săturăm! Cât iei într-un pumn ar trebui să fie suficient pentru o zi, altfel, glicemia va creşte necontrolat, la fel şi numărul de kilograme. Şi sigur nu vrei asta. Un alt aspect de care ar trebui să ţii cont, dacă eşti fan fructe uscate, este modul de deshidratare şi păstrare a acestora. Există producători care adaugă sulfiţi – substanţe menite să prevină proliferarea microbiană, dar care pot declanşa reacţii alergice şi pot agrava astmul.
Cele confiate sunt contraindicate
Fructele confiate nu sunt acelaşi lucru cu fructele deshidratate. Ele sunt fierte într-un sirop de apă şi zahăr, înainte de a fi puţin uscate şi apoi ambalate – aşadar, au foarte, foarte mult zahăr! În plus, pot conţine şi coloranţi, introduşi de producători în siropul în care sunt fierte, pentru a le da o culoare apetisantă.
Cum le usuci singur(ă)
Caise, prune, smochine, stafide, mere, pere, merişoare, caise, piersici, banane… toate pot fi uscate simplu, acasă. Întregi (merişoarele, prunele), tăiate în două (caisele) sau feliate (bananele, merele), le aşezi pe hârtie de copt, într-o tavă, şi le bagi în cuptor, la foc mic. Le laşi până se înmoaie, apoi le depozitezi în cămară sau în- tr-un alt loc unde nu e umezeală, şi le laşi să se răcească şi să se usuce un pic. După care le ambalezi în pungi de hârtie sau în borcane încăpătoare. l