Cuprins:
Despre quinoa și laptele de quinoa
Planta de quinoa este originară din America de Sud, unde a reprezentat o cultură de bază de mii de ani. În Imperiul Inca, era numită „mama tuturor boabelor” și era considerată sacră.
Recunoscută pentru beneficiile sale pentru sănătate, quinoa este cultivată acum în mai multe țări din întreaga lume, inclusiv în Statele Unite, Canada, Italia, Suedia și India, dar și în Peru și Bolivia.
Semințele sale sunt bogate în proteine și fibre, iar frunzele tinere sunt, de asemenea, hrănitoare și pot fi consumate ca o legumă similară cu spanacul, cu care, de altfel, este înrudită.
Laptele de quinoa este un lapte vegetal bogat în nutrienți, care nu conține lactoză. Este mai cremos decât majoritatea tipurilor de lapte și similar cu laptele de soia, deoarece ambele sunt foarte cremoase. Atât quinoa, cât și laptele de quinoa sunt surse importante de nutrienți și au o multitudine de beneficii pentru sănătate.
Valori nutriționale 180 de grame de quinoa gătită are următoarele valori nutriționale:
- Calorii – 222 de Kcal
- Proteine: 8 grame.
- Carbohidrați – 39 grame
- Fibre: 5 grame.
- Mangan: 58% din doza zilnică recomandată (DZR).
- Magneziu: 30% din DZR.
- Fosfor: 28% din DZR.
- Folat: 19% din DZR.
- Cupru: 18% din DZR.
- Fier: 15% din DZR.
- Zinc: 13% din DZR.
- Potasiu 9% din DZR.
- Peste 10% din DZR pentru vitaminele B1, B2 și B6. Cantități mici de calciu, B3 (niacină) și vitamina E.
Cele trei sortimente de quinoa – albă, roșie și neagră – au un gust asemănător, amărui și în același timp ușor dulceag, cu o tentă de nucă. Quinoa de culoare neagră este mai dulceagă decât celelalte sortimente. Din cauza învelișului amărui, gustul acestor semințe diferă în funcție de cât de bine le speli înainte de a fi preparate.
Proprietăți antioxidante și antiinflamatorii
Doi compuși ai plantelor flavonoide care au fost deosebit de bine studiati sunt quercetina și kaempferolul. Acestea sunt principalele flavonoide găsite în quinoa
Quercetina și kaempferolul au calități antiinflamatorii și acționează ca antioxidanți în organism, ceea ce înseamnă că ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de moleculele instabile numite radicali liberi.
Consumul mai multor alimente bogate în flavonoide, cum ar fi quinoa, poate ajuta la menținerea sănătății generale și la protejarea împotriva anumitor boli.
Prin includerea alimentelor hrănitoare precum quinoa în dietă, crește semnificativ aportul total de antioxidanți.
Bogată în proteine și aminoacizi esențiali
Proteinele sunt formate din aminoacizi, dintre care nouă sunt numiți esențiali, deoarece corpul nu le poate produce și trebuie să le obțină prin dietă. Dacă un aliment conține toți cei nouă aminoacizi esențiali, acesta este denumit proteină completă. Quinoa este o excepție, deoarece conține cantități suficiente din toți aminoacizii esențiali. Din acest motiv, este o sursă excelentă de proteine chiar și pentru persoanele cu dietă vegană.
Stimulează metabolismul
Având în vedere conținutul său ridicat de nutrienți, quinoa ar putea îmbunătăți sănătatea metabolică. Până în prezent, mai multe studii au examinat efectele acestui superaliment asupra sănătății metabolice. Studiul de bază a constatat că utilizarea quinoa în loc de pâine și paste clasice fără gluten a redus semnificativ nivelul zahărului din sânge, al insulinei și al trigliceridelor.
Reglează nivelul de glucoză din sânge
Quinoa are avantajul de a aduce zahărul din sânge la concentraţia normală fără efecte adverse.
Creşterea glicemiei (concentraţia de glucoză din sânge şi urină) peste 110 mg la o sută de mililitri de sânge poate duce la dezechilibre importante în organism, care produc apariţia unor afecţiuni precum diabetul zaharat.
Hiperglicemia poate fi tratată cu ajutorul plantelor, legumelor și legumelor, dar şi al produselor apicole.
Quinoa este bogată în fibre care ajută la menţinerea unei bune funcţionări a sistemului cardiovascular, reducerea riscului unor tipuri de cancer şi aduce beneficii sistemului digestiv.
Descoperă rețete delicioase cu quinoa.
Cum să faci lapte de quinoa acasă
Ingrediente
- 1 cană de quinoa albă
- 4 căni de apă
- 2 lingurite extract de vanilie fără zahăr
- 1 lingurita scortisoară
- ⅛ linguriță cardamom sau nucșoară
Mod de preparare
Într-un blender de mare viteză, amestecați quinoa și apa la putere mare până se omogenizează.
Folosind o pungă specială pentru lapte vegetal pusă peste un castron mare, turnați laptele prin punga de lapte și strecurați amestecul în bol, stoarcând cât mai mult lapte în bol. Apoi aruncați pulpa rămasă în pungă.
Dacă nu aveți pungă specială, puteți folosi o bucată de tifon sau o strecurătoare foarte, foarte fină.
Intr-un recipient care se închide, adaugă laptele, vanilia și scortisoara. Agitați energic și păstrați la frigider.
Laptele de casă vegetal se separă atunci când este păstrat la frigider, așa că nu vă speriați. Pur și simplu agitați-l de fiecare dată când doriți să îl utilizați.
Dacă înmuiați quinoa înainte de preparare, laptele nu va dura la fel de mult la frigider, ci maxim 2 zile. Dacă nu înmuiați quinoa, laptele este bun până la 7 zile.
Este important de menționat că laptele de quinoa nu este bun pentru băuturi fierbinți, deoarece se coagulează și se îngroașă.
Cum poți utiliza laptele de quinoa
Poți consuma laptele de quinoa așa cum este, rece sau cald, adăugând, dacă dorești, îndulcitori naturali precum mierea sau siropul de arțar.
Laptele de quinoa poate fi adăugat în cafea sau ceai ca o alternativă la laptele de origine animală.
Adaugă laptele de quinoa în smoothie-uri pentru a obține un plus de nutrienți și proteine.
Folosește laptele de quinoa în loc de laptele obișnuit pentru a turna peste cereale sau musli.
Contraindicații
Quinoa este o plantă foarte bine tolerată, la fel și laptele de quinoa și nu există studii care să arate că ar putea exista contraindicații în ceea ce privește consumul acestora.
Anumite variante comerciale de lapte de quinoa pot conține adăugări de zahăr sau alte ingrediente care pot crește aportul caloric. Pot avea de asemenea aditivi și conservanți care nu sunt tocmai sănătoși. Verifică eticheta produsului și optează pentru variante fără adaosuri inutile.
Rețete cu lapte de quinoa
Este recomandat să curățați quinoa înainte de a o găti, pentru a-i îndepărta învelișul, denumit saponină. Acest înveliș este, de obicei, înlăturat înainte de ambalare, însă, pentru siguranță, ar trebui să treceți și prin acest pas, întrucât, odată gătită, saponina poate lăsa un gust amar. Puteți cumpăra acest superaliment din majoritatea magazinelor de produse naturiste și din multe supermarketuri.
Budincă cu lapte de quinoa
Ingrediente:
- 200 grame quinoa albă
- 500 ml lapte vegetal
- O păstaie de vanilie
- O lingură de miere sau sirop de agave
- O lingură de semințe de chia
- Un praf de sare
Mod de preparare:
Pune laptele de quinoa într-o cratiță și încălzește-l puțin la foc mic. Apoi, pune quinoa într-o sită și clătește-o de câteva ori, cu apă rece. Las-o la scurs, apoi adaug-o în laptele călduț. Pune și praful de sare. Pune și păstaia și conținutul ei în lapte, pentru că aceasta își vă elibera aroma intensa. Lasă totul să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 15 minute sau până când quinoa este gătita. În continuare, pune în cratiță și lingura de îndulcitor, fie că alegi sirop de arțar, de agave, miere sau chiar zahăr brun.
Amestecă ușor, până când se omogenizează. Scoate păstaia de vanilie din cratiță, apoi oprește focul. Adaugă semințele de chia și amesteca puțin, până când acestea se încorporează. Unge cu unt sau cu ulei de cocos o tavă adâncă pentru cuptor, apoi toarnă compoziția în interior. Dă totul la cuptor timp de 10-15 minute. Servește budinca simplă sau cu fructe de sezon.
Budincă de chia cu lapte de quinoa și fructe de pădure
Ingrediente:
- 1 cană de lapte de quinoa
- 3 linguri de semințe de chia
- 1 lingură de miere
- Fructe de pădure pentru decorare
Mod de preparare:
Amestecă laptele de quinoa cu semințele de chia într-un bol și lasă la frigider peste noapte sau cel puțin câteva ore. Înainte de servire, adaugă mierea și amestecă bine. Decorează cu fructe de pădure înainte de a servi.
Sursă foto – Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!