Selecția este făcută din rândul cărților pentru tineri adulți, care se află acum în vacanța de primăvară. Dar ele pot fi citite și de oamenii mari, pentru că sunt duioase, creative și pline de semnificații
Fata cu palton albastru (Monica Hesse, Editura Young Art)
Deși e mai ”veche” – 2018 – poate fi citită în orice moment, pentru că acțiunea sa este plasată în anul 1943. Hanneke este o tânără olandeză care face trafic de mărfuri pe piața neagră. Părinții ei nu știu cu ce se ocupă fiica lor, care se gândește la iubitul ei ucis pe front. O clientă, doamna Janssen, îi cere ajutorul, iar Hanneke crede că e vorba despre un produs. Dar nu. O roagă pe fată s-o găsească pe adolescenta evreică pe care bătrâna o ascundea într-o cămăruță de nemți și care dispăruse misterios. Se va implica Hanneke în acest conflict paralel misterios sau își va continua viața liniară, așteptând răbdătoare finalul războiului?
Cum să te împrietenești cu întunericul (Kathleen Glasgow, Editura Storia Books)
Aceasta e o carte pentru inimile frânte. E cumplit de tristă – Tiger e o fată care-și pierde mama. Ea și mama sa au fost nedespărțite și mereu învingătoare, iar într-o zi Tiger a rămas singură. Este o lectură care te face să-i prețuiești și mai mult pe cei dragi, care te face să meditezi la iubire și la pierderi ireversibile, dar care te și învață că, într-o altă zi, întunericul în care te scăldai va trece și va face loc luminii.
10 întâlniri aranjate (Ashley Elston, Editura Trei)
Poate părea o recomandare ciudată, pentru că povestea se petrece în vacanța… de iarnă. Drept cadou de Crăciun, eroina, pe nume Sophie, își dorește să scape câteva zile de sub supravegherea părinților. Când aceștia se hotărăsc să plece în sudul Louisianei, Sophie rămâne acasă, dorindu-și să-și petreacă vremea doar cu iubitul ei, Griffin. Acesta însă nu vrea să-și petreacă vremea cu ea, ci vrea o pauză. Supărată, Sophie se duce la bunici, unde s-au adunat numeroase alte rude. Iar bunica ei pune la cale un plan care va merge și bine, și rău: în următoarele zece zile, Sophie va merge la zece întâlniri romantice aranjate de diverși membri ai familiei.
A doua șansă (Christine Riccio, Editura Corint)
Cartea este fix despre ce se vorbește în titlu – niciodată să nu-ți pierzi încrederea în tine, chiar dacă ți se pare că drumul pe care ai apucat-o este unul greșit. Shane este convinsă ca și-a ratat experiența de studentă. A intrat la medicină, iar părinții ei sunt în al nouălea cer. Dar nu și Shane. Tânăra nu și-a făcut prieteni, se întoarce acasă în fiecare weekend, iar pe plan amoros totul e un dezastru. Așa că fata ia decizia unei schimbări totale – un program de studiu în străinătate, la Londra, unde speră să trăiască aventura vieții ei, pe toate planurile. În scurt timp, Shane conștientizează faptul că nu locul unde se află e de vină, ci indisponibilitatea ei de a accepta lucrurile așa cum vin ele.
De veghe între lumi (Marisha Pessl, Editura Nemira)
Pentru cititorii care adoră un strop de sinistru în cărțile lor, iata una excelentă. Beatrice Hartley și prietenii ei formau cea mai populara gașcă de la liceul Darrow-Harker. Într-o zi însă Jim, geniul grupului și iubitul lui Beatrice, moare într-un mod șocant. La un an de la absolvire, Beatrice și apropiații ei se intorc vila din Wincroft, unde petrecuseră împreună nopți întregi cu mărturisiri, visuri de a schimba lumea sau pasiuni meteorice. Acolo cu toții speră să găsească răspunsuri la întrebările tulburătoare care îi macină de la dispariția lui Jim. D la ușă bate un bărbat misterios care îi anunță că, pentru ei, timpul s-a oprit în loc. Ca să restabilească cursul firesc al lucrurilor, tinerii trebuie să-și retrăiască amintirile traumatice și să decidă cine moare și cine supraviețuiește.
Dacă aș rămâne (Gayle Forman, Editura Rao)
Inspirată de o tragedie reală, povestea Miei este un reminder despre cum viețile noastre pot fi schimbate într-o secundă. Mia este o violoncelistă talentată, în vârstă de 17 ani, cu o familie iubitoare si un prieten minunat, Adam. Se află în acel moment al vieții când trebuie să aleagă dacă va merge la New York pentru a studia la Julliard sau dacă va ramane în Oregon cu cei dragi. Dar soarta alege în locul ei. Fata își pierde toată familia – părinții și fratele mai mic – într-un accident din care numai ea scapă. Povestită la persoana întâi, cartea urmează firul însănătoșirii fetei și al hotărârilor pe care le are de luat, după ce trece (sau nu) de durerea pierderii.
Îndrăznește să dezamăgești (Özge Samanci, Editura Grafic Art)
Özge locuiește în Turcia, într-un oraș mic de pe coasta Mării Egee. Iubește apa mării și își dorește o viață plină de aventuri, inspirată de idolul ei, Jacques-Yves Cousteau. Dar părinții și societatea o împing pe un alt drum, mai realist. Pe fondul tensiunilor religioase și militare din Turcia și al conflictelor dintre secularism și fundamentalism, Özge se luptă să-și găsească propriul drum. Ar putea, oare, să fie scafandru, precum Cousteau? Sau poate actriță? Sau ar trebui să devină inginer, așa cum își doresc părinții ei? Cum poți fi fericit atunci când ești forțată să-i împaci pe cei apropiați, care-ți vor binele, doar că nu binele pe care-l vrei tu? Cartea este minunat completată de benzile desenate specifice colecției.
Când prietenia m-a urmat acasă (Paul Griffin, Editura Curtea Veche)
O carte extrem de duioasă, de râs și plâns, despre un băiat, pe nume Ben Cripta, care nu-și face deloc prieteni prea ușor. A crescut într-un centru de plasament, unde a aflat că oamenii te pot părăsi fără să clipească. Ben preferă să-și petreacă timpul în compania personajelor lui favorite din cărțile sci-fi, dar într-o zi găsește un cățel abandonat pe o alee de lângă bibliotecă viața lui se schimbă decisiv. Animăluțul îl ajută pe Ben să se împrietenească, nesperat, cu o fată, Halley, care iubește și ea cărțile. Este un volum despre prietenie și despre drumul perfect pe care, uneori, nu-l alege altcineva.