Odată cu venirea primăverii, strănuţi, îţi curge nasul, iar durerile de cap nu-ţi dau pace. Te-ai gândit că ai putea avea o alergie de sezon? Iată ce trebuie să ştii pentru a ţine sub control această afecţiune.
Alergia este una dintre afecţiunile care dau bătăi de cap atât pacienţilor, cât şi medicilor şi constă într-o reacţie anormală a sistemului imunitar la anumite substanţe, denumite alergeni. “În această perioadă, cele mai frecvente sunt alergiile la polen. La contactul cu acesta, se produc anormal anticorpi de tip IgE, care reacţionează cu alergenii, determinând eliberarea unei substanţe denumite histamină. Aceasta e responsabilă pentru cele mai multe din simptomele bolilor alergice”, explică prof. dr. Mihail Alecu, de la Spitalul Clinic de Dermato- Venerologie Prof. dr. Scarlat Longhin şi unul dintre specialiştii Clinicii Bioderm din Capitală (strada Mihai Eminescu, nr. 42, telefon 021.211.96.74).
Pot provoca şoc anafilactic
În cazul unor pacienţi, alergenii declanşează simptome care se încadrează în boli specifice, precum astmul bronşic sau rinita alergică şi, mai rar, şocul anafilactic. “În multe cazuri, simptomele se accentuează de la an la an, mai ales la persoanele care prezintă mai multe tipuri de alergii”, declară medicul.
Strănutul, cel mai frecvent simptom
Simptomele alergiei de sezon pot apărea spontan, atunci când bolnavul se află în aer liber, şi încetează atunci când acesta intră în casă. Cele mai frecvente semne sunt strănutul, secreţia nazală abundentă, tusea uscată, lăcrimarea, durerile de cap, mâncărimile de nas sau ale pleoapei. Mai pot apărea oboseala şi tulburări ale somnului.
Se fac teste speciale
Diagnosticarea alergiilor sezoniere se poate face doar de un medic specialist. În cadrul unei consultaţii, el te va întreba despre simptomele alergice, dar şi dacă ai în familie persoane cu această afecţiune. Apoi îţi va face un test special de sânge sau la nivelul pielii. Acesta din urmă e mai des folosit, pentru că e rapid, exact şi în general mai ieftin.
Crizele, calmate cu spray nazal
Odată diagnosticată alergia, doctorul recomandă tratamentul. “În cazurile uşoare, ca medicaţie se preferă administrarea de antihistaminice de zi, care au un efect sedativ redus, spray-uri nazale decongestionante, care uneori pot da însă dependenţă, şi picături pentru ochi, cu sau fără cortizon. Cazurile severe de alergie trebuie tratate în serviciile de specialitate”, ne-a declarat prof. dr. Mihail Alecu.
Evită ieşirile în aer liber
Persoanele diagnosticate cu alergii de primăvară trebuie să evite contactul cu alergenii. “E bine să renunţe mai ales la ieşirile în aer liber dimineaţa, când concentraţia de polen e ridicată, sau în zilele cu vânt. Pe timpul nopţii, se recomandă închiderea ferestrelor”, ne sfătuieşte prof. dr. Mihail Alecu. El adaugă că în această perioadă este foarte important ca filtrele sistemelor de aer condiţionat să fie curăţate des, iar pacienţii să poarte cu ei măşti de tifon, pe care să le folosească la “întâlnirea” cu polenul.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!