Descoperă cei mai apreciați pești de acvariu și cum se îngrijesc ei:
Cuprins:
Pești de acvariu – cum îi alegi
Există peste 30.000 de specii de pești de apă dulce, mulți dintre ei putându-se adapta, în anumite condiții, la viața în acvariu.
Este imposibil să numim pe oricare dintre peștii de apă dulce ca fiind cei mai buni pești de acvariu, deoarece fiecare vine cu propriul său set unic de argumente pro și contra. În schimb, preocuparea ar trebui să fie stabilirea care dintre speciile de pești de acvariu se potrivește cel mai bine nevoilor și preferințelor voastre.
Este important să alegi un pește care se potrivește cu nivelul tău de experiență.
Dacă sunteți un crescător de pește începător, este bine să începeți cu un pește mai puțin solicitant – poate un neon tetra sau un guppy – și să vă îndreptați abia apoi spre rasele mai provocatoare.
Când vreți să cumpărați pești de acvariu, acordați-vă timp pentru a cerceta exact ce cumpărați. Înțelegeți cât de mare va deveni peștele, temperamentul său, cerințele sale de spațiu și cu ce pește se va înțelege.
Este o greșeală a începătorului să meargă la magazinul de animale de companie și să cumpere pește numai după aspect. Vânzătorul de la magazinul de animale de companie ar trebui să poată să vă facă recomandări, dar, din păcate, nu întotdeauna au cunoștințele necesare. Ai putea ajunge acasă cu specii de pești agresive fără să-ți dai seama, sau pești care pur și simplu nu sunt compatibili.
Cele mai populare specii de pești de acvariu
Guppy
Dacă ar fi să alegem un pește de început pentru copii sau adulți începători, Guppy ar fi în fruntea listei. Guppy sau pește curcubeu este printre cei mai frumoși pești de acvariu. El face îngrijirea mai ușoară, fiind tolerant cu un acvariu nu atât de curat și se adaptează mai bine și mai ușor decât mulți pești. Guppies sunt ființe vii, așa că și copiii tăi pot lua o lecție de biologie în momentul în care îi achiziționezi.. Unele soiuri au aripioare elaborate și culori strălucitoare pentru a a fi mai distractiv de urmărit.
Molly
Molly este un alt pește de acvariu foarte popular. El este omnivor, la fel ca mulți alții. La fel ca Guppy, el este pașnic și tolerant în ceea ce privește condițiile apei din acvariu. El devine puțin mai mare, crescând până la câțiva centimetri. Se va înțelege bine cu alte câteva specii de pești de acvariu, inclusiv Guppies și Tetra.
Acești pești sunt de diferite dimensiuni și culori. Datorită diferenței enorme dintre fiecare tip de pește Molly, alegerea corectă a temperaturii apei poate fi dificilă. Totuși, acești pești preferă apa caldă, la o temperatură între 25 și 28 de grade.
Neon Tetra
Neon Tetra este un pește frumos, printre cei mai apreciați pești de acvariu. Culorile sale strălucitoare sunt uimitoare atunci când sunt privite la lumina unui acvariu. Sunt pești activi și nu foarte pretențioși care dau culoare oricărui acvariu. Sunt minunați atunci când vreți să achiziționați un acvariu pentru copii.
Acest pește este bine să fie ținut în grupuri de minim 6 exemplare dar se simte mult mai bine când sunt mai mulți. Este complet nepăsător față de ceilalți colocatari ai bazinului.
Platy
Cu corpul său portocaliu și coada neagră, îl poți numi pe Platy peștele de Halloween. Are multe calități care îl fac un bun pește de acvariu pentru începători. Se înțelege cu alți pești de acvariu cu un temperament similar. Este rezistent, chiar dacă rezervorul nu este atât de curat pe cât ar trebui să fie. Exista o mulțime de soiuri, de diferite culori, ca urmare a reproducerii selective. Aceștia nu sunt pretențioși când vine vorba de mâncare. Ei vor mânca orice tip de alimente din fulgi.
Xipho sau coadă de spadă
Xypho sau Swordtail este, de asemenea, un pește rezistent de acvariu. Nu este agresiv, așa cum poate sugera numele lui. Se referă la coada lungă pe care o are masculul. El va face o completare excelentă la un tanc de pești de acvariu cu Molly și Guppy. Doar asigurați-vă că adăugați câteva plante vii și ascunzători pentru puii acestora.
Forma originară este de culoare verde, așa numitul „Xipho verde”, dar în urma selecțiilor repetate au apărut mai multe varietăți coloristice: xipho roșu cu coada neagră, xipho roșu cu ochii roșii, xipho albinos, simpson xipho – cu aripă dorsală alungită, tuxeto – cu o bandă neagră ce se întinde de la baza pedunculului caudal până la marginea operculului (poate fi roșu sau verde).
Caras auriu
Peștele auriu sau carasul auriu este unul dintre cei mai apreciațo pești de acvariu. Dacă este găzduit într-un rezervor de dimensiuni adecvate, vă puteți aștepta ca peștele auriu să crească până la 20 de centimetri în lungime și să trăiască mai mult de un deceniu.
Disponibil la prețuri mici în majoritatea magazinelor de specialiatte, peștele auriu ar trebui să fie în fruntea listei, mai ales dacă sperați să vă creați un acvariu cu pești cu un buget redus.
Peștele Goldfish este clasificat ca un pește de apă rece și poate trăi în acvarii neîncălzite, la o temperatură confortabilă pentru oameni. Cu toate acestea, schimbările rapide de temperatură (de exemplu, într-o clădire de birouri iarna, când căldura este oprită pe timp de noapte) îi pot ucide, în special în cazul în care acvariul este mic.
Citește și: Animale de companie – care sunt cele mai populare animăluțe pe care să le ai acasă
Pești de acvariu – cum îi îngrijești
Cum alegi acvariul
Acvariul nu trebuie să fie amplasat sub sursă de lumină directă și trebuie să aibă un suport foarte stabil. Deși nu par atât de grele, unele acvarii pot să ajungă și până la 500 de kilograme. Deasupra acvariului trebuie adesea pus un capac, pentru a împiedica unele specii de pești să sară din apă.
Apoi este nevoie de filtru (simplu, cu burete, sau exterior), substrat de pietriș sau nisip, plante (naturale sau artificiale), pe lângă pești.
De asemenea, e bine să te gândești înainte la mărime. Trebuie evitată și suprapopularea, pentru că înghesuiala duce la lupte între pești, dar și la stres, motiv pentru care ei se pot îmbolnăvi și muri.
Hrana
Pești de acvariu trebuie hrăniți o dată până la de 3 ori pe zi.
O dată pe săptămână aceștia pot sări peste mese pentru a evita supraalimentația. Dacă dorești să pleci de acasă un weekend, poți sta liniștit în ceea ce îi privește pe micii tăi peștișori. Nu vor pune prea mult preț pe lipsa hranei. Cu toate acestea, dacă decizi să pleci mai multe zile, ar fi indicat să rogi pe cineva să îi hrănească sau cumpără un dozator special. În același timp temperatura apei trebuie să fie constantă. Pe perioada iernii, este indicat să îți achiziționezi un aparat de încălzit apa cu termometru.
Curățarea acvariului
Este foarte important ca spa din acvariu să nu conțină clor, așa cum conține de exemplu apa normală de la robinet. De asemenea, nu este indicat să schimbi toată apa o dată, ci câte un sfert din cantitatea totală.
Resturile de mâncare trebuie scoase cât mai repede cu putință din acvariu, la fel și vietățile care au murit. Obiectele decorative trebuie alese cu mare atenție, astfel încât să nu fie tăioase și să rănească micii înotători.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!