Partea bună este că cele mai multe sarcini sunt fără complicații, însă pot să apară probleme comune care, dacă nu sunt tratate la timp, pot duce la apariția unor afecțiuni serioase. Iată, așadar, la ce să te aștepți, dar și când e momentul să apelezi la ajutorul medicului:
Grețuri matinale
Cele mai multe femei au de-a face cu acest simptom al sarcinii, în special în primul trimestru. Totuși, ține cont că, deși sunt cunoscute sub denumirea de grețuri matinale, acestea pot apărea în orice moment al zilei și chiar pe timpul nopții. Există și situații în care grețurile pot persista pe toată durata sarcinii.
Micile gustări pe timpul zilei și anumite medicamente pot ameliora grețurile. Însă, ar fi bine să mergi la medic atunci când grețurile sunt însoțite de vărsături, deoarece pot duce la deshidratare. De obicei, aceste simptome dispar după primul trimestru de sarcină, dar în anumite situații forma poate fi gravă și poate continua chiar și după naștere. Această afecțiune este întâlnită sub denumirea de hiperemesis gravidarum și poate necesita internare. Din fericire, cazurile de greață și vărsături severe sunt rare.
Probleme respiratorii
În timpul sarcinii au loc numeroase schimbări circulatorii și respiratorii care pot duce la apariția problemelor de respirație. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că volumul plămânilor este redus prin creșterea uterului, în timp ce capacitatea pulmonară crește. Astfel, poate să apară dispneea în sarcină, cel mai frecvent în timpul și după al doilea trimestru de sarcină.
Totuși, este bine de avut în vedere că, în ciuda faptului că dispneea este normală în sarcină, ar fi bine să mergi la medic dacă apar dificultăți respiratorii în mod constant. În unele cazuri, poate fi vorba de probleme mai serioase, precum anemia.
Hipertensiune arterială
Presiunea ridicată a sângelui, cunoscută și sub denumirea de hipertensiune arterială, apare atunci când arterele care transportă sângele de la inimă către celelalte organe ale corpului se îngustează. În sarcină, hipertensiunea arterială poate îngreuna transportul sângelui către placentă, pentru a-i asigura celui mic oxigenul și nutrienții de care are nevoie.
Această problemă de sănătate trebuie monitorizată constant de către medic, mai ales că poate crește riscul de naștere prematură sau preeclampsie. Factorii de risc în cazul preeclampsiei sunt obezitatea, prima sarcină sau sarcina după vârsta de 35 de ani, dar și diabetul sau sarcina gemelară.
Diabet gestațional
Diabetul gestațional apare atunci când o femeie care nu a mai avut diabet înainte de sarcină ajunge să dezvolte această afecțiune pe durata sarcinii. Diabetul gestațional apare atunci când pancreasul nu mai produce o cantitate optimă de insulină din cauza schimbărilor hormonale care au loc pe toată durata sarcinii. Astfel, glucoza se acumulează în exces în sânge.
E bine de știut că diabetul gestațional poate fi detectat printr-o analiză de rutină, recomandată în timpul sarcinii. De regulă, această analiză se face între 26 și 28 de săptămâni de sarcină. Diabetul gestațional poate fi gestionat cu un tratament corespunzător, la recomandarea medicului. În cazul în care nu este tratat la timp, poate duce la apariția preeclampsiei sau la nașterea unui copil cu o greutate mare.
Așadar, perioada sarcinii este o etapă frumoasă în viața oricărei femei, însă, în același timp, poate aduce numeroase probleme de sănătate. Chiar dacă majoritatea problemelor în sarcină pot fi tratate sau ținute sub control, este bine să știi care sunt semnele care indică o complicație sau o afecțiune mult mai severă. Doar așa poți acționa la timp și poți avea grijă de sănătatea ta și a copilului tău.
Sursă foto: Shutterstock