Timișoara este un oraș plin de clădiri cu o arhitectură superbă, o istorie aparte și tradiții multiculturale diferite față de alte zone ale țării. Supranumită și “Mica Vienă” sau “Orașul Parcurilor”, aici vei descoperi cele mai frumoase și colorate parcuri, piețe și multe alte atracții turistice deosebite. Iată lista cu obiective turistice în Timișoara.

Obiective turistice Timișoara

Piața Victoriei

Cunoscută și sub denumirea de Piața Operei, Piața Victoriei reprezintă centrul orașului Timișoara. Aici, pe data de 20 decembrie 1989, Timișoara a fost declarat primul oraș liber de comunism din România, iar dacă privești cu atenție și acum pot fi observate urmele gloanțelor ce au fost trase în timpul evenimentelor de atunci.

Piața Victoriei din Timișoara este o zonă exclusiv pietonală unde te poți plimba și poți vizita Opera Națională Română și Catedrala Metropolitană, două dintre cele mai reprezentative obiective turistice ale orașului.

Descoperă care sunt cele mai frumoase obiective turistice în Maramureș

Piața Victoriei
Piața Victoriei

Obiective turistice Timișoara – Piața Libertății

Denumită în trecut și Piața de Paradă sau Piața Prințul Eugen, datorită evenimentelor ce s-au petrecut aici, Piața Libertății este un alt punct de atracție al orașului Timișoara.

Aici poți descoperi una dintre cele mai impresionante clădiri ce a fost construită între anii 1731 și 1734, în stil baroc și a fost denumită în mod popular Primăria Veche. Într-un punct vizibil al pieței poți observa Statuia Sfântului Nepomuk.

Obiective turistice Timișoara - Piața Libertății
Obiective turistice Timișoara – Piața Libertății

Piața Unirii

Cea mai veche piață din Timișoara este Piața Unirii. Locul a fost cunoscut sub numele de Piața Losonczy, atunci când cetatea a fost cucerită în 1552 de turci și a fost ucis comitele Ștefan Losonczy, iar de atunci s-a hotărât ca piața să-i poarte numele.

În Piața unirii poți descoperi Domul Romano-Catolic, Fântâna cu apă minerală, Casa Bruke, Catedrala Ortodoxă Sârbă, Monumentul Sfintei Treimi, Palatul Episcopiei Ortodoxe, Palatul Baroc și Casele Canonicilor.

Vezi lista cu trasee montane ușoare pe care le poți încerca în România

Piața Traian

Denumită și Piața Plângerii, locul este înconjurat de clădiri istorice și a fost proiectat de inginerii militari care și-au dorit să facă o replică mai mică a Pieței Unirii. Piața Traian este situată în centrul cartierului istoric Fabric și găzduiește concerte de muzică, dar și evenimente culturale ale orașului.

Muzeul Satului Bănățean

Acesta este considerat singurul muzeu cu profil etnografic din România și cuprinde toate elementele tradiționale ce compun satul așa cum era el cunoscut odinioară.

Muzeul Satului Bănățean este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Timișoara, deoarece aici se pot vedea o mulțime de obiecte tradiționale precum războaie de țesut, haine tradiționale, instrumente de olărit și multe altele.

Bastionul Maria Theresia

Aflat în zona centrală a orașului, Bastionul a fost construit în stil baroc și este cea mai mare bucată de zid păstrată din vechea cetate a orașului Timișoara.

În trecut, scopul acestuia a fost de a apăra cetatea, iar astăzi reprezintă un pasaj de trecere pentru mașini și pietoni. Este o zonă de atracție a orașului deoarece locul găzduiește și câteva restaurante, expoziții ale Muzeului Banatului și spații comerciale.

Palatul Baroc - Muzeul de ArtăIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Obiective turistice Timișoara – Fabrica de Bere

Unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice ale orașului Timișoara, care poate fi vizitată și astăzi pentru a vedea clădirea în care se fierbea berea în trecut, dar și coșul cazanului cu foc.

Fabrica de Bere din Timișoara este a doua fabrică de acest gen înființată pe teritoriul actual al României. Din cauza unui incendiu de la începutul anului 1890 au ars clădirile principale, dar și instalațiile fabricii și ulterior aceasta a putut fi adaptată la tehnologiile din vremea respectivă.

Sinagoga din Fabric

Este una dintre clădirile distinctive și originale ale orașului Timișoara, datorită turnurilor, cupolelor și caracteristicilor de la nivelul fațadei din tencuială și cărămidă roșie.

Este situată în apropierea Pieței Traian și are două intrări reprezentative, una pentru bărbați și cealaltă pentru femei. La etaj se regăsește o orgă impresionantă construită de meșterul timișorean cunoscut Leopold Wegenstein.

Obiective turistice Timișoara – Parcul Rozelor

Unul dintre cele mai vizitate locuri din Timișoara, mai ales în timpul verii, deoarece aici este o adevărată expoziție a diferitelor soiuri de trandafiri. Parcul se întinde pe o suprafață de 37.000 mp și poate fi văzut chiar și după malul Begăi.

Castelul Huniade – Muzeul Banatului

Este cea mai veche clădire din Timișoara ce a fost construită între anii 1443 și 1447 de către Ioan de Hunedoara, pe ruinele unui castel vechi din secolul al XIV-lea. Castelul a fost numit Complexul Muzeal Județean Timiș în perioada comunismului ceaușist, iar astăzi găzduiește Muzeul Banatului și cele trei secții ale sale: Istorie, Arheologie și Științele Naturii.

Biserica romano-catolică Millenium

Cea mai mare biserică romano-catolică a orașului care iese în evidență datorită dimensiunilor impozante. Are o cupolă de 45 de metri și două turnuri de 65 de metri înălțime. Denumirea bisericii are legătură cu comemorarea unui mileniu de la așezarea poporului maghiar pe aceste meleaguri.

Palatul Baroc – Muzeul de Artă

Cunoscut și sub denumirea de Palatul Vechii Prefecturi, Palatul Baroc este construit încă din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea în Piața Unirii și a servit drept reședință guvernatorului Banatului.

Clădirea a fost ridicată în stil baroc și are elemente decorative inspirate din arhitectura vieneză , ba chiar aspectul său este similar cu cel al Palatului Kinsky din capitala Austriei.

Așadar, dacă îți plănuiești o vacanță în România, bifează și cele mai frumoase obiective turistice în Timișoara.

Sursă foto: Shutterstock.com

Citeşte şi:

Locuri de vizitat la munte – cele mai frumoase destinații de vacanță din România

Locuri de vizitat în București – cele mai frumoase obiective pe care să le descoperi în capitala României

Top 20 locuri de vizitat în Sibiu și împrejurimi, de neratat în acest an

VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
PARTENERI - GSP.RO
VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
Playtech.ro
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
Bunica Emmei Răducanu, noi mărturisiri despre nepoata-star:  "Când vine aici în România, vorbim româneşte"
Observatornews.ro
Bunica Emmei Răducanu, noi mărturisiri despre nepoata-star: "Când vine aici în România, vorbim româneşte"
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
HOROSCOP
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Știrileprotv.ro
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
Telekomsport
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor
PUBLICITATE
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor