Timișoara este un oraș plin de clădiri cu o arhitectură superbă, o istorie aparte și tradiții multiculturale diferite față de alte zone ale țării. Supranumită și “Mica Vienă” sau “Orașul Parcurilor”, aici vei descoperi cele mai frumoase și colorate parcuri, piețe și multe alte atracții turistice deosebite. Iată lista cu obiective turistice în Timișoara.

Obiective turistice Timișoara

Piața Victoriei

Cunoscută și sub denumirea de Piața Operei, Piața Victoriei reprezintă centrul orașului Timișoara. Aici, pe data de 20 decembrie 1989, Timișoara a fost declarat primul oraș liber de comunism din România, iar dacă privești cu atenție și acum pot fi observate urmele gloanțelor ce au fost trase în timpul evenimentelor de atunci.

Piața Victoriei din Timișoara este o zonă exclusiv pietonală unde te poți plimba și poți vizita Opera Națională Română și Catedrala Metropolitană, două dintre cele mai reprezentative obiective turistice ale orașului.

Descoperă care sunt cele mai frumoase obiective turistice în Maramureș

Piața Victoriei
Piața Victoriei

Catedrala Mitropolitană

Catedrala Mitropolitană din Timișoara este una dintre cele mai frumoase clădiri ale orașului și una dintre cele mai reuşite monumente arhitecturale din România. Situată în centrul orașului, la intersecţia celor mai importante artere de circulație, catedrala închinată Sfinților Trei Ierarhi impresionează prin dimensiunile ei însemnate, prin specificul arhitectural și prin învelișul de ţiglă smălţuită, care strălucește în lumina soarelui.

Catedrala a fost construită în perioada 1936-1940 după planurile arhitectului Ioan Troianescu. Edificiul cu 11 turle (cea mai mare este înaltă de 83,7 metri) are o lungime de 63 metri şi o lăţime de 32 metri. Catedrala poate primi 5.000 de enoriaşi.

În subsolul catedralei se află o colecţie de artă religioasă veche din Banat. Muzeul actual deţine peste trei mii de volume rare de carte bisericească, peste 800 de icoane şi picturi, peste 130 de obiecte bisericeşti, precum şi veşminte şi podoabe bisericeşti.

Catedrala Mitropolitană din Timişoara
Catedrala Mitropolitană
Paul de România, fugit din țară după condamnare, a fost depistat în Malta. Înainte, el se afla în Franța, care refuzase extrădarea sa
Recomandări
Paul de România, fugit din țară după condamnare, a fost depistat în Malta. Înainte, el se afla în Franța, care refuzase extrădarea sa

Opera şi Teatrul Naţional

Palatul Culturii, cunoscut și ca Opera sau Teatrul Național, găzduieşte patru instituții de cultură: Opera Națională Română, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” şi Teatrul German de Stat.

Construcția clădirii Palatului Culturii a început în anul 1871, după planurile arhitecților vienezi Hermann Helmer și Ferdinand Fellner (constructori a numeroase săli de teatru din Europa, la Budapesta, Viena, Odessa) și a fost terminată în 1875. Două incendii de proporții au devastat clădirea. Primul a avut loc în anul 1880 și reconstrucția a durat până în anul 1882, păstrându-se integral forma originală a clădirii, construită în stil „Renaissance”. După cel de-al doilea incendiu din anul 1920, au mai rămas intacte doar aripile laterale ale clădirii. Reconstrucția s-a făcut după planurile arhitectului Duiliu Marcu, păstrându-se stilul original numai la fațadele laterale, fațada principală și sala de spectacole îmbrăcând stilul neobizantin caracteristic arhitecturii românești a timpului.

Clădirea Operei din Timişoara
Clădirea Operei din Timişoara

Catedrala Româno-Catolică Sf. Gheorghe

Cunoscută în trecut sub denumirea de Dom sau Domkirche, catedrala a fost construită în stil baroc între 1736 şi 1754 în Piața Domului (astăzi „Piaţa Unirii“) la inițiativa împăratului Carol al VI-lea de Habsburg după alungarea stăpânirii otomane din Banat. În anii 1926 şi 1986, catedrala a suferit două reparaţii capitale, iar în anii 2003-2005 şi 2011, Domul a fost renovat în exterior.

Interiorul este bogat și somptuos, cu nou altare decorate în stil baroc și rococo, sculptate de vienezul Johan Müller, şi împodobite cu icoane vechi. Orga a fost realizată în 1908 de timişoreanul Leopold Wegenstein şi a înlocuit un instrument mai vechi, din secolul al XVIII-lea. 

Catedrala Romano-Catolică Sf Gheorghe
Catedrala Romano-Catolică Sf Gheorghe

Obiective turistice Timișoara – Piața Libertății

Denumită în trecut și Piața de Paradă sau Piața Prințul Eugen, datorită evenimentelor ce s-au petrecut aici, Piața Libertății este un alt punct de atracție al orașului Timișoara.

Aici poți descoperi una dintre cele mai impresionante clădiri ce a fost construită între anii 1731 și 1734, în stil baroc și a fost denumită în mod popular Primăria Veche. Într-un punct vizibil al pieței poți observa Statuia Sfântului Nepomuk.

Obiective turistice Timișoara - Piața Libertății
Obiective turistice Timișoara – Piața Libertății

Piața Unirii

Cea mai veche piață din Timișoara este Piața Unirii. Locul a fost cunoscut sub numele de Piața Losonczy, atunci când cetatea a fost cucerită în 1552 de turci și a fost ucis comitele Ștefan Losonczy, iar de atunci s-a hotărât ca piața să-i poarte numele.

În Piața unirii poți descoperi Domul Romano-Catolic, Fântâna cu apă minerală, Casa Bruke, Catedrala Ortodoxă Sârbă, Monumentul Sfintei Treimi, Palatul Episcopiei Ortodoxe, Palatul Baroc și Casele Canonicilor.

Vezi lista cu trasee montane ușoare pe care le poți încerca în România

Piața Traian

Denumită și Piața Plângerii, locul este înconjurat de clădiri istorice și a fost proiectat de inginerii militari care și-au dorit să facă o replică mai mică a Pieței Unirii. Piața Traian este situată în centrul cartierului istoric Fabric și găzduiește concerte de muzică, dar și evenimente culturale ale orașului.

Muzeul Satului Bănățean

Acesta este considerat singurul muzeu cu profil etnografic din România și cuprinde toate elementele tradiționale ce compun satul așa cum era el cunoscut odinioară.

Muzeul Satului Bănățean este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Timișoara, deoarece aici se pot vedea o mulțime de obiecte tradiționale precum războaie de țesut, haine tradiționale, instrumente de olărit și multe altele.

Bastionul Maria Theresia

Aflat în zona centrală a orașului, Bastionul a fost construit în stil baroc și este cea mai mare bucată de zid păstrată din vechea cetate a orașului Timișoara.

În trecut, scopul acestuia a fost de a apăra cetatea, iar astăzi reprezintă un pasaj de trecere pentru mașini și pietoni. Este o zonă de atracție a orașului deoarece locul găzduiește și câteva restaurante, expoziții ale Muzeului Banatului și spații comerciale.

Palatul Baroc - Muzeul de ArtăIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Obiective turistice Timișoara – Fabrica de Bere

Unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice ale orașului Timișoara, care poate fi vizitată și astăzi pentru a vedea clădirea în care se fierbea berea în trecut, dar și coșul cazanului cu foc.

Fabrica de Bere din Timișoara este a doua fabrică de acest gen înființată pe teritoriul actual al României. Din cauza unui incendiu de la începutul anului 1890 au ars clădirile principale, dar și instalațiile fabricii și ulterior aceasta a putut fi adaptată la tehnologiile din vremea respectivă.

Sinagoga din Fabric

Este una dintre clădirile distinctive și originale ale orașului Timișoara, datorită turnurilor, cupolelor și caracteristicilor de la nivelul fațadei din tencuială și cărămidă roșie.

Este situată în apropierea Pieței Traian și are două intrări reprezentative, una pentru bărbați și cealaltă pentru femei. La etaj se regăsește o orgă impresionantă construită de meșterul timișorean cunoscut Leopold Wegenstein.

Obiective turistice Timișoara – Parcul Rozelor

Unul dintre cele mai vizitate locuri din Timișoara, mai ales în timpul verii, deoarece aici este o adevărată expoziție a diferitelor soiuri de trandafiri. Parcul se întinde pe o suprafață de 37.000 mp și poate fi văzut chiar și după malul Begăi.

Castelul Huniade – Muzeul Banatului

Este cea mai veche clădire din Timișoara ce a fost construită între anii 1443 și 1447 de către Ioan de Hunedoara, pe ruinele unui castel vechi din secolul al XIV-lea. Castelul a fost numit Complexul Muzeal Județean Timiș în perioada comunismului ceaușist, iar astăzi găzduiește Muzeul Banatului și cele trei secții ale sale: Istorie, Arheologie și Științele Naturii.

Biserica romano-catolică Millenium

Cea mai mare biserică romano-catolică a orașului care iese în evidență datorită dimensiunilor impozante. Are o cupolă de 45 de metri și două turnuri de 65 de metri înălțime. Denumirea bisericii are legătură cu comemorarea unui mileniu de la așezarea poporului maghiar pe aceste meleaguri.

Palatul Baroc – Muzeul de Artă

Cunoscut și sub denumirea de Palatul Vechii Prefecturi, Palatul Baroc este construit încă din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea în Piața Unirii și a servit drept reședință guvernatorului Banatului.

Clădirea a fost ridicată în stil baroc și are elemente decorative inspirate din arhitectura vieneză , ba chiar aspectul său este similar cu cel al Palatului Kinsky din capitala Austriei.

Așadar, dacă îți plănuiești o vacanță în România, bifează și cele mai frumoase obiective turistice în Timișoara.

Sursă foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (17)

Florin741   •   18.04.2024, 02:06

Este unul dintre cele mai frumoase orașe din țară!

Luizamatza   •   06.02.2024, 21:33

Un oras pe care l-am vizitat si este extraordinar!!!

Peugeot307   •   04.02.2024, 11:01

Un oraș foarte frumos! Merită vizitat!

Vezi toate comentariile (17)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Peștele pe care să nu-l cumperi din piață. Ce au arătat testele:  “Am găsit arsen, plumb și mercur”
FANATIK.RO
Peștele pe care să nu-l cumperi din piață. Ce au arătat testele: “Am găsit arsen, plumb și mercur”
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Au întors toate privirile. Detalii din tribunele stadionului de la Galați + tatuajul special al lui Iancu
GSP.RO
Au întors toate privirile. Detalii din tribunele stadionului de la Galați + tatuajul special al lui Iancu
Lucrurile pe care să nu le faci sub nicio formă până în ziua de Paște 2024. E păcat să faci asta în Săptămâna Patimilor
FANATIK.RO
Lucrurile pe care să nu le faci sub nicio formă până în ziua de Paște 2024. E păcat să faci asta în Săptămâna Patimilor
Chișinăul lovește Moscova. Metoda prin care R. Moldova vrea să scape de "regimul marionetă al Kremlinului" din Transnistria
Știrileprotv.ro
Chișinăul lovește Moscova. Metoda prin care R. Moldova vrea să scape de "regimul marionetă al Kremlinului" din Transnistria
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Sfânta şi Marea Luni, prima zi din Săptămâna Patimilor: tradiţii şi obiceiuri. Ce este bine să faci în această zi
Observatornews.ro
Sfânta şi Marea Luni, prima zi din Săptămâna Patimilor: tradiţii şi obiceiuri. Ce este bine să faci în această zi
Horoscop 29 aprilie 2024. Fecioarele trec de la o dezamăgire acută la satisfacție fără un suport real, în fapte sau evenimente
HOROSCOP
Horoscop 29 aprilie 2024. Fecioarele trec de la o dezamăgire acută la satisfacție fără un suport real, în fapte sau evenimente

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI