Jucăriile senzoriale ajută copilul să descopere lumea
Jucăriile senzoriale nu sunt doar simple jucării pentru copii. Cu ajutorul lor, aceştia învaţă să descopere lumea din jurul lor şi să înţeleagă mai bine texturile pe care le ating. Utilizând jucării senzoriale copilul va învăța noțiuni noi și va descoperi lumea într-un mod cât se poate de creativ. Pentru a-l ajuta să facă acest lucru, poți să vezi gama de jucării senzoriale din magazine pentru a alege jucăriile pe care le consideri potrivite stadiului de vârstă al copilului tău. Puzzle-uri, zornăitori, cărți senzoriale, inele de lemn sau plușuri, toate acestea contribuie la experimentarea lumii exterioare cu ajutorul simțurilor.
Jucăriile senzoriale stimulează simţul tactil şi vizual
Atunci când intră în contact cu o jucărie nouă, copilul o vede și o atinge, deci vorbim din start despre interacțiune. Copilul devine curios, vrea să atingă jucăria şi să descopere cea poate face cu ea. Jucăria scoate sunete? Are gust? Are miros? Copilul va testa fizic jucăria pentru a găsi răspunsuri la aceste întrebări, folosindu-se de toate simțurile, antrenându-se astfel pentru recunoașterea ulterioară a jucăriilor similare.
Jucăriile senzoriale stimulează auditiv copilul
Sunetul este unul dintre cele mai vechi simţuri, deoarece copiii aud perfect înainte de a începe să vadă bine, de unde rezultă şi interesul crescut pentru sunete. Copiii adoră sunetele repetitive şi, implicit, jucăriile care cântă sau scot sunete. Este ceva normal, având în vedere faptul că repetiţia face parte din învăţare, iar învăţarea debutează chiar din timpul perioadei intrauterine atunci când copilul poate auzi ușor distorsionat vocile părinţilor sau zgomotele puternice din jurul lor. Atunci când îi oferi copilului tău o jucărie senzorială, care produce sunete, acesta va fi încântat să o utilizeze şi să o descopere. În timp, va învăţa unde trebuie să atingă jucăria sau ce să facă pentru ca aceasta să producă sunetele dorite.
Jucăriile senzoriale îmbunătățesc coordonarea motrică
Jucăriile senzoriale stimulează destul de mult și coordonarea, deoarece copilul învață practic secvențele de mișcări pe care trebuie să le facă pentru ca jucăria să răspundă cerințelor sale. Coordonarea mână-ochi, foarte importantă în dezvoltarea copilului este dezvoltată cu ajutorul jucăriilor potrivite, care vor solicita acestuia să execute anumite mișcări.
Puzzle-urile sunt jucării senzoriale care dezvoltă imaginația și creativitatea, logica și gândirea, dar care în același timp solicită foarte mult și mișcările de coordonare. Copilul poate vedea imaginea pe care trebuie să o asambleze, vizual, în vreme ce mâinile vor trebui să răspundă ideii de așezare a pieselor, astfel încât rezultatul să fie cel corect în ceea ce privește poziționarea.
Cuburile moi de asemenea necesită coordonare la nivel de așezare, la fel ca și cărțile senzoriale cu elemente detașabile sau chiar jocurile de memorie. Gama de jucării senzoriale este foarte variată, așa că poți alege ceea ce îți este nevoie pentru copilul tău gândindu-te la vârstă, dar și la abilitățile speciale ale micuțului.
Jucăriile senzoriale sunt o resursă perfectă pentru dezvoltarea copiilor, deoarece acestea reușesc să atragă copiii și să le ofere acestora informații prețioase, pe care ei le acumulează fără efort și fără obligativitate. Copiii se vor distra pe cinste și vor învăța în același timp noțiuni de bază care țin de cogniție și dezvoltare, lucruri deosebit de importante pentru dezvoltarea lor.