Tinerii care părăsesc sistemul instituționalizat de protecție socială reprezintă unul dintre grupurile cele mai vulnerabile din România. Asta arată studiile realizate pentru Strategia Națională privind incluziunea socială și reducerea sărăciei 2015-2020. Sunt copii orfani, abandonați de părinții lor, care cresc în centrele statului și care rămân pe cont propriu, fără o pregătire pentru viața de adult, când sunt nevoiți să părăsească sistemul la 18 ani, dacă nu sunt înscriși la studii la zi, sau la 26 de ani, dacă urmează astfel de cursuri.
Când părăsesc sistemul instituționalizat, acești tineri sunt abandonați din nou, fără îndrumare într-o societate care nu știe cum să îi accepte. Aici intervin demersurile de integrare socio-profesională gândite prin programul Plan de Viață. Organizat și finanțat de AFI Europe România, programul este dezvoltat alături de Asociația The Social Incubator, ONG-ul partener cu experiență în domeniul social.
Prima ediție a programului se va desfășura până în ianuarie 2022. Zece tineri, aleși pentru această ediție, vor primi o casă, job și consiliere care să îi ajute să se integreze social și profesional. Mai mult, prin program toate nevoile de bază le sunt acoperite. De exemplu, merg la consultații medicale când au nevoie, primesc alimente etc.
Cei zece tineri primesc consiliere vocațională și psihologică, merg la ateliere de autocunoaștere și de orientare în carieră. În plus, fac și stagii de practică pentru a dobândi experiență în piața muncii și primesc îndrumare pentru a-și găsi un loc de muncă plătit.
Mihai Dumitru e unul dintre cei zece tineri susținuți în prima ediție a proiectului Plan de Viață. După ce a părăsit sistemul instituționalizat, a primit propria sa cameră într-un apartament pe care-l împarte cu alți tineri din program. Mai întâi, Mihai a lucrat în bucătăriile unor restaurante. Nu era neapărat ceea ce visa, dar era bucuros că are un loc de muncă. Visul său era să lucreze ca hairstylist pentru bărbați, într-un salon specializat cum sunt cele numite barber shop. Cu perseverență, Mihai a reușit să-și împlinească visul. Acum tânărul lucrează la un salon de barber shop. Face ceea ce-i place și se întreține din asta. Spune că în viitor i-ar plăcea să-și deschidă propriul salon.
În același domeniu s-a gândit și Iuliana Roman să se specializeze. Cu ajutorul programului Plan de Viață, Iuliana și-a găsit un loc de muncă într-un restaurant, unde a lucrat cea mai mare parte din acest an. Acum, Iuliana urmează cursuri de hairstyling la o școală postliceală și sper să-și găsească un loc de muncă în domeniu. Visul ei este să-și întemeieze o familie.
Toți cei zece tineri și-au găsit locuri de muncă anul acesta, dar le-a fost mai greu să și-l păstreze din cauza pandemiei de coronavirus, care a afectat afacerile și a dus la multe concedieri. Cu toate acestea, tinerii, cu ajutorul specialiștilor implicați prin programul Plan de Viață, au reușit să găsească soluții.
Aurel Mihai Vintilă, sau V.A.M. pe YouTube, cum mai este cunoscut, lucrează în continuare la un magazin de covrigi în mall-ul Afi Cotroceni. Se implică în tot ce face și muncește cu bucurie. Visul lui este să strângă bani pentru a întegistra un album într-un studio profesionist de muzică. Asta pentru că Aurel e artist: face muzică de la 13 ani și, pe contul lui de YouTube, are deja câteva melodii hip-hop pe care tot el le-a compus. Peste ani, i-ar plăcea să ajute prin muzica lui alți copii orfani care cresc, cum i s-a întâmplat și lui, în centrele de stat. Vrea să-i ajute să le fie mai bine.
Să ajute copiii din sistemul instituționalizat de protecție socială își dorește și Ionuț Ivan. Visul lui e să meargă la Facultatea de Asistență Socială. Ca absolvent, va fi pregătit să ajute concret cât mai mulți copii și tineri care sunt în aceeași situație în care a fost și el: singuri, discriminați, fără oportunități reale de integrare în societate.
Noura Raslan, o altă tânără dintre cei zece, crede că cel mai important e că programul Plan de Viață îi ajută să fie pe propriile picioare. Spune că tot ce își dorește e să fie o tânără normală, ca toată lumea. Pentru asta, va munci și va evolua pas cu pas, cu fiecare etapă din cariera ei. În viitor, i-ar plăcea să aibă propria afacere. Pe plan personal, i-ar plăcea să adopte un copil.
Proiectul Plan de Viață își propune să-i ajute pe tinerii care părăsesc sistemul de protecție socială să-și asigure independența pe termen lung. Prin dezvoltare personală, educație și integrare pe piața muncii, organizatorii spun că tinerii vor reuși să dobândească aptitudinile de care au nevoie pentru a avea încredere în ei și pentru a face tranziția la viața adultă, pe cont propriu.
Detaliile despre program se găsesc la adresa www.plandeviață.ro. Companiile care vor să sprijine procesul de integrare socială a tinerilor pot accesa platforma pentru a posta job-uri potrivite pentru tineri.
Compania AFI Europe, prezentă în România din 2005, deține mall-urile AFI Cotroceni, din București, și alte două mall-uri, în Ploiești și în Brașov. Compania a dezvoltat și proiecte rezidențiale – AFI City – și parcuri de business, ca AFI Tech Park.