Despre zmeură și beneficiile ei

Zmeura este fructul comestibil al unei specii de plante din familia trandafirilor. Există multe tipuri de zmeură – inclusiv neagră, violetă și galbenă – dar zmeura roșie sau Rubus idaeus, este cea mai comună.

Zmeura roșie este originară din Europa și nordul Asiei și este cultivată în zonele temperate din întreaga lume.

Aceste fructe de pădure dulci și acrișoare au o durată scurtă de valabilitate și sunt recoltate doar în lunile de vară și toamnă. Din aceste motive, zmeura se consumă cel mai bine la scurt timp după culegere sau cumpărare.

Zmeura conține o mulțime de nutrienți dat fiind faptul că vorbim de un fruct mic. Aceasta oferă potasiu, esențial pentru funcționarea inimii și s-a dovedit că reduce tensiunea arterială. Acizii grași omega-3 din zmeură pot ajuta la prevenirea accidentului vascular cerebral și a bolilor de inimă. De asemenea, conțin un mineral numit mangan, care este necesar pentru oase și piele sănătoase și ajută la reglarea glicemiei.

Zmeura este bogată în antioxidanți care pot proteja celulele de deteriorarea provocată de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt atomi instabili care dăunează celulelor. Daunele pe care le provoacă pot juca un rol în procesul de îmbătrânire, artrită, cancer, boli de inimă, boala Alzheimer și multe alte afecțiuni.

Război Israel-Iran, ziua a opta: Schimbarea regimului în Iran și uciderea lui Khamenei ar fi inacceptabile, afirmă Rusia
Recomandări
Război Israel-Iran, ziua a opta: Schimbarea regimului în Iran și uciderea lui Khamenei ar fi inacceptabile, afirmă Rusia

Bogată în antioxidanți

Antioxidanții stabilizează radicalii liberi, făcându-i inofensivi. Zmeura proaspătă se numără printre principalele surse de antioxidanți. Zmeura neagră oferă cei mai mulți antioxidanți, urmată de zmeura roșie și apoi aurie. Cu cât culoarea este mai intensă, cu atât boabele conțin mai mulți antioxidanți.

Bogată în vitamina C

Zmeura conține, de asemenea, vitamina C, care este vitală pentru producerea de colagen, o proteină care constituie 75% din piele. Pe măsură ce îmbătrânim, colagenul scade, provocând riduri și lăsare a pielii.

Zmeura este încărcată cu vitamina C, care poate ajuta, de asemenea, la prevenirea și repararea afecțiunilor pielii cauzate de soare, arată webmd.com.

Află mai multe despre zmeură și beneficiile ei.

Rețete de prăjituri cu zmeură

Din iunie si până în septembrie, zmeura poate fi consumată proaspătă și este foarte bogată în nutrienți. În restul anului, ea poate fi consumată și congelată și inclusă într-o mulțime de deserturi. Iată o selecție de rețete de prăjituri din care să te inspiri.

Prăjitură cu zmeură și jeleu

Prăjituri cu zmeură și jeleu
Prăjituri cu zmeură și jeleu
Cum a lucrat la groapa din Slănic Prahova firma contractată fără licitație să repare dezastrul de la Praid. „Toate par opere de amatori, și acestea nefinalizate”
Recomandări
Cum a lucrat la groapa din Slănic Prahova firma contractată fără licitație să repare dezastrul de la Praid. „Toate par opere de amatori, și acestea nefinalizate”
  • pentru aluatul pufos
    • 2 ouă
    • 50 g zahăr
    • 1 pachet zahăr vanilat
    • 60 g făină
    • 1/4 pachet praf de copt
  • pentru aluatul crocant
    • 120 g făină
    • 1/2 pachet praf de copt
    • 60 g unt
    • 2 linguri zahăr
    • 1 gălbenuş
  • pentru umplutură
    • 40 g cremă de ciocolată
    • 600 g zmeură
    • 125 g zahăr pudră
    • 360 g iaurt
    • 4 linguri zeamă de lămâie
    • 9 foi gelatină
    • 400 g smântână pentru frişcă
  • pentru ornat
    • 1 pachet jeleu de zmeură
    • 50 g migdale
    • zahăr şi suc de fructe de pădure pentru prepararea jeleului

Mod de preparare

Pentru aluat pufos, se bat spumă ouăle cu zahărul, zahărul vanilat şi o lingură de apă. Se adaugă făina cernută cu praful de copt şi se toarnă într-o tavă unsă cu unt. Se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, 15-20 minute.

Pentru aluatul crocant, se amestecă rapid făina cernută cu praful de copt, cu untul, gălbenuşul, zahărul pudră şi un praf de sare. Se acoperă cu o folie şi se lasă la rece jumătate de oră. Se întinde într-o foaie subţire şi se coace 12-15 minute.

Blatul crocant se unge cu ciocolată şi se acoperă cu blatul pufos.

Pentru umplutură, jumătate din zmeură se mixează cu zahărul, zeama de lămâie şi iaurtul. Se înglobează mai întâi gelatina înmuiată, apoi şi frişca bătută. Se întinde crema pe cele două blaturi şi se ornează cu jeleul de zmeură, restul de fructe şi migdalele tocate mărunt. Se lasă la rece două ore.

Culisele unei rupturi: „Președintele Nicușor Dan a sperat până în ultima clipă că Ilie Bolojan va ține cont de solicitarea lui”
Recomandări
Culisele unei rupturi: „Președintele Nicușor Dan a sperat până în ultima clipă că Ilie Bolojan va ține cont de solicitarea lui”

Pandișpan cu zmeură

Pandișpan cu zmeură
Pandișpan cu zmeură

Ingrediente

  • 200 gr făină;
  • 200 gr zmeură;
  • 5 ouă;
  • 130 gr zahăr;
  • 100 gr unt;
  • 50 ml ulei;
  • O linguriță esență de vanilie.

Mod de preparare

Într-un vas se amestecă albușurile cu un praf de sare. Se mixează până se obține o spumă tare. Se adaugă treptat și zahărul și se mixează până când acesta este topit. Se adaugă treptat și câte un gălbenuș, se amestecă încet, se adaugă și uleiul împreună cu esența de vanilie și se mixează pentru aproximativ un minut toată compoziția. Acum se adaugă și făina, se presară treptat și se amestecă totul cu o spatulă.

Într-o tavă pentru cuptor se pune compoziția de pandișpan, deasupra se adaugă zmeura spălată, iar totul se dă la cuptor pentru 40 de minute, la 180 de grade. Când se răcește, peste pandișpanul cu zmeură se adaugă zahăr pudră. (sursă – libertateapentrufemei.ro)

Pavlova cu zmeură

Pavlova cu zmeură
Pavlova cu zmeură

Ingrediente

  • 5 albușuri de ouă mari
  • 250 g zahăr
  • 500 ml frisca lichidă
  • 500 g zmeura proaspată
  • pentru ornat – 50 ml sirop de zmeură

Mod de preparare

Se încinge cuptorul la 150 de grade şi se tapetează o tavă mare cu hârtie de copt.

Se bat albuşurile cu zahărul până se face o spumă lucioasă. Se adaugă câteva bucăţi de zmeură zdrobită, pentru o nuanţă de roz frumos.

Se toarnă spuma în formă de două cercuri, unul mai mare şi unul mai mic.

Se coace circa o oră, până e gata bezeaua, fără să se usuce interiorul, care trebuie să rămână pufos.

Se scot discurile de bezea şi se lasă la răcit.

Se bate frişca lichidă cu un piure din 100 grame de zmeură şi se pune între cele două discuri de bezea.

Se pune frişcă şi deasupra şi se pune restul de zmeură deasupra. (Sursă – retete.unica.ro)

Plăcintă cu zmeură

Plăcintă cu zmeură
Plăcintă cu zmeură

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 210 g făină
  • un albuș
  • 5 linguri brânză de vaci
  • un praf sare
  • Pentru umplutură:
    • 250 g cremă de brânză
    • 2-3 linguri zahăr
    • 250 g zmeură
    • o lingură zahăr pudră

Mod de preparare

Toate ingredientele pentru aluat se amestecă până se obține o cocă potrivit de tare. Se acoperă cu o folie alimentară și se dă la frigider pentru 30 de minute.

Pe masa presărată cu puțină făină se întinde aluatul într-o foaie rotundă, care se transferă în tava mare de copt a aragazului.

Se unge cu crema de brânză, se presară cu zahăr și se umple cu zmeură, lăsând o margine de 3-4 cm. Se întoarce marginea aluatului peste zmeură și se coace 20 de minute. Se servește presărată cu zahăr pudră.

Cheesecake cu zmeură

Cheesecake cu zmeură
Cheesecake cu zmeură

Ingrediente:

  • blat: 200 g biscuiți digestivi, 100 ml unt topit;
  • crema: 500 g mascarpone, 350 g iaurt grecesc (10%), 5 linguri de miere, o fiolă esență de vanilie, 1 pliculeț de gelatină vegetală;
  • topping: 250 zmeură, frunze de mentă

Preparare: blat – se sfărâmă biscuiții într-o pungă sau în robot și se amestecă cu untul. Se presară bine amestecul într-o tavă rotundă cu fund detașabil (22 cm diametru). Crema: se bat bine cu mixerul brânza mascarpone, iaurtul, mierea și vanilia.

Se adaugă gelatina dizolvată în 50 ml de apă fierbinte și se mai mixează puțin. Se toarnă crema fină obținută peste blatul de biscuiți și se pune cheesecake-ul în frigider să se întărească. Topping: înainte de servire se decorează cu zmeură și frunze de mentă.

Tiramisu cu zmeură

Atunci când îți dorești prăjituri răcoritoare cu zmeură, varianta de tiramisu cu fructe este o alegere excelentă.

Tiramisu cu zmeură
Tiramisu cu zmeură

Ingrediente:

  • 4 gălbenuşuri
  • 200 g zahăr-pudră
  • 500 g Mascarpone
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 200 ml frişcă Hulala cu zahăr
  • 50 g zahăr
  • 100 ml lichior fructe de pădure
  • 200 g zmeură
  • 200 g pişcoturi frişcă
  • zmeură pentru decor

Mod de preparare:

Bate gălbenuşurile spumă la bain-marie, cu jumătate din zahărul pudră. După ce se răceşte crema, adaugă brânza Mascarpone, restul de zahăr- pudră şi zahărul vanilat. Bate frişca şi încorporeaz-o în cremă. Fă un sirop fiert din 50 ml apă cu 50 g zahăr.

După ce s-a răcorit, amestecă în el lichiorul. Direct în vasul care vrei să faci prăjitura, aşază un strat de pişcoturi, pe care le însiropezi cu lichior. Pune apoi un strat de zmeură, după care întinzi un strat de cremă. Continuă cu alte trei straturi, în aceeaşi ordine. Pune la rece, să se întărească. Înainte de a servi, decorează cu frişcă proaspăt bătută şi fructe.

Descoperă și alte Rețete de tiramisu

Șarlotă cu zmeură

Șarlotă cu zmeură
Șarlotă cu zmeură

Șarlota este și ea una dintre cele mai răcoritoare prăjituri cu zmeură și nu este nici pe departe foarte complicat de preparat.

Ingrediente

Pentru sos de zmeură

  • 2 cești frisca lichida
  • 1/4 ceașcă rachiu de fructe
  • 1 plic gelatină
  • 3/4 ceașcă zahăr
  • 9 cești zmeură

Pentru șarlotă

  • 1 esență vanilie
  • 7 linguri făină
  • 1/2 ceașcă zahăr
  • 4 ouă separate
  • 1 lingură unt

Pentru blat

  • 3 linguri zahăr
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 2 linguri rachiu de fructe

Mod de preparare

Încinge cuptorul la 180 de grade şi unge o tavă, apoi tapetează cu hârtie de copt. Bate gălbenuşurile cu zahărul. Adaugă făina şi vanilia. Bate albuşurile bine, apoi adaugă la amestecul de aluat. Toarnă în tavă şi dă la cuptor circa 30 de minute.

Separat, amestecă într-o cratiţă zmeura cu zahărul şi 1 ceaşcă de apă şi fierbe la foc mic 10 minute. Strecoară şi pasează amestecul. Ia 2 ceşti din piure şi pune la loc pe foc. Adaugă gelatina şi dă de pe foc. Adaugă rachiu şi frişcă.

Taie blatul pe din două şi toarnă şarlota de zmeură peste blatul de jos, în formă. Pune blatul deasupra şi dă la rece 24 de ore. Amestecă restul de piure de zmeură cu zahărul, zeama de lămâie şi rachiu și toarnă peste feliile de şarlotă cu zmeură. (Sursă – retete.unica.ro)

Sursă foto – Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.