MENIU CAUTĂ

SPECIAL | Povestea copilului cu inima atât de mare, încât l-ar putea ucide

Distribuie

Puţin după jumătatea lunii trecute, mama lui, Daniela căuta ajutor - 2.000 de lei -, pentru a putea plăti biletele de avion către Germania, unde Ştefănuţ era programat pentru operaţie, iar Fundaţia Ringier, prin Libertatea şi campania “Ajută copiii!”, i l-a acordat deja. Acum, copilul şi mama sunt deja la Bad Oeynhausen, unde se află pe mâinile renumitului chirurg de origine română Eugen Săndică.
Problemele lui Ştefănuţ Apostol au început la doar 4 zile de la naştere, acum 5 ani şi jumătate. Analizele au arătat o inimă mărită, diagnosticul sec - obţinut prin investigaţii făcute atât în Iaşi, cât şi în Tg. Mureş - fiind de cardiomiopatie hipertrofică obstructivă, anomalie aparat subvalvular mitral şi insuficienţă mitrală gradul II. Lor li se alătură alte şi alte probleme, precum un retard psihic, de vorbire, de vedere şi de memorie. Băieţelul de 5 ani este, de fapt, precum marele poet şi filosof Lucian Blaga, “mut ca o lebădă”. “Zice «mama », «pa», «bebe», dar în rest are un fel de limbaj al lui, prin semne”, spune Daniela, mama micuţului, o femeie, care, după divorţ, duce în spate şi crucea sa, şi pe cea a celor doi copii, mai având un băiat, George,de 11 ani. Daniela încearcă să-şi ajute fiul bolnav din salariul de asistent personal al unei persoane cu handicap, de 520 de lei şi din pensia alimentară.
Fără operaţie nu are nici o şansă
Ştefănuţ râde când se uită la desenele animate preferate sau când “ameţeşte” o bicicletă prin curtea casei, preţ de câteva minute. După care se aşază ostenit, ca un om împovărat de ani, să-şi tragă răsuflarea. “În rest, trebuie să-l duc în braţe, pe oriunde merg. Dacă nu e operat, poate să moară cam într-un an, mai ales dacă mai trece printr- un ger precum cel de iarna trecută. Sângele nu va mai fi pompat bine de inima bolnavă şi îi va inunda plămânii. Aşa am înţeles de la medici”, mi-a spus mama Daniela înainte de plecare. S-a luptat ca o leoaică pentru ca fiul ei să ajungă la operaţie şi nu s-a lăsat până nu a beneficiat de faimosul formular 112 ce permite pacientului să fie operat gratis în străinătate, dacă respectiva intervenţie chirurgicală nu poate fi făcută în ţară. Dar cheltuielile sunt mari, banii puţini. Însă dorinţa şi speranţa de a-şi salva fiul sunt uriaşe. Ca şi visul lui Ştefănuţ de a goni cu bicicleta, fără oboseală, pe câmpii şi prin păduri. Poate, într- o zi...

Mama ne ceruse ajutor

Era 19 mai când ziarul Libertatea publica apelul unei mame disperate. Daniela Apostol, din Gugeşti, Vrancea, solicita ajutor – 2.000 de lei – pentru a putea cumpăra biletele de avion spre Germania.
Acolo, fiul ei, Ştefănuţ, era aşteptat pentru a fi operat din cauza unei malformaţii congenitale a inimii de un adevărat înger al copiilor, dr. Eugen Săndică, un excepţional chirurg român ajuns şeful Departamentului de Chirurgie a Malformaţiilor Cardiace Congenitale din cadrul celei mai prestigioase clinici de profil din Europa, cea din Bad Oeynhausen. Chiar dacă în acel moment, campania ”Ajută copiii!” a Fundaţiei Ringier nu începuse oficial, ziarul Libertatea n-a ezitat să sară imediat în ajutorul micuţului. Iar cei 2.000 de lei au fost donaţi mamei acestuia pentru ca dorinţa femeii de a face totul pentru ca băiatul ei să fie sănătos să nu se împiedice în ”amănuntul” lipsei unor bani. Deja de duminică, 27 mai, Ştefănuţ şi mama lui se află în Germania pentru marea încercare a unei intervenţii chirurgicale.
Cine doreşte să-l ajute pe Ştefănuţ Apostol poate dona bani pe numele lui, în contul Fundaţiei Ringier: RO48 ABNA 4100 2641 0029 8537, deschis la RBS BANK S.A.

Cum ne poţi contacta

– Dacă vrei să ajuţi, sună la telefonul 021.203.08.49 sau contactează-ne la adresa de e-mail [email protected]
– Dacă vrei să semnalezi cazuri, scrie la adresa de e-mail: [email protected]
– Contul Fundaţiei Ringier: RO48 ABNA 4100 2641 0029 8537, deschis la RBS BANK S.A.
Acesta este cutremurătorul diagnostic pe care l-a primit Ştefănuţ de la medicii spitalului din Târgu Mureş şi care atestă marile probleme pe care micuţul le are la inimă

 

Comentarii