Petrece câteva ore zilnic în aer liber, fie că faci sport, fie că te plimbi în pas de voie. Activitatea fizică sistematică fortifică organismul.
Consumă cât mai multe alimente ce conţin cantităţi mari de vitamina C şi zinc, două substanţe implicate în stimularea imunităţii. Să nu-ţi lipsească de la masă legumele cu frunze verzi, rădăcinoasele (morcovi, sfeclă etc.), ceapa şi usturoiul, măceşele, cătina, afinele, merele, portocalele (pentru aportul de vitamina C), nici carnea roşie, peştele, nucile, bogate în zinc.
Odihneşte-te suficient: dormi 6-8 ore pe noapte, având grijă să menţii, în dormitor, temperatura corectă – 18… 20 de grade Celsius.
Nu lua medicamente după ureche sau după sfaturile persoanelor neavizate. Evită în special antibioticele: utilizate în mod frecvent sau pe termen lung, acestea slăbesc imunitatea.
Păstrează o igienă personală foarte riguroasă şi evită să vii în contact cu persoane care s-au pricopsit cu o viroză (tuşesc, strănută, au nasul înfundat etc.).
Nu îţi administra stimulente pentru imunitate (homeopate sau de orice alt soi) fără să consulţi în prealabil medicul. Acestea pot fi periculoase pentru persoanele deja afectate de o boală a sistemului imunitar.
De la primele semne serioase de boală, mergi la doctorul de familie: el îţi cunoaşte istoricul medical şi ştie ce schemă de tratament dă roade maxime în cazul tău.
Cine riscă cel mai mult?
Virusurile lovesc cu predilecţie copiii, persoanele în vârstă, bolnavii cronici şi pe cei care iau medicamente imunosupresoare (preparate cortizonice şi citostatice).
Pentru toţi aceştia, fortificarea imunităţii naturale este o prioritate în perioadele când bântuie virozele.