Boala ucide anual aproximativ şapte milioane de oameni la nivel mondial, în primul rând pentru că persoanele afectate neglijează tratamentul.
“În multe cazuri, pacienţii cu hipertensiune nu se simt rău, aşa încât nu-şi măsoară tensiunea sau chiar dacă ştiu că au o tensiune mai mare de 140/90 milimetri coloană de mercur, cât e valoarea maximă normală, nu consideră necesar să urmeze un tratament”, ne-a explicat dr. Laurenţiu Luca.
Potrivit specialistului, creşterea alarmantă a tensiunii arteriale poate determina îmbolnăvirea inimii, a creierului sau a rinichilor. “Înainte de a recurge la medicamente însă, trebuie să adoptăm un mod sănătos de viaţă, în care să urmărim permanent păstrarea greutăţii corporale optime, să facem zilnic mişcare şi să renunţăm la grăsimi şi la sare.
De asemenea, e bine să facem un control medical anual, pentru a descoperi din timp apariţia hipertensiunii arteriale şi a o ţine sub control înainte de a fi prea târziu”, a mai spus doctorul. El susţine că simptomele cele mai frecvente ale hipertensiunii sunt: ameţelile, durerile de cap, palpitaţiile, tulburările de vedere, zgomotele în urechi, amorţirea feţei, a membrelor sau a limbii, greaţa ori somnolenţa.
Valoarea maximă a tensiunii trebuie să fie 140/90
În mod obişnuit, valoarea maximă a tensiunii arteriale este 140/90mmHg, însă dacă suferi de alte afecţiuni, spre exemplu de diabet zaharat, cifrele ideale pot fi: 130/80 mmHg. De aceea, pentru a afla care este limita în care e bine să-ţi păstrezi tensiunea, discută cu medicul de familie.
Fumatul agravează
Mai mult de 90% din cazurile de hipertensiune au cauze necunoscute, iar 10% apar ca efecte secundare ale unor afecţiuni renale, tumorale, endocrine sau medicamentoase. Agravarea bolii este favorizată de fumat, de consumul de alcool, grăsimi şi afrodiziace, de sedentarism, dar şi de stres.
Cum reduci riscul de accident vascular
– Monitorizează-ţi frecvent această afecţiune tensiunea, pentru a te asigura că se menţine în limitele normale, stabilite de medic. În caz contrar, ia medicamentele prescrise de acesta, pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral, de infarct, de insuficienţă cardiacă sau de boală renală.
– Evită suprasolicitarea intelectuală sau fizică, dar încearcă să faci măcar 30 de minute de mişcare în aer liber, zilnic.
– Diminuează consumul de sare, cafea, alcool, tutun sau alimente bogate în colesterol şi mănâncă multe legume şi fructe. Astfel vei reuşi să-ţi controlezi şi greutatea.
– Respectă recomandările şi tratamentul prescris de medic pentru a păstra tensiunea în limite normale.
– Evită călătoriile la înălţime (cu avionul sau la munte).