Despre trufe 

Denumirea de trufă vine din cuvântul latin tuber, care înseamnă cocoloș.  Pe vremuri, se considera că trufele au puteri magice și erau folosite ca afrodiziac și medicament. De regulă, ele cresc în pădure, sub straturi groase de frunze moarte, la o adâncime între 5 și 40 de centimetri. 

Cresc în solurile argiloase și calcaroase, unde există plante de adâncime puține. Aceste delicatese apar primăvara, în aprilie-iunie și toamna, în septembrie-decembrie. Trufele cresc doar în cicluri de 20-30 de ani, după care dispar complet.

Au forma unui tubercul de cartof, rotundă sau ovală cu circumvoluțiuni mari de formă poligonală. Trufele nu au pălărie și nici picior, așa cum au alte ciuperci.

Fructul comestibil este constituit din scoarță exteriooasă care poate fi fină sau învelită cu solzi și are un gust și miros plăcute.  În funcție de specia de trufe, învelișul exterior este de culoare închisă, neagră-albăstruie, neagră-brunie sau albă. 

Beneficiile consumului de trufe

Bogate în nutrienți importanți

Trufele au un profil nutritiv impresionant și sunt bogate în multe vitamine și minerale importante.

De fapt, sunt bogate în carbohidrați, proteine ​​și fibre și conțin atât acizi grași saturați, cât și nesaturați, precum și micronutrienți. Trufele fac parte din alimentele bogate în Vitamina C, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, mangan și fier.

Sondaj: Nicușor Dan, pe primul loc într-o cercetare comandată de el, în lupta pentru Primăria București. Ce partide ar lua cele mai multe voturi pentru Consiliul General
Recomandări
Sondaj: Nicușor Dan, pe primul loc într-o cercetare comandată de el, în lupta pentru Primăria București. Ce partide ar lua cele mai multe voturi pentru Consiliul General

Cercetările indică, de asemenea, că trufele pot fi o sursă completă de proteine, oferind toți cei nouă aminoacizi esențiali de care are nevoie corpul.

Nutrienții din trufe poate varia între specii. De exemplu, studiile arată că trufele albe sunt mai bogate în proteine, grăsimi și fibre decât alte tipuri.

 Bogate în antioxidanți

Trufele sunt o sursă excelentă de antioxidanți, compuși care ajută la combaterea radicalilor liberi și la prevenirea deteriorării oxidative a celulelor.

Studiile arată că antioxidanții sunt importanți pentru multe aspecte ale sănătății și pot fi chiar legați de un risc mai scăzut de afecțiuni cronice, cum ar fi cancerul, bolile de inimă și diabetul.

Deși cantitățile exacte pot varia între diferite specii, s-a dovedit că trufele conțin antioxidanți precum vitamina C, licopen, acid galic și acid homogentizic.

Trufe albe
Trufe albe

Datorită conținutului lor de antioxidanți, studiile pe eprubete arată că atât trufele negre cât și cele albe pot chiar ajuta la distrugerea celulelor canceroase și la reducerea inflamației.

Un ministru francez avertizează Europa: „Suntem bombardaţi de propaganda Rusiei lui Putin şi a curelelor sale de transmisie”
Recomandări
Un ministru francez avertizează Europa: „Suntem bombardaţi de propaganda Rusiei lui Putin şi a curelelor sale de transmisie”

Au proprietăți antibacteriene

Pe lângă profilul lor nutritiv foarte bun, trufele pot avea și proprietăți antimicrobiene care pot ajuta la scăderea creșterii unor tulpini specifice de bacterii.

Pot ajuta la eliminarea celulelor canceroase

Deși dovezile sunt limitate în prezent la studii cu eprubete, unele cercetări sugerează că trufele pot avea proprietăți anticancerigene puternice.

Un studiu cu eprubete a constatat că extracte din ambele specii negre și albe au prezentat efecte anticancer asupra celulelor cancerului de col uterin, de sân și de colon.

Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua modul în care trufele pot avea impact asupra celulelor canceroase la om.

Pot ajuta la reducerea inflamației

Unele cercetări sugerează că trufele pot ajuta la ameliorarea inflamației și, prin urmare, pot promova sănătatea generală și imunitatea.

Un studiu cu eprubete a arătat că anumiți compuși din speciile alb-negru ar putea bloca activitatea enzimelor specifice implicate în procesul inflamator.

Alte cercetări pe eprubete au descoperit că trufele pot ajuta la combaterea formării radicalilor liberi, ceea ce poate reduce riscul de deteriorare și inflamație a celulelor.

Cum să folosești trufele

Schioare surprinsă de avalanşă în Munţii Rodnei. „Târâtă până la poalele muntelui”, femeia a scăpat cu viaţă | VIDEO
Recomandări
Schioare surprinsă de avalanşă în Munţii Rodnei. „Târâtă până la poalele muntelui”, femeia a scăpat cu viaţă | VIDEO

Dacă vrei să te răsfeți cu trufe albe, trebuie să folosești o cantitate foarte mică, pe care o răzuiești deasupra unei porții de paste proaspete, un risotto sau o omletă ori ouă benedict.

Dacă folosești trufe negre, nu îți fie teamă să le gătești pentru a scoate aroma din ele. 

Pune niște unt într-o tigaie cu trufe rase și apoi adaugă ouăle bătute pentru o omletă de vis

Rețete cu trufe

Fettucine cu ciuperci și trufă neagră proaspătă

Un mod clasic de preparare a trufelor este prin adăugarea lor la sosurile pe bază de cremă care îi absorb aroma și combinarea acestora cu paste sau orez care echilibrează gustul. Rețetele cu diverse soiuri de ciuperci merg ideal cu trufele. Perfectă pentru vegani, această rețetă de paste cu trufe este fără carne, dar delicioasă.

Începe prin a fierbe pastele într-o oală cu apă clocotită cu sare. Într-o tigaie separată, topește untul la foc mediu.

Adaugă ceapă tocată mărunt și călește-o. Pune ciupercile tăiate în felii. Continuă să gătești până când ciupercile sunt complet acoperite cu unt și ușor rumenite, apoi condimentează-le cu sare și piper.

Apoi, adaugă pastele fierte în sos și începe să amesteci. Poți adăuga niște apă de paste în amestec pentru a obține consistența dorită. În cele din urmă, adaugă parmezan ras și trufă neagră rasă fin pe deasupra. Servește cu un pahar de vin alb sec.

Supă de ciuperci, porcini și trufe

Pentru a face această supă, lasă ciupercile porcini să se înmoaie în apă clocotită. Adaugă câteva linguri de ulei de măsline într-o tigaie încinsă și pune ciupercile proaspete într-o tigaie mare. Se amestecă timp de un minut, apoi se adaugă usturoiul, ceapa și cimbru și o cantitate mică de condimente. 

După ce umezeala se evaporă din ciuperci, adaugă jumătate din porcini tăiați. Se strecoară lichidul de înmuiere și se adaugă în tigaie. Gătește timp de aproximativ 20 de minute pana cand cea mai mare parte a lichidului dispare.

Paste cu trufe
Paste cu trufe

 Condimentează după gust și adăugă supa. Las-o să fiarbă timp de aproximativ 20 de minute.

Scoate jumătate din supă din tigaie și restul pune într-un robot de bucătărie până se transforme într-un piure. Se toarnă din nou piureul pe foc, adăugând pătrunjel și mascarpone și se condimentează cu atenție după gust. 

Adaugă un vârf de sare și piper, coaja unei lămâi și zeama din jumătate, apoi pune în farfurii și adaugă câteva picături de ulei de trufe.

Bruschette cu trufe negre

Această gustare rustică de trufe poate fi privită ca un antreu simplu în Italia, totuși este încă unul dintre cele mai iconice și flexibile elemente ale bucătăriei lor tradiționale.

Se încălzesc 2 linguri. de ulei de trufe într-o tigaie la foc mediu, apoi pui în jur de 300g de ciuperci până când se elimină cea mai mare parte a lichidului.

Adaugă un sfert de ceașcă de ardei gras cuburi, un sfert de ceașcă de pătrunjel tocat și 2 căței de usturoi presat în tigaie și amestecă toate ingredientele până când ciupercile se rumenesc.

Prăjtește felii de baghetă și în amestecul de ciuperCI adaugă încă două linguri de ulei de trufă și 250g de smântână, oprește focul apoi condimentează cu sare și piper.

Întindeți amestecul pe fiecare felie de baghetă feliată și servește.

Depozitarea trufelor

Trufele proaspete se păstrează cel mai bine la frigider, învelite în hârtie absorbantă de bucătărie într-un recipient sigilat, cum ar fi o caserolă. 

Se recomandă înlocuirea prosoapelor de hârtie la fiecare 1-2 zile, deoarece acestea se umezesc foarte mult. 

Este întotdeauna cel mai bine să folosești trufele cât mai repede posibil.

Bine îngrijite, trufele negre pot dura până la 2 săptămâni. Pentru a păstra trufele dincolo de acest timp, mai bine le congelezi ambalate în vid în pungi mici de 50-100g.

Trufele congelate trebuie apoi utilizate în timp ce sunt încă congelate. Dacă se dezgheață, vor deveni foarte moi.

Alte modalități de păstrare a trufelor: conservate în borcane sterilizate; sau congelate în ulei de măsline sau unt de trufe.

Alimente bogate în fier – ce să mănânci când ai lipsă de fier

Sursa foto: 123rf.com.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

Daniel9090   •   09.12.2023, 20:53

Delicatese subterane, arome intense, rețete fine-dining, păstrare răcoros-uscata

Roxana22   •   01.10.2023, 18:20

Un articol util cu reteta excelenta

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Animalul pentru care primești 2.000 de lei de la stat dacă îl crești. Are o carne la fel de sănătoasă ca a somonului, dar puțini români o consumă
FANATIK.RO
Animalul pentru care primești 2.000 de lei de la stat dacă îl crești. Are o carne la fel de sănătoasă ca a somonului, dar puțini români o consumă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Libertateapentrufemei.ro
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Interviu cu „omul din umbră”. Conduce clubul din Superligă fără să fie președinte, finanțator sau patron: „Cum prefer să fiu numit? Simplu!”
GSP.RO
Interviu cu „omul din umbră”. Conduce clubul din Superligă fără să fie președinte, finanțator sau patron: „Cum prefer să fiu numit? Simplu!”
Afacerea care se dezvoltă puternic în România. Se dau ca pâinea caldă: “Ne poate face viața mai ușoară”
FANATIK.RO
Afacerea care se dezvoltă puternic în România. Se dau ca pâinea caldă: “Ne poate face viața mai ușoară”
Ce urmează să se întâmple pe front după ce Congresul SUA a aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina. Avertismentul ISW
Știrileprotv.ro
Ce urmează să se întâmple pe front după ce Congresul SUA a aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina. Avertismentul ISW
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
Unica.ro
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Afacerea inedită pornită de Adriana după ce s-a întors din Spania. Oferă experienţe inspirate din legende într-un domeniu foarte puţin exploatat de români
Observatornews.ro
Afacerea inedită pornită de Adriana după ce s-a întors din Spania. Oferă experienţe inspirate din legende într-un domeniu foarte puţin exploatat de români
Horoscop 21 aprilie 2024. Racii trebuie să fie deschiși față de ceea ce apare de la sine, să dea dovadă de mai multă bunăvoință în orice situație
HOROSCOP
Horoscop 21 aprilie 2024. Racii trebuie să fie deschiși față de ceea ce apare de la sine, să dea dovadă de mai multă bunăvoință în orice situație

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI