De Camelia Diaconu,

Consumul de vitamina D este esențial pentru funcționarea optimă a organismului. În caz contrar, lipsa vitaminei D poate provoca tulburări la nivelul oaselor, mușchilor, dar și asupra stării generale de sănătate. Dacă vara, simpla expunerea la soare este suficientă pentru a-i oferi organismului cantitatea de vitamina D corespunzătoare, primăvara, toamna și iarna este mai greu pentru organism să absoarbă vitamina, de aceea este recomandat să consumi cât mai multe alimente bogate în vitamina D.

Alimente care conțin vitamina D
Alimente care conțin vitamina D

Din fericire, există o mulțime de alimente bogate în vitamina D ce pot fi consumate zilnic, indiferent de sezon, iar rezultatele benefice se văd în scurt timp. Iată care sunt acestea:

Alimente bogate în vitamina D

  • Ton – bogat în vitamina D și seleniu – adjuvant pentru sistemul imunitar;
  • Somon sălbatic;
  • Pește gras – hering;
  • Ciuperci – bogate în vitamine și minerale;
  • Ou – în special gălbenușurile deoarece este bogat în proteine, vitamine și minerale;
  • Iaurt – sursă naturală de probiotice, bacterii sănătoase;
  • Lactate;
  • Mazăre;
  • Lapte vegetal – soia, migdale, ovăz, orez;
  • Scoici;
  • Brânzeturi;
  • Carne de porc;
  • Carne de vită;
  • Ulei de ficat de cod;
  • Tofu;
  • Spanac;
  • Semințe;
  • Cereale fortifiate;
  • Ciocolată neagră;
  • Portocale.

Beneficiile consumului de vitamina D

  • Întărește sistemul imunitar – previne răceala și gripa;
  • Favorizează absorbția calciului;
  • Menținerea sănătății pielii;
  • Previne apariția mai multor boli printre care: scleroză multiplă și rahitism la copii și adulți;
  • Scade riscul apariției cancerului de sân și colorectal;
  • Are efect protector împotriva infecțiilor respiratorii.
Alimente cu vitamina D
Alimente cu vitamina D

Simptome care arată deficit/carență de vitamina D

  • Oboseală accentuată – lipsa somnului;
  • Dureri de spate;
  • Dureri de oase;
  • Dureri musculare;
  • Dureri de mâini și de picioare;
  • Scăderea densității osoase;
  • Slăbiciune la nivelul mușchilor;
  • Tensiune arterială mare;
  • Stări de depresie;
  • Boli autoimune;
  • Tulburări respiratorii;
  • Obezitate;
  • Căderea părului.

Necesarul zilnic de vitamina D

  • Copii și adolescenți – 600 UI/zi (Unități individuale);
  • Adulți până la 70 de ani – 600 UI;
  • Adulți peste 70 de ani – 800 UI;
  • Gravide sau femei care alăptează – 600 UI.

Citește și:

Alimente bogate în fier – ce să mănânci când ai lipsă de fier

Simptomele consumului excesiv de vitamina D

  • Stări de greață;
  • Vărsături;
  • Anorexie;
  • Diaree;
  • Hipertensiune arterială;
  • Tulburări de gust;
  • Uscăciunea gurii;
  • Stări de nervozitate;
  • Accelerarea procesului de ateroscleroză;
  • Hipercalcemie.

Introdu în alimentația zilnică alimente bogate în vitamina D, iar starea generală a organismului se va îmbunătăți simțitor.

Citeşte şi:

Simptome gripa – cum se manifestă, cât durează și cum tratăm gripa

Alimente bogate în fibre – ce alimente să incluzi în dieta zilnică

Alimente bogate în proteine

Mărturie dură a unui fost internațional român: „Ai mei beau de rupeau. Nu aveam geamuri la casă, le spărgeau la beție. Se trezeau noaptea și se băteau”
GSP.RO

Mărturie dură a unui fost internațional român: „Ai mei beau de rupeau. Nu aveam geamuri la casă, le spărgeau la beție. Se trezeau noaptea și se băteau”

Horoscop 9 aprilie 2020. Capricornii trebuie să fie atenți la cei dragi
HOROSCOP

Horoscop 9 aprilie 2020. Capricornii trebuie să fie atenți la cei dragi