Aflat la ultimul concurs olimpic din cariera, Gheorghe Chiper a reusit, la Torino, sa salveze onoarea delegatiei romane. El s-a clasat pe locul 14 in intrecerea individuala de patinaj, realizand cel mai bun rezultat al delegatiei noastre la actuala editie a JO de iarna. De asemenea, el a egalat cea mai buna performanta obtinuta pana acum de un roman in intrecerea de patinaj, Cornel Gheorghe ocupand acelasi loc la Olimpiada de la Lillehamer (1994).
Nascut la 8 aprilie 1978, in Miercurea Ciuc, un oras in care copiii parca invata mai intai sa se tina pe patine si abia apoi sa mearga, Chiper spune ca patinajul este viata sa. “Tin minte ca, atunci cand eram copil, faceam antrenamente dimineata, inainte de a merge la scoala. Era greu, dar si frumos”, isi aminteste de inceputuri Ghita pe site-ul personal de Internet.
Casatorit de multi ani cu antrenoarea sa, Sandra Schär, romanul este stabilit in Elvetia, tara de origine a sotiei. Cei doi au o fetita, Flora, nascuta in primavara anului 2000, care a devenit pentru ei o adevarata mascota, insotindu-i pretutindeni la concursuri. Nu a facut exceptie nici actuala editie a JO, acolo unde Flora a ajuns joi, chiar in ziua in care tatal ei a concurat in finala olimpica. “Eu si sotia mea, Sandra, care imi este si antrenor, mergem peste tot cu fiica noastra. La Olimpiada am decis totusi sa nu o luam, pentru ca am venit cu mult timp inainte si nici nu stiam daca poate locui cu noi in Satul Olimpic. Pana la urma a ajuns joi, cu fratele sotiei mele”, a precizat sportivul, care in ultima vreme a avut probleme cu spatele. “Nu m-a durut spatele in timpul programului liber, pentru ca atunci cand concurezi nivelul adrenalinei este atat de ridicat incat nu mai simti aproape nimic. Totusi, faptul ca nu m-am putut antrena asa cum trebuie inainte de concurs s-a vazut”, a precizat Chiper.
“Cantecul de lebada” pentru sportivul roman vor fi Campionatele Mondiale care se vor desfasura la Calgary, in Canada, in luna martie, acolo unde va risca totul pentru un rezultat cat mai valoros. “La Mondiale voi incerca sa execut saritura cvadrupla. La Europene si la Olimpiada am decis sa nu risc, dar la Calgary nu voi mai avea nimic de pierdut, fiind ultimul meu concurs. Ar fi extraordinar sa-mi si reuseasca”, a spus sportivul. El vrea sa ocupe una din primele zece pozitii ale clasamentului, mai ales ca la respectiva competitie vor absenta o parte din vedetele actualei Olimpiade.
Singura problema a romanului este aceea ca inca nu are viza de Canada. Patinatorul roman, care e rezident in Elvetia, trebuie sa primeasca viza de la ambasada din Berlin, singura din Europa care ofera vize pentru Canada rezidentilor elvetieni. “Trebuie sa imi trimit pasaportul la Berlin si apoi sa astept cel putin doua saptamani. Problema este ca, dupa ce dau pasaportul, nu mai pot parasi Elvetia. As fi inceput mai din timp formalitatile, dar trebuia sa vin la Olimpiada. Biletele de avion pentru Canada le-am cumparat deja, acum asteptam doar viza”, a explicat Chiper, adaugand ca din acelasi motiv se va intoarce in Elvetia inca de luni, desi i-ar fi placut sa mai ramana la Torino, sa urmareasca si festivitatea de incheiere a JO.
Vrea sa-si faca scoala de patinaj
Chiper este primul patinator roman si unul dintre putinii sportivi “tricolori” care are un site personal de Internet. La adresa “www.absoluteskating.com/chiper/”, fanii lui pot afla informatii la zi despre stadiul pregatirilor, despre rezultatele cele mai recente si despre momente mai putin cunoscute din viata ciucanului.
A inceput patinajul de performanta al varsta de cinci ani, in orasul natal, Miercurea Ciuc. “Toata lumea in familia mea patina, asa ca nu e de mirare ca am indragit de la inceput sportul acesta”, a marturisit el intr-un interviu postat pe propriul site.
Chiar daca la competitiile din acest an concureaza intr-un costum in care predomina culoarea verde, el spune ca mai mult ii place albastrul. Tot la capitolul preferinte, el mentioneaza spaghetele ca mancare si apa ca bautura.
In timpul liber, Chiper citeste foarte mult, trecandu-i prin fata ochilor aproape toate scrierile lui Dalai Lama.
Aflat la finalul carierei, Gheorghe vrea sa ramana tot in lumea patinajului. El viseaza la ziua in care isi va deschide propria scoala de patinaj, el avand deja licenta de antrenor.
Sotia sa, Sandra, ii este si coregraf, si antrenor. “Uneori, este destul de greu sa fii antrenat de sotie”, marturisea el intr-un interviu acordat anul trecut pentru un ziar maghiar. “E greu sa stabilesti granita dintre sotie si antrenor. Dar suntem o familie si asta e cel mai important”.
De 8 ori campion national de seniori, Gheorghe Chiper a obtinut cel mai bun rezultat international anul trecut, cand a ocupat locul 8 la Campionatele Europene. La Mondiale, a fost al 17-lea in 2004, el avand mari sanse ca in martie sa-si imbunatateasca substantial recordul.