Președintele Federației Române de Polo pe apă, Liviu Răducanu, a declarat pentru AGERPRES că anul care se încheie a fost unul mediocru pentru polo-ul românesc, în care echipa națională a ratat toate obiectivele majore.
”După mine, 2016 este un an mediocru. Pentru ce vă spun asta? Acum avem și motive obiective, după participarea noastră la Jocurile Olimpice, de acum patru ani, echipa a trebuit reînnoită, au apărut jucători tineri, care nu au experiență și văd că le trebuie mai mult timp pentru a putea face față la competițiile importante. Echipa se bazează la ora actuală pe câțiva jucători foarte buni, gen Cosmin Radu, Tibi Negrean, în schimb ceilalți jucători care vin din urmă nu se ridică la valoarea celor cu experiență și mai mari ca vârstă. Este foarte greu pentru un antrenor să construiască o echipă, când are jucători de valori diferite, de vârste diferite. Pentru asta, echipa națională de seniori participă la Liga Mondială, tocmai pentru a ține pasul cu echipele de top din polo-ul mondial”, a declarat președintele federației.
Naționala de seniori a ratat toate obiectivele
”În anul 2016, Federația Română de Polo a avut câteva obiective. Primul obiectiv a fost Campionatul European care s-a desfășurat în luna ianuarie. Dacă reușeam un loc între pozițiile 6-8, care a fost obiectivul echipei, puteam să spunem că era un an foarte bun. Pentru ce vă spun acest lucru? Dacă reușeam să fim în primele șase locuri la CE, aveam drept de participare la Campionatul Mondial de anul viitor și eram direct calificați pentru Campionatul European. Așa, am ieșit pe locul 10, după un meci foarte slab cu Franța și nu ne-a rămas decât o calificare la turneul preolimpic. La turneul preolimpic au jucat foarte bine, dar în faza eliminatorie, pentru intrarea în 1-4, deci calificare la Olimpiadă, am întâlnit Italia la ea acasă și am pierdut. Deci, la nivel de seniori obiectivele au fost ratate”, a subliniat Liviu Răducanu.
”La nivel de juniori, am avut calificare la CE, ne-am calificat de pe prima poziție, dar la CE am ieșit pe locul 12, o poziție care ne dă de gândit pentru viitor. Pentru ce spun asta? Dacă avem o echipă competitivă la juniori, nu se poate ca o parte dintre ei să nu facă față la pe viitor la echipa națională. Mai au foarte mult de muncit acești copii, pentru a ne putea baza pe ei în viitor. Alt obiectiv a fost echipa națională de polo feminin. Cam de 2-3 ani, am început să construim acest sport care a lipsit în polo-ul din România, suntem la început, este un început promițător. Au fost la CE, au ieșit pe locul 14, dar pretenții prea mari nu am avut de la acest lot de junioare”, a adăugat președintele Federației Române de Polo pe apă.
Obiectivul pe termen lung al forului național este formarea unei echipe naționale masculine competitive pentru JO 2020.
Plan pentru 2017: reconstrucția naționalei de seniori
Legat de obiectivele pentru anul 2017, Liviu Răducanu a spus: ”Aici vă pot menționa că este construirea în continuare a echipei naționale de seniori, prin participarea Cupa Mondială, introducerea de noi talente din rândul juniorilor, pentru a asambla această echipă în vederea Jocurilor Olimpice din anul 2020. Este foarte dificil, dar orice început este greu. Sperăm ca peste patru ani să ne putem mândri cu o nouă participare la JO”.
”Alte obiective în federație sunt Campionatele Europene de juniori și junioare, cu turneele de calificare și apoi turneele europene. Revenind la seniori, este a doua ediție de CM unde România nu participă din cauza locului 10 de la CE, în ianuarie 2016, așa cum am spus mai devreme. În afara obiectivelor de performanță, mai sunt și obiective pentru generația mai tânără, copii de 12-14 ani să aibă un program de pregătire ca ulterior să poată să fie selecționați în loturile cu vârstă mai mare”, a mai spus Liviu Răducanu.
Despre greutăți, președintele federației a precizat: ”În decursul anilor, polo-ul nu a avut masă mare de jucători, dar talentul și priceperea antrenorilor au dus la performanțe peste capacitatea României. Să nu uităm că s-a participat la Jocurile Olimpice unde s-a obținut locul 5 de două ori, locul 4, deci au fost peste ce oferea polo-ul din România. Nu numărul de bazine este problema, nici atunci nu erau bazine, acum sunt mai multe bazine, dar priceperea antrenorilor a dus la acele performanțe. Acum sunt foarte multe competiții interne și internaționale. Totul pleacă de la pregătire, majoritatea timpului jucătorii stau la cluburi, aici depind mult de antrenorii de la cluburi, la echipa națională nu poți pregătire să începi de la zero și să te duci în competiții. Trebuie pornit de la 70 la sută, adică să fie acumulări de la club. În plus, dacă dăm timpul înapoi, majoritatea pregătirii se făcea la lot. Eu am stat în fiecare an 6-7 luni în cantonament și ne pregăteam pentru competițiile oficiale. Acum este greu pentru echipa națională să aibă perioade lungi de pregătire centralizată, antrenorului nu-i rămâne decât o asamblare a echipei cu o pregătire comună înainte de obiectiv, campionat european, mondial sau olimpiadă. În plus, la nivel de juniori, se pierd foarte mulți în ultimii doi ani de juniorat, la 17-18 ani, foarte mulți jucători încep să nu mai fie preocupați de sport, se ocupă mai mult de școală, se pregătesc pentru meseria lor viitoare. Atunci se duc la școală și mai puțin se ocupă de sport, de aici apar marile diferențe între generații”.
Centrul Cosmin Radu (Primorje Rijeka) a fost desemnat cel mai bun poloist român al anului 2016. În clasamentul celor mai buni jucători, Cosmin Radu este urmat de Tiberiu Negrean (CSM Digi Ordaea) și de portarul Marius Țic (CS Dinamo București).
În privința acestui subiect, Răducanu a spus: ”Cosmin Radu este unul dintre cei mai buni jucători la ora actuală din Europa și chiar din lume. Problema la el e alta, a ajuns la o vârstă în care mulți nu mai fac sport. El intră pe 36 de ani, joacă pe un post foarte greu, dificil, dar el încă face față la ora actuală. Echipa încă se bazează foarte mult pe el. Un alt jucător bun este Tibi Negrean, se vede asta și în apă. Problema este ca în viitor și unul și altul trebuie să aibă cu cine să joace.”
În legătură cu cel mai bun sportiv român al anului 2016, președintele Federației Române de Polo pe apă a declarat: ”Eu unul felicit toți sportivii care au ajuns la Jocurile Olimpice, este un rezultat deosebit, trebuie să înțelegem că pentru a participa la Olimpiadă este necesară o muncă de ani de zile și dacă se finalizează o medalie, este cu atât mai frumos. Mie îmi pare rău că au fost peste 90 de sportivi la Olimpiadă și am obținut puține medalii. Dar, aceasta este valoarea noastră, se mai puteau obține medalii și la gimnastică și la kaiac-canoe, dacă participam, puteam să avem și alte medalii, dar până la urmă ne mulțumim cu ce ne-a dat Dumnezeu, cu ce am realizat acum. Cea mai bună performanță după mine este cea obținută de echipa de spadă a României care a luat locul întâi la Rio. Dar eu vreau să îi felicit pe toți sportivii care au participat la Olimpiadă”.
La nivel de club, vicecampioana CSM Digi Oradea a ajuns în semifinalele LEN Euro Cup, fază în care va înfrunta echipa italiană SM Verona.