Casa părintească a Elisabetei Lipă este ridicată la marginea Toloacăi, un imaş care se întinde cât vezi cu ochii. Iar dincolo de câmp e Siretul. „De două ori apa a inundat Toloaca. Avea aproape un metru. Am avut noroc că nu a intrat în curte. S-a oprit dincolo de uliţă, povesteşte Mihai Oleniuc, tatăl multiplei campioane olimpice. Are 83 de ani, dar cine-l vede nu-i dă mai mult de 65. Un bărbat înalt, cu ochii vioi şi mereu cu zâmbetul pe buze. A ajuns la vârsta asta, pentru că e foarte activ şi se mândreşte cu acest lucru. „Păi, domnule dragă, fără muncă eram de mult plecat. Uitaţi-vă la mâinile astea. (n.r. – ne arată palmele mari, cu bătături crestate de trecerea vremii). Mie îmi place să lucrez de dimineaţă şi până seara târziu”, explică Mihai Oleniuc. Când Uţa vine la Cândeşti, casa se luminează parcă dintr-o dată de bucurie.
Campioana e născută la Cândeşti, în Botoşani
„Copiii şi nepoţii sunt sufletul nostru. Tot timpul ne gândim la ei. Noi suntem bătrâni deja. În fiecare zi când sună telefonul şi o auzim pe Uţa sau pe sora ei suntem cei mai fericiţi părinţi”, completează mama Anica (77 de ani), pe care Elisabeta o strânge cu putere în braţe. În acest an, Elisabeta a ajuns acasă, la Cândeşti, pe 25 octombrie. Pe 26, de ziua ei de naştere, întreaga familie păstrează cu sfinţenie tradiţia Hramului Sfântului Dimitrie. Rudele vin cu diferite bucate, pe care le oferă în dar gazdelor. În schimb, primesc câte un păhărel de samahoancă, un coniac preparat din sfeclă roşie, pe care după ce îl bei simţi că-ţi ia gura foc. „La noi, samahoanca are putere. Palinca e un fel de copilaş faţă de coniacul nostru”, povesteşte Mihai Oleniuc.
Tradiţia spune că după ce se bea din păhărel să fie dat mai departe unui alt mesean, care trebuie să-l golească. Ori de câte ori vine în sat, Elisabeta Lipă redevine copilul de odinioară „Aici mă simt cel mai bine. Sunt multe clipe în care mă năpădesc amintirile. Uite, aici, pe Toloacă, stăteam şi îmi făceam lecţiile când veneam de la şcoală. Şi mai aveam grijă şi de animalele din curte pe care trebuia să le scot la păscut”, îşi aminteşte Uţa un mic fragment din copilăria ei.
În familie, vorbesc în limba ucraineană
„Când concuram, mama avea cele mai multe emoţii. Înainte de fiecare cursă, se ducea acasă la preot şi îl ruga să meargă la biserică să facă o slujbă pentru reuşita mea. Apoi venea acasă şi se ruga încontinuu”, povesteşte Elisabeta Lipă, cea mai mare canotoare a tuturor timpurilor. Brusc, discuţia se înterurpe pentru câteva minute. De undeva din casă se aude glasul mamei. „Revin imediat. Staţi să văd de ce are nevoie”, se scuză Uţa.
Fiica şi mama continuă să vorbească, de astă dată în limba ucraineană. Este legătura de suflet. Trainică. Legătura de continuitate a tradiţiei şi a obiceiurilor locului. „Noi chiar dacă ne-am născut din neam de ucrianeni, vom rămâne tot timpul români”, spune cu convingere tatăl marii campioane. Când are timp, „nea Mihai” trece repejor graniţa pentru cumpărături la „vecini”. Schimbă câţiva şfanţi din euro pentru a se aproviziona: „Iau zahăr, ulei, dulciuri. Acolo totul e mult mai ieftin. Şi poţi negocia”, precizează el.
Părinţii îi păstrează mereu struguri
În puţinele case de la marginea Toloacăi, oamenii îşi duc viaţa de zi cu zi, cu greutăţile inerente, dar şi cu micile bucurii, date mai mult de momentele de sărbătoare. Atunci, totul prinde viaţă. În special iarna, când tradiţiile Crăciunului coboară parcă pe o scară imaginară, de undeva, direct din Cer. Din păcate, satul a cam albit sub povara implacabilă a vârstei locuitorilor săi. Totul este mai mult o amintire. Pentru Uţa însă, casa în care s-a născut, părinţii, tradiţiile de neştirbit sunt emblemele sufletului ei, care nu vor îmbătrâni niciodată.
„Cum să nu-mi aduc aminte când mă cocoţam pe casă, ca să ajung la struguri? Şi acum îmi păstrează ai mei ciorchini, chiar dacă timpul culesului a trecut”, mărturiseşte Elisabeta. „Cum să uit, oare, acele momente ale Crăciunului petrecut acasă, cu sarmalele făcute de mama în sobă, cu pâinea de casă sau colindătorii care ne urau de dimineaţă şi până seara târziu? Am plecat de aici şi sunt mândă că dintr-o fată simplă am ajuns prin muncă atât de sus”, spune Uţa cu lacrimi în ochi, în vreme ce mâna caldă a mamei îi mângâie obrazul.
«Cum să ţipe cineva la fata mea?»
La 15 ani, Elisabeta a fost selecţionată de la liceul din Botoşani pentru a merge la canotaj. „A venit un antrenor în vârstă, care m-a convins să o las la Bucureşti. Aveam puţin inima strânsă. Pleca de-acasă într-un oraş atât de mare, în care nu ştia pe nimeni. Era un copil. Soţia mea nici nu a vrut să audă la început, dar pe urmă a fost de acord. Ajunsesem să visez drumul de la Cândeşti la Bucureşti şi înapoi. Antrenorii îmi spuneau mereu că fata merge foarte bine. La un moment dat, în timp ce urmăream o şedinţă de pregătire de-a ei, antrenorul ţipa foarte tare la ea. Îmi dăduseră lacrimile. Cum să ţipe cineva la fata mea?! L-am întrebat de ce se poartă aşa. Mi-a spus doar atât: „Nea Mihai, fiica dumitale va merge în străinătate”. Şi aşa a fost. Nu mă gândeam vreodată că ea va ajunge un nume aşa de mare” , spune cu mândrie Mihai Oleniuc, care are totuşi un mare of. Acel of al omului muncit, care a ştiut să treacă zâmbitor peste foarte multe greutăţi: „Pe vremea lui Ceauşescu, Uţa a primit foarte puţini bani pentru cât a muncit. Acum când vin la copii, la oraş, văd băieţi mai înalţi decât mine care nu prea muncesc, dar câştigă foarte mult. Nu e drept. S-au dus vremurile când banul era obţinut cu trudă adevărată”, mai spune nea Mihai.
Are un frate vitreg
Puţini sunt cei care ştiu că Elisabeta Lipă are un frate vitreg, înfiat de tatăl ei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Pentru că rămăsese al nimănui, m-am hotărât să-l adopt. L-am crescut ca şi pe cele două fete ale mele. Nu am făcut nici o diferenţă. Când a ajuns în armată, pentru că fusese încorporat la Regimentul de gardă, unde în fiecare zi se întâmpla câte un eveniment nedorit, am ajuns în audienţă la Gheorghiu-Dej şi l-am rugat să-mi lase băiatul acasă, pentru că el este întreţinător de familie. Gheorghiu-Dej m-a ascultat timp de zece minute şi mi-a îndeplinit rugămintea. Acum are 60 de ani şi mi se adresează tot cu «unchiule», la fel cum o făcea şi când era copil”, mărturiseşte tatăl Uţei.