Nimeni nu-și imagina, la startul sezonului de Bundesliga, că o echipă mică din sud-estul Berlinului, Union, va fi pe primul loc după zece etape. Dar e real.
„Die Eisernen”, cei făcuți din fier, cum sunt supranumiți roș-albii, chiar conduc fotbalul german. Au cele mai multe victorii (7), cele mai puține înfrângeri, una singură, cea mai rezistentă apărare (doar șase goluri primite) și al 5-lea cel mai performant atac (19 reușite). 23 de puncte, unul peste Bayern, jucând deja contra bavarezilor (1-1) și a Borussiei Dortmund (2-0).
Primarul districtului berlinez Köpenick visează la titlu, nici mai mult, nici mai puțin. „Șansele lui Union nu sunt atât de mici. Chiar ar putea fi campioană la sfârșitul sezonului, cred asta. Și vom sărbători ca niciodată”, a declarat Oliver Igel pentru Bild.
5.000 de euro pentru fiecare punct în plus
Momentan, surpriza e uriașă și pentru directorii clubului. Nimeni nu le-a stabilit jucătorilor sau antrenorului Urs Fischer un bonus de trofeu. Există doar o înțelegere că, pentru un punct în plus câștigat față de sezonul trecut, fiecare câștigă 5.000 de euro. Dacă, de exemplu, ar încheia actuala stagiune cu 70 de puncte, 13 mai multe decât în 2021-2022, premiul ar fi de 65.000 de euro!
Titlul în Bundesliga ar fi o premieră absolută pe „An der Alten Försterei”, arena cu 22.000 de locuri. Cea mai mare performanță aici a fost cucerirea Cupei RDG-ului, în 1968. Atât. În vestiar, doar doi jucători și Urs Fischer au fost campioni de-a lungul carierei, dar în alte țări. Jordan Siebatcheu, anul trecut, cu Young Boys Berna (Elveția). Tymoteusz Puchacz, în vară, la Trabzonspor (Turcia). Și tehnicianul, de două ori pe banca lui Basel, tot în Elveția (2016 și 2017).
milioane de euro este valoarea totală a lotului lui Union Berlin, a 12-a în Bundesliga, potrivit transfermarkt.de; doar un singur jucător al Borussiei Dortmund, Bellingham, este estimat la 90 de milioane.
„Mai bine pierzător decât porc Stasi”
Fondat în 1966, Union este mai cunoscut pentru fani decât pentru jucătorii săi. Suporterii care au ajutat cu mâinile lor la renovarea stadionului și care au donat sânge pentru a sprijini financiar clubul. Ei sunt marea forță alb-roșie.
În anii Cortinei de Fier care diviza Europa, acești susținători aveau un motto special: „Mai bine pierzător decât porc Stasi”. Erau exact opusul lui Dynamo Berlin, rivala din oraș aflată sub controlul Securității est-germane. De altfel, președintele lui Dynamo era Erich Mielke, însuși șeful Stasi între 1957 și 1989. Hertha Berlin a fost de la început gruparea din Vest. Altă poveste.
Union a atras mereu. Printre roș-albi există o vorbă, povestesc jurnaliștii germani: „Nu facem ceva special pentru a fi pe placul altora, dar nu-i putem împiedica pe oameni să ne iubească”. În ultimii zece ani, numărul membrilor plătitori a crescut de 6,6 ori. De la 7.000 la 46.000!
Când au promovat în premieră în Bundesliga, în 2019, după un deceniu în liga secundă, fanii se temeau că elita fotbalului, cu tot cu afacerile conectate, le va afecta micul lor club și atmosfera de familie. Acum se întreabă: „Ce s-ar întâmpla dacă am fi campioni?”.
milioane de euro a investit Union Berlin în campania de transferuri din vară, câștigând 24,4 milioane din vânzări de jucători.
Cuplul care a creat echipa-surpriză
Ascensiunea lui Union a fost continuă în Bundesliga. Locul 11 în sezonul debutului, 7 în al doilea și 5 în al treilea, la un singur punct de zona Champions League. Creatorii acestui fenomen sunt Oliver Ruhnert și Urs Fischer. Primul, 51 de ani, este manager general din mai 2018. Și cel care l-a adus la echipă pe antrenorul elvețian în vârstă de 56 de ani, în iunie 2018. Ruhnert rulează jucătorii, aducând mereu figuri noi, pentru că tentația de a pleca la cluburi mai puternice e mare, iar Fischer îi pregătește. Îi face și mai tari de la an la an.
Numele roș-albilor nu sunt prea cunoscute, pe axa Rönnow (portar) – Knoche (stoper) – Schäfer (închizător) – Haberer (mijlocaș ofensiv) – Becker (vârf), dar împreună formează o echipă adevărată. Unită. Solidă.
Tactica este simplă. Într-un campionat cu un joc deschis, Union se închide și surprinde. 5-3-2, cu bloc defensiv, uneori cu „autocarul” parcat în fața propriului careu, având modelul Simeone la Atlético. De aici rezultă și cea mai bună apărare din Germania!
Din acest bloc supraaglomerat explodează contraatacul, rapid, direct pe poartă. E pe locul 3 în Bundesliga după verticalizarea atacurilor și pe 4 după numărul paselor înainte. Și pe 1 la șuturi din afara careului!
Exemplul Leicester: „Traseele sunt similare”
Chiar poate cuceri Union titlul în Germania? Bild și-a amintit de exemplul FC Kaiserslautern. Mai șocant. A promovat în 1997 și a devenit campioană în 1998! O coincidență: în acea stagiune, FCK avea patru puncte avans față de Bayern după zece etape. La fel, acum, Union!
Și alt exemplu, tot atât de bun. Leicester în Anglia. Până în 2009, era în liga a treia, a urcat în Premier League în 2014 și a încheiat prima în 2016. Ce cotă avea Leicester la cucerirea titlului? 5.000:1!
Dietmar Hamann, fost internațional german, 13 ani în Premier League, a comparat cele două situații. „Traseele sunt similare, dar patronul lui Leicester a investit mult când echipa era în liga secundă. Tocmai de aceea, pentru că nu sunt atât de mulți bani, povestea de succes a lui Union poate fi și mai frumoasă”, a declarat expertul Sky Deutschland. „Ambele echipe au o structură clară, toți jucătorii știu ce au de făcut, aceasta este baza performanței. Iar influența antrenorului Fischer asupra vestiarului e chiar mai mare decât a lui Claudio Ranieri la Leicester, în 2016”.
„Nimic nu este imposibil”
Hamann e convins însă că nu va depinde totul de Union. Și circumstanțele în care se dispută actualul sezon de Bundesliga trebuie să o ajute, la fel cum s-a întâmplat în 2016 în Premier League, Leicester profitând în acel an de căderea marilor echipe.
Până acum, nici Bayern, nici Dortmund, nici RB Leipzig, nici Leverkusen nu joacă prea bine. „Dacă Bayern e slăbită, noi vom fi acolo”, afirmă suporterii roș-albilor.
„Situația din Anglia a fost ideală pentru Leicester, adversarii s-au lovit singuri sau unii pe alții și s-au eliminat din cursă. Va fi Union la fel de norocoasă până la sfârșitul sezonului? Sunt sceptic”. Totuși, Hamann nu le taie speranțele fanilor: „Nimic nu este imposibil”.