Naţionala feminină de handbal a câştigat al treilea meci amical consecutiv, scor 33-30 (12-15), contra Suediei, cu trei zile înaintea debutului la Campionatul Mondial din Danemarca. România va debuta sâmbătă la turneul final, cu Porto Rico.
Tricolorele vor debuta la Mondiale pe 5 decembrie, cu Porto Rico (ora 17:00, Dolce Sport), pe 7 decembrie va evolua contra Kazahstanului, pe 8 decembrie este programat meciul cu Spania, iar pe 10 și 11 decembrie, jocurile cu Norvegia, respectiv cu Rusia.
Cele mai bune marcatoare ale României, în partida de miercuri, au fost Cristina Neagu (8), Ada Nechita (6), Valentina Ardean-Elisei şi Eliza Buzceschi (câte 5). Au mai punctat: Ana-Maria Tănăsie, Aurelia Brădeanu şi Laura Chiper (câte 2), respectiv Oana Manea, Gabriela Perianu şi Melinda Geiger (câte 1).
Tricolorele au început cu un eşec seria partidelor amicale, 27-29 cu Franșa, 31-26 cu Cehia și 36-23 împotriva Cubei.
Lotul României pentru CM din 5 – 15 decembrie:
1. Paula Ungureanu (portar)
2. Ionica Munteanu (portar)
3. Diana Petrescu (portar)
4. Ardean Elisei (extremă stanga)
5. Ana-Maria Tanasie (extremă stanga)
6. Cristina Neagu (inter stânga)
7. Gabriela Perianu (inter stânga)
8. Eliza Buceschi (centru)
9. Aurelia Brădeanu (centru)
10. Melina Geiger (inter dreapta)
11. Patricia Vizitiu (inter dreapta)
12. Luciana Marin (inter dreapta, centru)
13. Oana Manea (pivot)
14. Crina Pintea (pivot)
15. Laura Chiper (extremă dreapta)
16. Adriana Nechita (extremă dreapta)
17. Gabriella Szucs (apărătoare)
Primele patru clasate din fiecare grupă se vor califica în optimile de finală, unde liderul grupei D va înfrunta echipa care va încheia grupa C pe locul al patrulea, poziția a doua din grupa D va juca împotriva locului trei din grupa C, etc.
Tricolorele au învins în play-off puternica echipă a Serbiei (32-26 în deplasare, 24-28 pe teren propriu).
Grupele CM 2015:
Grupa A (se va juca la Herning): Danemarca, Muntenegru, Ungaria, Japonia, Tunisia, Serbia;
B (Naestved): Cuba, Suedia, Olanda, Polonia, China, Angola;
C (Kolding): Brazilia, Franţa, Argentina, Coreea de Sud, Congo, Germania;
D (Fredrikshavn): Norvegia, Spania, România, Rusia, Porto Rico, Kazahstan.
România a făcut parte din urna a treia valorică, alături de Ungaria, Olanda și Argentina. În urna I au fost Brazilia, Cuba, Norvegia și Danemarca, în urna a II-a, Spania, Suedia, Muntenegru și Franța, în urna a patra, Rusia, Coreea de Sud, Polonia și Japonia, în cea de-a cincea, Tunisia, Congo, China și Porto Rico, iar în ultima, Angola, Serbia, Germania (beneficiară a unui wild-card) și Kazahstan.
România a participat la toate cele 21 de ediţii de până acum ale Mondialelor şi a câştigat trofeul la a doua sa ediţie, în 1962, când turneul final a avut loc la Bucureşti. Naţionala feminină a mai cucerit de două ori medaliile de argint: în 1973 (11-16 în faţa gazdelor, Iugoslavia) şi în 2005 (23-28 în faţa naţiunii organizatoare, Rusia). La ediția trecută, Română a pierdut în ”optimi”, 29-31.