De Ciprian Iana,

Meciurile dintre România și Turcia au o tradiție îndelungată. Mai precis din 1923, când, la Istanbul, a avut prima partidă directă dintre cele două țări. De atunci au trecut 94 de ani.

Jocul programat la 26 octombrie 1923 pe stadionul Taksi din Istanbul (pe atunci, Constantinopol) are o poveste aparte. A fost prima întâlnire inter-țări a Naționalei Semilunei, meciul fiind programat cu ocazia serbărilor care au avut loc cu ocazia proclamării Republicii Turcia, trei zile mai târziu.

De fapt, au fost trei partide disputate atunci între români și turci. Mai întâi, jocul internațional Turcia – România, pe 26 octombrie, apoi Galatasaray – București (pe 28 octombrie) și Fenerbahce – București (pe 29 octombrie).

Această deplasare în Turcia a fost precedată de un imens scandal intern, Mario Gebauer, membru al Biroului Executiv al Comitetului Central al FSSR nedorind să selecționeze jucători din Ardeal și din Banat, care puneau condiția, când erau chemați la echipa națională: ”Dacă nu suntem indemnizați, nu plecăm”.

Apoi, s-a pus problema finanțării acestei acțiuni. ”Această știre (n.r. – meciurile de la Constantinopole) o clipă am luat-o drept o glumă. În primul rând, cu banii cui se vor acoperi cheltuielile? Mi s-a spus că turcii plătesc totul: drum, casă, masă și chiar ”chef”-urile, vorba turcului. Exact, dar, din nefericire, numai în parte. De gratuitatea călătoriei de peste câteva zile nu mai poate fi vorba când un contract leagă Federațiunea (n.r. – FSSR) implicand un ”match-revanche”, contract valabil pentru deplasarea a 24 de persoane de la Constantinopole (n.r. – Istanbul) la București în anul 1925”, a declarat, conterariat, pentru ziarul ”Dimineața”, Dinu Cesianu, membru în Biroul Central al FSSR.

Iohannis a semnat decretul de retragere a decorației pentru Adrian Năstase. Ce alte nume grele mai sunt pe listă
Recomandări

Iohannis a semnat decretul de retragere a decorației pentru Adrian Năstase. Ce alte nume grele mai sunt pe listă

Turcia - România în 1923

Partida Turcia – România s-a terminat nedecis, 2-2

Până la urmă, în ciuda acestor scandaluri interne, delegația României a plecat în aventura din Turcia. Deplasarea celor 30 de jucători și 5 conducători (Mario Gebauer, Nicolae Kovacs, Lazar Breyer – toți din partea Comisiei Centrale de Fotbal Asociație, Costel Rădulescu – din partea secțiunii de Fotbal Asociație București și antrenorul Alexandru Nicolau), s-a făcut cu vaporul, pe ruta Constanța – Istanbul, cu plecarea pe 21 octombrie.

O româncă de pe lista celor mai căutați infractori din Europa a fost prinsă după 5 ani de căutări. Unde a fost găsită
Recomandări

O româncă de pe lista celor mai căutați infractori din Europa a fost prinsă după 5 ani de căutări. Unde a fost găsită

Partida propriu-zisă s-a disputat pe arena Taksi, în prezența a 7.500 de spectatori entuziaști și s-a încheiat nedecis, 2-2. Directorul tehnic al Turciei a fost Ali Sami Yen, cel în onoarea căruia a fost dat, ulterior, numele fostului stadion al echipei Galatasaray.

Regula care nu se respectă

Cu toate că Mario Gebauer a refuzat să convoace la naționala României fotbaliști așa-ziși profesioniști, în acel meci de la Istanbul a jucat cel puțin un profesionist sută la sută. Este vorba chiar despre autorul celor două goluri ale tricolorilor, Isidor Gansl, un austriac venit la Maccabi Cernăuți doar ca să joace fotbal pe bani.

Gansel a evoluat la Maccabi în 1923, după care, la finalul sezonului, a plecat în Austria, la Hakoah Graz. Interesant este și faptul că toți jucătorii tricolori care au evoluat contra Turciei la Istanbul în 1923 erau debutanți în echipa națională, deși România se afla la al 6-lea meci internațional.

Un stomatolog pasionat de medicina de urgenţă îi ia apărarea lui Raed Arafat. “Sunt alţi şefi mai mici care trebuie să răspundă”
Recomandări

Un stomatolog pasionat de medicina de urgenţă îi ia apărarea lui Raed Arafat. “Sunt alţi şefi mai mici care trebuie să răspundă”

Printre ei și Tudor Florian, de la Venus, fotbalist care participase la Jocurile Interaliate ”Olimpiada Pershing” de la Paris, din 1919. Un alt jucător care evoluase la acea competiție din 1919, Costel Rădulescu, a debutat ca manager al echipei naționale!

Surpriza de la meciul revanșă

Partida revanșă dintre România și Turcia s-a disputat pe 1 mai 1925 la București, oaspeții impunându-se cu 2-1 (0-0). Acest meci trebuia să se dispute, inițial, pe 3 mai 1925, precedat, pe 1 mai 1925, de partida București – Constantinopol, dar lucrurile au luat o întorsătură neașteptată.

Turcii au cerut ca primul joc, cel de pe 1 mai 1925, să fie cel dintre cele două reprezentative, iar ai noștri ”cu o ușurință condamnabilă au acceptat”, după cum nota Gazeta Sporturilor. ”Ne-am dus la teren pentru a asista la meciul București – Constantinopol și, spre surprinderea generală, a jucat echipa României contra Turciei”, a notat același cotidian.

”Cu o echipă de strânsură”, lipsind Strock, Bartha și Guga, care anunțaseră că sosesc la București pe 3 mai, România a fost învinsă de Turcia cu 2-1, golurile fiind marcate de Brauchler (66), respectiv Zeki Sporel (64) și Sabih Arca (87). Oaspeții au ratat și un penalty în minutul 15.

Și cu arbitrul a fost o aventură, ”centralul” sârb care trebuia să oficieze ajungând în Capitală pe 2 mai! În aceste condiții, a arbitrat un englez care locuia în București, A. Rolton. Din echipa României au făcut parte nu mai puțin de patru jucători străini: sârbul Svetozar Popovici (Juventus București) – veniose în România în ianuarie 1925, transferat de la Beogradski SK, elvețianul Charles Kohler (Tricolor București) – un inginer horticultor care juca la Tricolor din 1921, și ungurii Iosif Brauchler și Nicolae Cseh (ambii de la Juventus București).

România - Turcia 1925 caricatură

A fost al 10-lea meci din istoria naționalei de fotbal a României.

CITEȘTE ȘI: LIVE BLOG România – Turcia, meci amical (9 noiembrie, 20.15, Cluj-Napoca). Cum arată noul tricou al naționalei. Alibec i-a făcut proba / FOTO & VIDEO

"Am vrut să dau mâna cu el. Dar și-a tras mâna". Ilie Năstase a luat foc dupa gestul lui Iohannis
GSP.RO

"Am vrut să dau mâna cu el. Dar și-a tras mâna". Ilie Năstase a luat foc dupa gestul lui Iohannis

Horoscop 12 decembrie 2019. Capricornii au parte de o zi dificilă
HOROSCOP

Horoscop 12 decembrie 2019. Capricornii au parte de o zi dificilă