Jocurile de echipa din Romania au cunoscut, in anul 2001, o evolutie descendenta. Echipele nationale de baschet, handbal, rugby, polo si volei au inregistrat esec dupa esec, la fel ca si formatiile de club. Din aceasta enumerare nu lipseste fotbalul, echipele de club si cele reprezentative reusind sa scrie una din cele mai negre pagini din istoria acestui sport in Romania. (Mediafax)
Desi Romania a aliniat la startul cupelor europene patru formatii – Steaua, Dinamo, Rapid si FC Brasov – nici una nu a reusit sa depaseasca turul intai. La inceputul deceniului trecut, Steaua si Dinamo reuseau sa ajunga pana in turul al treilea al eurocupelor. Cele doua grupari, precum si Rapid, erau echipele de la care microbistii asteptau un reviriment.
Campioana, Steaua Bucuresti, nu a avut, in pauza competitionala, o campanie de transferari deosebita. Singura achizitie de marca a reprezentat-o mijlocasul ofensiv Adrian Neaga (foto), de la FC Arges. Cu toate acestea, Steaua a beneficiat de faptul ca nu a pierdut nici un jucator din lotul cu care a castigat campionatul, ceea ce dadea sperante suporterilor intr-o calificare in grupele Ligii Campionilor, promisa si de declaratiile ambitioase ale principalului actionar, Gigi Becali.
Primul adversar al stelistilor din preliminariile Ligii Campionilor a fost formatia macedoneana Sloga Jugomagnat, de care echipa romana a trecut, fara probleme, dupa doua victorii, scoruri 3-0 – pe teren propriu si 2-1 – in deplasare. A urmat apoi dubla mansa cu Dinamo Kiev, din turul trei preliminar al Ligii Campionilor, decisiva in ceea ce priveste calificarea in prima faza a grupelor competitiei. Dupa un meci-tur dezamagitor, disputat la Bucuresti si pierdut cu scorul de 2-4, Steaua nu a mai reusit decat un rezultat de egalitate, scor 1-1, in partida de la Kiev, insuficient insa pentru calificare. Dupa ratarea grupelor Ligii Campionilor, Steaua a fost inscrisa automat in turul intai al Cupei UEFA, in care sortii i-au stabilit drept adversar echipa elvetiana St. Gall.
Echipa militara a disputat prima mansa cu St. Gall la ZĂźrich si, desi a pierdut partida cu scorul de 1-2, sperantele de calificare in turul urmator au ramas intacte. In partida-retur, de la Bucuresti, Steaua a deschis repede scorul, prin Claudiu Raducan, in minutul 12 si se parea ca nu poate fi oprita din drumul spre turul al doilea al Cupei UEFA. Insa un gol marcat de Guido, in minutul 59, a facut ca partida sa se termine la egalitate, scor 1-1 si, o data cu ea, si participarea echipei campioane in editia 2001/2002 a cupelor europene.