Un grup de 15 țări ale Uniunii Europene, între care și România, cere autorităților de la Bruxelles să vină cu planuri pentru impunerea unei plafonări generale a prețului gazelor la nivel comunitar, scrie Reuters.

Țările în cauză sunt Franța, Italia, Spania, Polonia, România, Belgia, Bulgaria, Croația, Grecia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia și Portugalia.

Lupta contra inflației

Acestea au trimis o scrisoare în acest sens comisarului european pe Energie, Kadri Simson, crescând presiunea asupra Bruxelles-ului.

„Recunoaștem eforturile depuse de Comisie și măsurile pe care le-a propus pentru a face față crizei. Dar încă nu abordăm cea mai gravă problemă dintre toate: prețul gazelor naturale”, se arată în document.

Cele 15 țări argumentează că, plafonând prețul gazelor, vor putea lupta contra inflației care afectează gospodăriile și companiile.

În contrapartidă, alte state precum Germania, Olanda și Danemarca se opun plafonării la nivel general, argumentând că măsura va afecta siguranța alimentării cu gaze și abilitatea UE de a atrage gaze pentru a trece iarna, conform sursei citate.

De unde a venit ideea

Ideea privind plafonarea prețurilor la toate importurile de gaze a venit după ce inițial a fost propusă plafonarea prețurilor pentru gazele importate din Rusia. 

Nepotism electoral în POT, partidul care-l susține pe Călin Georgescu. Oameni noi, metehne vechi: politica văzută ca afacere de familie
Recomandări
Nepotism electoral în POT, partidul care-l susține pe Călin Georgescu. Oameni noi, metehne vechi: politica văzută ca afacere de familie

Aceasta ar fi trebuit să vină ca sancțiune pentru războiul din Ucraina și manipularea burselor de gaze prin închiderea livrărilor prin gazoductul Nord Stream.

Liderii europeni nu s-au înțeles însă cu privire la plafonarea prețurilor pentru Gazprom. 

O decizie finală privind măsurile energetice trebuie să fie luată la nivel european în data de 30 septembrie.

Explozii pe conductele Nord Stream

Între timp, zilele trecute au avut loc mai multe explozii la conductele care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică

Uniunea Europeană consideră că acesta este un act de „sabotaj”, la fel și Danemarca, Germania și Suedia.

Experții critică poziția României

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, critică poziția României.

„În primul rând, nu înțeleg de ce există această poziționare a României. Și asta pentru că România este și producător. Am plafonat prețul la gaze pentru populație și CET-uri, dar pentru ceilalți nu. Pentru ce dorim noi plafonare? Plafonăm prețul pentru a le da ieftin în afară? România nu vrea bani la buget? Puteam să cerem plafonare pentru prețul gazelor din Rusia”, a declarat Chisăliță, pentru Libertatea.

15 state europene, inclusiv România, cer plafonarea prețului gazelor la nivel european. Doi experți cred că e o idee greșită: „Cu ce ne ajută asta la iarnă?”
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă

Surse guvernamentale au declarat pentru Libertatea că România sprijină această măsură „ca să nu mai poată fi manipulat prețul”.

Anterior, Virgil Popescu, ministrul energiei, afirma în data de 9 septembrie că țara noastră susține plafonarea prețului gazelor, inclusiv a celor importate din Rusia, dar și existența unei platforme pentru achiziția în comun a gazelor în UE și posibilitatea de accesare a unor linii de credit pentru companii din partea Băncii Centrale Europene.

„O să ajungem și cu prețuri mari, și fără gaze la nivel european”

Dumitru Chisăliță susține însă că prin plafonare, producătorii care acum ajută UE nu vor mai livra gaze și le vor trimite către alte zone de pe glob. 

Mai departe, acest lucru ar putea duce la prețuri mari și penurie la iarnă.

Niciodată plafonarea la producător nu ajută. O să ajungem și cu prețuri mari, și fără gaze la nivel european. Norvegia, Algeria, Statele Unite, Qatar au venit să ne ajute și noi le punem condiții. Nu e o problemă pentru ei să vândă în altă parte.

Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă:

Recent, Norvegia a respins ideea unei plafonări a prețurilor la gaze. Aceasta a devenit în acest an cel mai mare furnizor de gaze al Europei, după reducerea livrărilor din partea Gazprom.

Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile
Recomandări
Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile

România stă bine, dar prețurile mari ne afectează și pe noi

Chisăliță precizează că, indiferent de măsurile europene, la final nu există decât două modalități de ieșire din situație: ori crește producția de gaze, ori scade consumul.

„Problema e că Europa nu are gaze nici măcar cât avem noi în România. Noi, Danemarca și Olanda avem producție proprie, iar din afara UE mai au producție proprie Norvegia și Marea Britanie. Probabil că România va termina anul cu 80% producție proprie din consumul total la gaze, iar la energie electrică procentul va fi de circa 95%”, arată expertul.

Însă țara noastră poate fi afectată: cum se scumpește gazul pe bursa de profil din Olanda, imediat se scumpește și în România.

În acest moment, prețurile sunt plafonate pentru populație și pentru CET-urile din marile orașe, care produc apă caldă și căldură.

Industria nu beneficiază de aceste facilități, iar unele unități s-au închis din cauza prețurilor mari, precum combinatul Azomureș sau Chimcomplex Borzești.

Chisăliță este sceptic cu privire la măsura plafonării la nivel european.

„Dacă sunt bulgar și n-am gaze sau dacă sunt Viktor Orban (premierul Ungariei – n.r.), aș vrea plafonarea prețurilor la tot gazul. Ai vrea să iei gaze ieftine. Să vedem ce o să iasă…”, mai arată Chisăliță. 

Otilia Nuțu cere sancționarea Rusiei și a Gazprom

Otilia Nuțu, expert pe politici publice în materie de energie la organizația neguvernamentală Expert Forum, spune că trebuie sancționată Rusia, nu state ca Norvegia sau SUA.

Trebuie price cap (plafonare – n.r.) pe importurile din Rusia, ca sancțiune. Nu suntem tâmpiți să sancționăm Norvegia sau SUA. Fără sancțiune putem discuta de price cap doar pentru contractele noi. Cu ce ne ajută asta pentru iarna care vine? Cu sancțiune putem impune preț pe contractele în derulare. Dacă nici după exploziile de pe Nord Stream 1 ș 2 nu ne băgăm mințile în cap să-i sancționăm pe ruși, nu văd când.

Otilia Nuțu, Expert Forum:

Aceasta spune că prețul mare al gazelor tranzacționate pe burse vine ca urmare a manipulărilor făcute de Gazprom, iar plafonarea pe toate importurile ar putea diviza societatea occidentală în fața „șantajului energetic” rusesc.

Nuțu spune la rândul său că gazele venite din alte surse decât Rusia, precum cele din Norvegia sau Qatar, au și alte întrebuințări și se pot consuma fie în statele respective, fie se pot exporta în alte țări.

15 state europene, inclusiv România, cer plafonarea prețului gazelor la nivel european. Doi experți cred că e o idee greșită: „Cu ce ne ajută asta la iarnă?”
Otilia Nuțu, Expert Forum. Foto: Agerpres

Paralela cu Georgia

Aceasta acuză că exploziile la gazoductele din Marea Baltică au fost provocate de Rusia, care a mai operat la fel și în 2006, în Georgia.

„Nu am dubii privind cauzele exploziei, este exact rețeta pe care a folosit-o Rusia în Georgia în iarna lui 2006: explozie simultană la două conducte de gaze și o linie electrică la vârf de consum în iarnă. Rusia a negat orice implicare și a dat vina pe teroriștii ceceni, georgienii nu s-au lăsat păcăliți și s-au decuplat ulterior de importurile de gaze rusești. Dacă Georgia a putut, nu văd cum n-o poate face UE”, a spus ea.

Nicolescu: Volatilitatea prețurilor este un risc chiar mai mare

În schimb, Răzvan Nicolescu – fost ministru al energiei – spune că ideea privind plafonarea merită analizată deoarece există riscuri mai mari decât alimentarea, respectiv creșterea prețurilor atât la gaze, cât și la curent.

Este o idee care merită analizată. Sunt niște riscuri legate de securitatea aprovizionării, însă cred că volatilitatea prețurilor reprezintă un risc chiar mai mare, inclusiv pentru piața de energie electrică.

Răzvan Nicolescu:
15 state europene, inclusiv România, cer plafonarea prețului gazelor la nivel european. Doi experți cred că e o idee greșită: „Cu ce ne ajută asta la iarnă?”
Răzvan Nicolescu

Un preț mare al gazelor duce automat la creșterea prețului energiei electrice, deoarece o mare parte din electricitate este produsă pe gaze.

Conform lui Chisăliță, în Germania, mai multe instalații au trecut de la arderea gazelor la arderea de petrol, păcură sau combustibil lichid ușor. Acesta din urmă este tot o păcură la bază, dar are mai puțin sulf și este mai puțin poluant.

Foto: Hepta

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Știrileprotv.ro
Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Viva.ro
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi după divorț. Ce spune fata lor despre faptul că tati are o iubită: ”Alessia pare ok, dar nu este...."
Libertateapentrufemei.ro
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi după divorț. Ce spune fata lor despre faptul că tati are o iubită: ”Alessia pare ok, dar nu este...."
Patru nativi care intră sub protecția astrelor. Luna decembrie le va aduce bani cu nemiluita și deplasări în străinătate
FANATIK.RO
Patru nativi care intră sub protecția astrelor. Luna decembrie le va aduce bani cu nemiluita și deplasări în străinătate
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Elle.ro
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Unica.ro
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Observatornews.ro
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI