Blick a scris prima oară despre acest caz pe 17 septembrie. „Soldații ruși au răpit 80 dintre copiii noștri, se află într-o tabără din Gelendjik, în sud-vestul Rusiei. Este imposibil să îi aducem înapoi de acolo”, a declarat Valeri Marcenko, primarul din Izium, într-un interviu acordat jurnalistului și traducătorului ucrainean Ievhen Semekin, cu care ziarul elvețian lucrează în Ucraina.
Potrivit Washington Post, sunt cel puțin 200 de copii dispăruți. Părinții au mărturisit că au fost atrași de reclamele din ziarele rusești de propagandă, „despre o tabără de vară grozavă” pe litoralul Mării Negre, și au vrut să le ofere celor mici „o pauză” de la ororile războiului.
Au plecat pe 27 august și nu s-au mai întors
Autobuzele către Rusia au părăsit estul Ucrainei pe 27 august, copiii ar fi trebuit să se întoarcă săptămâna trecută. Însă nu au revenit și nu este clar nici măcar dacă aceștia au ajuns măcar în tabăra de vară.
O mamă a declarat ziarului american că a vorbit ultima dată cu fiul ei de 12 ani în urmă cu mai bine de zece zile: „Acum am un singur lucru în minte: să-mi aduc copilul înapoi”.
Părinții se tem pentru copiii lor și le este și frică să nu fie etichetați drept „colaboratori” de către propriii compatrioți, „pentru că și-au trimis copiii la inamicul rus”.
Ei spun că au dorit doar să le permită micuților, printre ei fiind mulți care supraviețuiseră bombardamentelor grele, „să aibă o copilărie normală”.
Ucrainenii au susținut că o mie de copii din Mariupol au fost duși în Rusia
În urmă cu o lună, scrie Bild, Ministerul ucrainean de Externe a acuzat Rusia că a răpit peste o mie de copii din Mariupol, oraș complet distrus, „predați ilegal unor străini în Tiumen, Irkuțk, Kemerovo și Republica Altai din Siberia”.
Ukrainska Pravda a scris că autoritățile ruse au promis o plată anuală de 20.000 de ruble (n.r. – 500 de euro) pentru fiecare copil adoptat. Pentru fiecare copil cu dizabilități, gemeni sau copii mai mari de șapte ani, suma anuală ar fi de 150.000 de ruble (n.r. – 2.500 de euro).
Rusia nu a confirmat niciodată aceste informații. Iar site-ul administrației din Krasnodar, care scrisese că mai mulți copii ucraineni au sosit în regiune, a șters știrea și a invocat un atac cibernetic: „Site-ul nostru a fost spart. Pe 23 august 2022, la ora 9:35, în fluxul nostru de știri a apărut o postare despre copiii din Mariupol. Declarăm cu toată responsabilitatea că aceste informații nu au fost postate de oficiu! Acest material a fost găzduit neautorizat, folosind o vulnerabilitate în software-ul serverului nostru. Am șters postarea”.
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia
ClaraM • 21.09.2022, 15:58
Înțeleg părintii ca vroiau sa le ofere copiilor câteva zile de liniște dar sa-i trimiți chiar în tara cu care ești în război denota ca ești naiv sau mai pe șleau zis iresponsabil.