Ministerul sârb de Interne interzisese marşul marţi, invocând motive de securitate, dar și contramanifestațiile, după ce grupuri de extremă-dreaptă au amenințat să-şi organizeze propriile lor acțiuni.
În pofida interdicţiei, manifestanţii au parcurs câteva sute de metri pe ploaie, între Consiliul Constituţional şi un parc din apropiere, adică un traseu mult mai scurt în raport cu cel al marşului prevăzut iniţial.
Importante forţe de poliţie antirevoltă au fost desfăşurate în jurul manifestanţilor. Deși marșul s-a desfășurat fără incidente grave, presa locală a transmis că au izbucnit ciocniri între contrademonstranții care au lansat grenade și fumigene și poliție.
Overhead view of anti-LGBT protesters attacking police in Belgrade during EuroPride.#Belgrade #Serbia pic.twitter.com/VPbZR65UjX
— News World (@ismailrojbayani) September 17, 2022
Premierul Ana Brnabici, membră declarată a comunității LGBT, a declarat că 64 de persoane au fost arestate și 10 polițiști răniți, dar a subliniat că este „mândră” că ziua s-a încheiat „fără incidente majore”.
Căsătoria gay nu este recunoscută legal în Serbia, unde homofobia rămâne profund înrădăcinată, în ciuda unor progrese înregistrate de-a lungul anilor în reducerea discriminării.
Țara, candidată la aderarea la UE, a fost supusă unei presiuni internaționale intense pentru a permite marșul, organizat anual, începând cu 2001, într-un oraș din Europa.
Peste 20 de ambasade – inclusiv SUA, Franța și Marea Britanie – au emis o declarație comună prin care îndemnau autoritățile să permită desfășurarea evenimentului EuroPride.
Jumbo • 18.09.2022, 14:06
Ministrul de interne demis, primul ministru demis. Adică popo nărui fac marș neautorizat și gealatii arestează contramanifestanti. Huooooooo