Totodată, liderii europeni au convenit că trebuie întărite controalele la frontierele externe ale UE şi trebuie luate de urgenţă măsuri pentru a combate apariţia unor noi rute de migraţie. În plus, vor prelua imigranţi doar statele care vor asta, fără să fie obligate în acest sens, conform Digi 24.
Turcia va primi alte 3 miliarde de euro, pentru efortul pe care îl face cu găzduirea a două milioane de refugiaţi din Siria.
Proiectul în baza căruia s-au purtat negocierile a fost realizat de premierul Italiei şi de preşedintele Franţei.
În prealabil, premierul italian Giuseppe Conte a amenințat că nu va semna concluziile Consiliului European dacă ţara sa nu primeşte ajutor în problema migrației.
„Aceste centre de debarcare sunt un răspuns la o solidaritate necesară fără să modificăm regulile solidarităţii noastre colective, iar pentru mine repreyintă un răspuns la cererea Italiei, un compromis la care am ajuns. Nu modificăm prevederile dreptului internaţional maritim, nu schimbăm regulile responsabilităţii faţă de legile noastre, ci aducem o solidaritate crescută prin aceste centre controlate, precum şi o eficienţă mai mare în ceea ce priveşte întoarcerea în ţările de origine”, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron.
Recomandări
Rezultate oficiale BEC alegeri parlamentare 2024. PSD conduce, trei partide suveraniste în viitorul parlament
„Evitarea insecurităţii emigranţilor, ca şi pericolele de pe mare prin crearea platformelor regionale de debarcare în afara Europei…Întotdeauna am subliniat că acest lucru este posibil numai împreună cu statele afectate, nu în absenţa lor, şi împreună cu Agenţia pentru Refugiaţi a Naţiunilor Unite şi Oficiul pentru Emigraţie”, a declarat și cancelarul german, Angela Merkel.
Avertismentele Angelei Merkel: Este în joc destinul UE
Liderii Uniunii Europene s-au întrunit, joi, în capitala Belgiei pentru a participa la discuții și a lua o decizie privind soarta celor care ajung în Europa fugind de nenorocirile din țările lor. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, avertiza că în chestiunea migraţiei este în joc însuşi ”destinul” UE și spunea că discuțiile vor fi extrem de dificile, scriu agențiile internaționale citate de Agerpres.
Summitul survine în contextul în care cancelarul german Angela Merkel se confruntă cu o presiune tot mai mare în ţară, unde ministrul de interne Horst Seehofer i-a oferit ca termen limită sfârşitul lunii iunie pentru a reduce numărul de solicitanţi de azil care intră în Germania, în caz contrar guvernul riscând să se prăbuşească
“Europa se confruntă cu multe provocări, însă cea legată de migraţie ar putea decide destinul Uniunii Europene”, a declarat Merkel în Bundestag (camera inferioară a parlamentului german).
Recomandări
Rezultate Exit Poll alegeri parlamentare 2024. „Suveraniștii” au 30% din locurile din Parlament
Cancelarul german a încercat să răspundă criticilor din rândul aliaților săi, apărându-și decizia din 2015 de a deschide granițele pentru un milion de migranţi ca un pas necesar pentru a ajuta statele vecine, dar subliniind că nu mai vrea repetarea situației de atunci.
“Fie gestionăm lucrurile astfel încât alte state din Africa să fie convinse că suntem ghidaţi de valori şi credem în multilateralism, fie nimeni nu va mai crede în sistemul de valori care ne-a făcut puternici. De aceea este atât de important”, a mai declarat Merkel.
“Mizele sunt mari. Iar timpul este scurt”, a atras atenţia și preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, într-o scrisoare adresată liderilor europeni.
El a mai subliniat că, dacă şefii de stat şi de guvern nu vor putea găsi o soluţie la migraţie, ei riscă să piardă în faţa forţelor radicale antieuropene, antiliberale şi autoritare.
EXCLUSIV/ Ovidiu Grosu trăiește în Danemarca, dar își amintește perfect de adolescența în Videle. ”Viorica Dăncilă mi-a fost profă și Carmen Dan colegă, mergeam la cules de mușețel!”