În cadrul unei ceremonii care a avut loc luni seară la reședința ambasadorului Japoniei la București, Constantin Chiriac a primit colanul oferit cu acest prilej, precum și diploma din partea Guvernului Japoniei.
”Este, din punctul meu de vedere, o distincție acordată întregii echipe a Teatrului Național ”Radu Stanca” Sibiu și Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, acordată pentru tot ceea ce construim împreună de 26 ani, în domeniul cooperării culturale, educaționale, al programelor de tineret, între toate instituțiile pe care le conduc și Japonia. Pregătim acum un turneu cu ”Povestea prințesei deocheate”, în regia lui Silviu Purcărete, spectacol multipremiat la Gala UNITER, la Jocurile Culturale și Olimpice din Japonia, un turneu ce va avea loc în mai multe orașe”, a declarat, printre altele, Constantin Chiriac.
În discursul susținut de Ambasadorul Japoniei la București, Excelența Sa, Noda Hitoshi, s-a precizat că în calitate de director al Teatrului Național ”Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac ”a avut un rol central în schimburile în domeniul teatral dintre Japonia și România, prin producția unor spectacole în colaborare cu regizori japonezi. De asemenea, în calitate de profesor al Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, Chiriac a creat cadrul pentru interacțiunea cu studenți de la multe universități din Japonia. Printr-un proiect de schimb între regizorii tineri, cu scopul de a forma noi artiști, artistul român a desfășurat activități de educare a tinerilor japonezi, învățându-i contribuția potențială a artei spectacolului la nivel social și local”.
La eveniment au participat, printre alții, vicepremierul Raluca Turcan, consilierul prezidențial Sergiu Nistor, directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiță, precum și mai mulți oficiali ai ambasadelor acreditate la București.
Ordinul Soarelui Răsare a luat ființă în anul 1875. Este, după ”Ordinul Crizantemei”, al doilea ordin ca importanță acordat în Japonia. Este în același timp și cel mai înalt ordin japonez acordat cetățenilor străini, decernat pentru merite deosebite în domeniul relaţiilor internaţionale, al promovării culturii japoneze sau al proiectelor vizând dezvoltarea şi protecţia mediului.
În urmă cu doi ani, în decembrie, actorul Ion Caramitru, directorul Teatrului Național din București a primit ”Ordinul Soarelui Răsare”, conferit în numele Majestăţii Sale, Împăratul Akihito al Japoniei, prin Biroul de decoraţii de pe lângă cabinetul Primului Ministru, care semnează Brevetul distincţiei, parafat cu sigiliul de stat al Japoniei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro