„În 2022 este exclus să crească taxele, altele decât cele care erau programate. După cum știți accizele sunt în calendarul cu Comisia Europeană negociat. Acestea au crescut un pic cu rata inflației din 2020. În rest, nu există niciun fel de discuție despre creșterea taxelor pentru 2022″, a declarat Adrian Câciu.
Potrivit ministrului finanţelor, „va fi o analiză pe regimul fiscal, așa cum am promis și cu instituțiile financiare internaționale pentru că problema, din punctul meu de vedere este că regimul fiscal în România nu este așezată la potențialul care îl are astfel încât să fie o sarcină fiscală simplă dar și o sarcină care poate fi dusă în spate de economie și de anumite sectoare”.
Ministrul finanțelor a mai spus că impozitele indirecte trebuie puse în echilibru cu puterea de cumpărare a consumatorilor.
„Am fost adeptul ca impozitele indirecte să poată fi într-o zonă de suportabilitate față de consumatorul final pentru că impozitele indirecte, acciza și TVA-ul vizează consumatorul final. Nu poți să te joci cu TVA-ul într-o zonă de genul acesta, cum a mai fost în țara noastră de 24%, de 29%, cum au alte țări, în contextul în care ai o putere de cumpărare scăzută. Trebuie un echilibru la impozitele indirecte și trebuie corelat cu puterea de cumpărare reală”, a mai spus acesta.
Luni, 3 ianuarie, prima zi lucrătoare din 2022 a adus mai mulţi bucureșteni din sectorul 6 în fața sediilor Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale, unde au format cozi, iar mulți dintre ei erau nemulțumiți pentru că taxa pentru un loc de parcare de reședință s-a scumpit de aproape 8 ori, ajungând de la 66 de lei în 2021, la 500 de lei în acest an.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro