Ai alunecat pe gheaţă şi ţi-ai fracturat mâna
Ai căzut pe gheaţa necurăţată de pe trotuare şi ţi-ai rupt picioarele sau mâinile? Poţi să obţii despăgubiri de la autorităţile locale. Potrivit avocatului Cristian Bărcan, în primul rând trebuie să te adresezi direct reprezentanţilor administraţiei locale din oraşul tău şi să încerci să ajungi cu ei la o înţelegere. În cazul în care aceştia refuză colaborarea, nu îţi rămâne decât să îi acţionezi în judecată pentru acoperirea tuturor prejudiciilor suferite, cum ar fi servicii medicale, cheltuieli cu alte îngrijiri spitaliceşti sau consultaţii periodice la medic. Instanţa urmează să se pronunţe şi să oblige vinovatul să te despăgubească. În Capitală, în jur de 50 de bucureşteni ajung zilnic la Urgenţă cu fracturi din cauza căzăturilor pe gheţuşurile de pe trotuare.
Era să moară după ce s-a lovit la cap
Neculai Dumitriu (64 de ani), din Iaşi, a fost la un pas de moarte, duminică seară, după ce a alunecat pe gheaţă şi s-a lovit la cap, chiar în faţa blocului în care locuieşte. Martorii l-au văzut inconştient în stradă şi au sunat imediat la 112. Bărbatul a fost transportat la spital, unde a fost stabilizat, aflându-se acum în afara oricărui pericol.
Aici a pierit un om lovit de un ţurţure
Ţurţurele care l-a ucis pe bărbat a căzut de pe această clădire. Locul a fost marcat cu folie de anchetatori
Vintilă Papuc, un bărbat de 42 de ani, din Bârlad, Vaslui, a murit la spital, la scurt timp după ce i-a căzut un ţurţure în cap. Omul era angajatul unui magazin şi fusese trimis de şefii săi pentru a înlătura ţurţurii de pe acoperiş. Având doar o lopată, acesta a lovit bucăţile de gheaţă, care au căzut peste el. Inspecţia Muncii a început o anchetă, cazul fiind un accident de lucru. (Ion Ciobanu)
Dacă ţi s-a prăbuşit acoperişul casei
Mulţi proprietari de case, speriaţi că acoperişurile s-ar putea prăbuşi sub greutatea zăpezii, s-au urcat pe locuinţe şi au dat jos nămeţii
În asigurarea obligatorie a locuinţei sunt incluse şi daunele provocate de calamităţi, cum ar fi căderea acoperişului din cauza zăpezii sau a gheţii. În cazul în care ai fost lovit de nenorocire şi ai rămas fără acoperiş deasupra capului din această cauză, poţi să-ţi recuperezi dauna de la firma la care ai încheiat poliţa de asigurare obligatorie a locuinţei.
Dacă sloiurile ţi-au «şifonat» autoturismul
În cazul în care maşina ta a fost avariată în urma căderilor zăpezii sau a ţurţurilor de pe acoperişurile clădirilor, îţi poţi recupera banii dacă ai asigurare Casco. “Imediat ce ai constatat că ţi s-a întâmplat o astfel de nenorocire, trebuie să suni de urgenţă la centrul de daune al asiguratorului la care ai încheiat poliţa Casco. În urma apelului telefonic, un inspector se va deplasa la locul incidentului şi va face un deviz în baza căruia avaria autoturismului va fi decontată. Asiguratorul urmează să-şi recupereze banii, dând în judecată proprietarii sau instituţiile care nu au curăţat imobilele de ţurţuri şi de zăpadă, conform legii”, ne-a declarat specialistul în asigurări Valetin Radu. Dacă nu ai Casco, poţi decide ca păgubit să acţionezi în instanţă, pe cont propriu, proprietarul clădirii, pentru a-ţi recupera prejudiciul. Atenţie! Asigură-te că maşina a fost parcată legal. Pentru a avea o minimă dovadă, înainte de a te duce la service să-ţi repari automobilul, nu uita să faci câteva fotografii caroseriei îndoite şi parbrizului, împrejurimilor, dar şi locului de pe acoperiş de unde s-a desprins zăpada. (Luminiţa Ivan)
Două maşini distruse pe o stradă din Iaşi
Două maşini parcate pe strada Zimbru din Iaşi au fost serios avariate ieri de mormanele de zăpadă care s-au prăbuşit de pe un bloc. La ambele autoturisme, parcate unul lângă altul, parbrizul şi plafonul au fost distruse. La câteva minute de la producerea incidentului, locatarii au lipit pe pereţii blocului afişe prin care avertizau că în zonă au loc căderi de zăpadă.
Ai luat în plin groapa din asfalt şi acum eşti la service
Mică, mică, dar adâncă. Această groapă de pe şoseaua Pantelimon, din Bucureşti, are adâncimea de 12 cm. Dacă dai cu maşina în ea, sigur treci apoi pe la service pentru reparaţii
După ce zăpada de pe carosabil s-a topit, şoferii au început să dea în gropi, pentru că nămeţii au lăsat în loc adevărate cratere. Dacă maşina ta este avariată, poţi cere despăgubiri. Avocatul Cristian Bărcan, colaborator CJO.ro, îţi spune cum să procedezi:
– Dacă ai poliţă Casco la maşină, îţi recuperezi banii de la asigurator;
– În cazul în care nu ai o asigurare Casco, trebuie să depui o plângere la primărie sau la autoritatea care administrează drumul. În plângere specifici ce s-a întâmplat şi ceri despăgubiri de o anumită valoare, pe baza unui deviz de reparaţii pe care-l ataşezi. Aceasta ar fi un fel de înţelegere între părţi. Dacă autoritatea refuză despăgubirea, nu-ţi rămâne decât să o dai în judecată.
Accident din cauza mormanelor de omăt
Un om a ajuns la spital, zilele trecute, în urma unei coliziuni între trei maşini petrecute în centrul municipiului Timişoara. Dan Filipoiu, şoferul care a provocat accidentul pentru că nu a acordat prioritate, susţine că nu a văzut maşina căreia trebuia să-i cedeze trecerea din cauza mormanelor de zăpadă de pe marginea drumului.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!