DSP Sibiu anunţă, joi, un deces din cauza rujeolei la un adult. Acesta este cel de-al 13-lea deces din cauza rujeolei în România. Conform ultimei informări, din data de 9 aprilie, a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), aproape 800 de cazuri noi de rujeolă au fost raportate, în perioada 1-7 aprilie, fără a fi înregistrate noi decese din cauza acestei afecţiuni.
„În perioada 01.01.2023 – 07.04.2024, în România au fost notificate 11.397 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 12 decese (4 în judeţul Braşov, 4 în municipiul Bucureşti, două în judeţul Argeş, unul în judeţul Giurgiu şi unul în judeţul Mureş)”, se arată în cel mai recent raport publicat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP.
Despre bărbatul în vârstă de 41 de ani care a murit, autoritățile sanitare au anunțat că este din localitatea Vurpăr și s-a tratat acasă timp de mai multe zile până când starea i s-a agravat.
„Internat inițial prin UPU la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, în data de 05.04.2024, cu febră, dureri musculare, tuse, stare general alterată. Simptomatologia a debutat în urmă cu aproximativ 10 zile, dar pacientul nu s-a prezentat la medic şi s-a tratat fără recomandare, la domiciliu”, a transmis, joi, DSP Sibiu.
Familia a cerut externarea
Instituţia precizează că, la scurt timp după internarea în spital, s-a constatat apariţia unei erupţii cutanate, se suspicionează o boală eruptivă şi se solicită consult de boli infecţioase.
„În urma examinării se recomandă transferarea pacientului la SCJU – Terapie Intensivă, având în vedere că se afla în stare de insuficienţă respiratorie severă, cu necesitatea administrării de oxigen, dar în urma refuzului acestuia, este internat în cele din urmă pe secţia de Boli infecţioase a SCJU Sibiu. În după-amiaza aceleiaşi zile, familia solicită însă externarea, pe propria răspundere, pacientul pleacă acasă, dar va reveni câteva ore mai târziu, cu stare generală alterată, la scurt timp după aceasta survenind decesul. De precizat că pacientul era contact familial de rujeolă, deşi acest fapt s-a aflat ulterior internării, deoarece copilul bolnav nu a fost dus la medic pentru a fi diagnosticat şi tratat”, a mai transmis sursa citată.
De asemenea, pacientul prezenta comorbidităţi severe – cardiopatie ischemică cronică, bronhopneumopatie cronică bilaterală şi obezitate morbidă. Specialiştii precizează că nu se cunoaşte statusul vaccinal al pacientului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro