„Nu este vorba de un război dus doar cu armele. El se poartă de asemenea şi (pe frontul) energiei, iar pentru asta am găsit un răspuns”, a declarat Annalena Baerbock, în cadrul congresului partidului său ecologist care are loc la Bonn, în vestul Germaniei.
Însă șefa diplomației germane se aşteaptă ca acest război să se poarte tot mai mult şi „prin teamă şi diviziune, iar asta trebuie să evităm”. Baerbock se teme în special de un aflux de refugiaţi proveniţi din alte ţări decât Ucraina, „deoarece acest război este hibrid şi la el participă şi alte ţări”, acuzând Serbia că a contribuit la înmulţirea semnificativă a numărului de migranţi în Europa.
Germania încearcă să închidă „ruta Balcanilor”
Statele membre ale UE reproşează Serbiei că este o poartă de intrare spre blocul comunitar pentru migranţi din Turcia, India, Tunisia, Cuba şi Burundi, care nu au nevoie de viză pentru a ajunge în această ţară balcanică.
Refuzând o situaţie „în care oamenii sunt folosiţi ca armă”, Germania este în contact în special cu Cehia şi Slovacia pentru a găsi soluţii împotriva acestei reactivări de facto a „rutei Balcanilor”.
Serbia, candidată la aderarea la UE încă din 2012, dar apropiată, de asemenea, de Rusia, se află pe această rută, care porneşte din Grecia şi ajunge până în Ungaria sau Croaţia, trecând prin Macedonia de Nord sau Albania.
Sute de mii de sirieni fugiţi din cauza războiului, de afgani sau de irakieni au folosit acest traseu în timpul crizei migraţiei din 2015.
Din 2016 şi odată cu închiderea frontierelor, numărul trecerilor ilegale a scăzut considerabil, însă în acest an, el a reînceput să crească puternic, în parte din cauza unui „regim de absenţă a vizelor” practicat de Serbia, arată un raport al UE pe 2022 privind migraţia.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina