Cata apa ar trebui sa bem?
Multi medici recomanda consumul de aproximativ 2 litri zilnic, chiar daca acest consum nu este dictat de sete. Aceasta este cantitatea care ar asigura pierderea apei prin urina, transpiratie, plamani etc. Limita superioara a consumului de apa ne-o impunem individual, dar sunt si situatii in care consumul excesiv poate dauna, o colica renala, de exemplu cauzata de litiaza, caz in care bazinetul poate chiar exploda! In alte situatii setea in exces reprezinta semn de aparitie a unei boli – cum ar fi diabetul zaharat sau diabetul insipid.
Apa este si va ramane o excelenta solutie de potolire a setei, pe care multi cercetatori au numit-o “dusul interior”. Este bine ca ea sa fie consumata fractionat pe parcursul zilei si mai mult in timpul depunerii eforturilor fizice.
Ce fel de apa sa bem?
Multi se tem de apa de la robinet, mai ales de cand e tot mai evidenta incarcatura de calcar, metale si chiar reziduuri din sistemele de distribuire a apei. In tara noastra calitatea apei difera mult de la un oras la altul, iar in zonele rurale, unde sursa principala ramane fantana, problemele sunt foarte serioase. Alternativele de apa pot fi:
– apele minerale gazoase – acidulate natural sau imbogatite cu dioxid de carbon, despre care se sustine mai nou ca ar stimula oxigenarea tesuturilor, in special a creierului; trebuie stiut insa ca ele contin mai mult sodiu si ar trebui evitate de cei cu tensiune arteriala crescuta, dar si de cei cu unele afectiuni digestive.
– apele plate – contin multe minerale, in diferite procente in mod natural, altele sunt imbogatite. Aceste minerale confera de altfel si gustul apei si duritatea sa. De multe ori medicul de familie ar trebui sa le cunoasca compozitia si sa ne recomande cel mai bun tip de apa plata, in conformitate cu necesitatile si varsta noastra (atentie mai ales la bebelusi si copii, ai caror rinichi nu trebuie incarcati cu prea multe minerale!!!).
– apa varsata in recipiente de 4 pana la 10 litri provine din izvoare sau fantani curate sau poate fi chiar apa de la robinet filtrata si imbunatatita calitativ.
– apa distilata este cea mai pura varietate de apa, saracita de toate elementele minerale, efectul fiind insa un gust “statut”.