Recenta declarație a lui Vladimir Putin, potrivit căreia Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie sunt acum părți integrante ale teritoriului Rusiei, crește dramatic riscul de confruntare, scriu Ariel Levite și George Perkovich, experți ai Carnegie Endowment for International Peace, în analiza publicată în Foreign Policy.
Putin, cred ei, ar putea continua să escaladeze criza, ajungând în cele din urmă la folosirea armelor nucleare, în încercarea de a găsi o cale de ieșire.
Și asta pentru că liderul de la Kremlin și, probabil, locotenenții săi sunt mai pregătiți să comită o crimă-sinucidere din cauza Ucrainei decât sunt americanii și europenii, spun cei doi experți ai reputatului think-tank cu sediul la Washington.
Levite și Perkovich consideră că a forța retragerea completă și umilitoare de pe câmpul de luptă a unui stat încolțit, înarmat nuclear și condus de un om care vede războiul său greșit ca pe o luptă existențială prezintă riscuri prea mari.
O încetare a focului negociată, cu o aplicare fermă, este cea mai bună opțiune, argumentează ei, oferind astfel o soluție care în acest moment este respinsă ferm de Kiev și de cei mai mulți oficiali și experți occidentali, care se arată gata să sprijine Ucraina pentru a-și elibera teritoriile.
Necunoscuta armelor nucleare
Mai multe analize ale experților și oficialilor occidentali au sugerat în ultimele săptămâni că Rusia nu pare pregătită să utilizeze armele nucleare și că folosește această amenințare pentru a descuraja Kievul și pe aliații săi, pe fondul eșecurilor militare de pe front din ultimele săptămâni.
Iar alți oficiali spun în același timp că o cedare în fața acestei amenințări nu ar face decât să încurajeze comportamentul de agresor al lui Putin și, poate, în viitor, al altor puteri nucleare. „Dacă Rusia poate amenința cu arme nucleare pentru a-și asigura un teritoriu pe care l-a cucerit temporar, atunci suntem cu toții – oricare dintre noi – supuși șantajului”, a declarat premierul leton Krisjanis Karins.
Oprirea unui război în timp ce agresorul încă ocupă teritoriul altcuiva este într-adevăr un lucru rău – deși nu fără precedent, admit experții Carnegie Endowment for International Peace. A face acest lucru la umbra unei amenințări nucleare este, fără îndoială, un lucru și mai rău, adaugă ei.
Cu toate acestea, este un lucru mult mai puțin rău decât alternativa de a continua până când Rusia detonează arme nucleare, avertizează cei doi. În acel moment, ar fi nevoie de negocieri pentru a pune capăt distrugerilor – altfel ar urma Armaghedonul – fără nicio garanție că agresorul părăsește teritoriul ocupat, spun ei.
Levite și Perkovich nu cred că Kievul sau Moscova sunt dispuse să facă pași spre un posibil armistițiu în acest moment – un fapt clarificat de altfel de ultimele declarații și de măsurile luate de cele două tabere.
De aceea, spun ei, pentru a preveni o escaladare care să implice armele nucleare, liderii mondiali trebuie să intervină pentru a încuraja Ucraina să propună acum o încetare a focului în termeni pe care și Rusia i-ar putea în cele din urmă accepta.
China și India, care au interesul ca războiul să nu escaladeze, ar putea juca un rol în convingerea Moscovei.
Cum ar funcționa negocierile pentru pace?
Cei doi experți spun că, pentru a ajunge la un armistițiu viabil, Rusia trebuie să renunțe la obiectivele sale de a distruge o Ucraină independentă și de a-i anexa teritoriul, dincolo de zonele pe care le controlează în prezent, care se diminuează rapid.
În același timp, argumentează ei, oferind o soluție greu de acceptat la Kiev, Ucraina și NATO trebuie să recunoască faptul că Rusia nu va ceda chiar acum toate teritoriile pe care le-a capturat din 2014 (deși ar putea, în cele din urmă, să o facă, dacă se va sătura de problemele și costurile pentru păstrarea acestora și de sancțiunile pe care le suportă pentru acest lucru).
Presiunea internațională ar trebui să încurajeze Rusia să accepte termenii armistițiului, care ar interzice orice nouă invazie rusă, mai spun experții, care nu explică însă cum anume ar putea fi obligată Rusia să își respecte angajamentul.
Levite și Perkovich spun că armistițiul ar putea fi monitorizat de ONU sau OSCE și că, după încetarea luptelor ar putea începe procesul complicat de negociere pe tema guvernării regiunilor parțial ocupate.
Între timp, mai argumentează ei, țările occidentale ar trebui să ajute la reconstruirea și reaprovizionarea armatei ucrainene pentru a descuraja Rusia.
Experții Carnegie Endowment for International Peace spun, în același timp, că Ucraina va avea nevoie de echivalentul unui Plan Marshall internațional pentru reconstrucția țării. Contribuabilii occidentali vor dona fondurile publice limitate în acest scop (precum și activele rusești confiscate), adaugă ei.
Voința politică și capacitatea de a ajuta reconstrucția Ucrainei ar fi mult mai îndoielnice după un război nuclear care s-ar extinde dincolo de Ucraina și nu există nicio garanție că un astfel de război ar recâștiga teritoriile pierdute de Kiev, mai spun cei doi.
Unii experți susțin că orice altceva mai puțin decât o retragere totală a Rusiei ar fi o victorie pentru Putin și, prin urmare, trebuie să i se opună rezistență.
Dar, argumentează Levite și Perkovich, Putin a pierdut deja din punct de vedere strategic. În acest sens, ei observă faptul că NATO sprijină Ucraina și adaugă noi membri, că armata rusă a fost devastată și umilită, că economia Rusiei s-a micșorat și că mulți cetățeni nemulțumiți au fugit din țară.
Ucrainenii și susținătorii lor ar fi în mod legitim frustrați de o încetare a focului negociată acum, admit cei doi, adăugând că lumea recunoaște nedreptatea oricărui câștig pentru Putin și Rusia.
Dar, spun ei, finalul eroic al celui de-Al Doilea Război Mondial, în care agresorii au fost înfrânți și noi guverne democratice prietenoase au fost create, nu este o opțiune în acest caz – Germania și Japonia nu au avut arme nucleare; Rusia are.
Dacă forțele ucrainene nu pot expulza Rusia de pe teritoriile ocupate fără ca Putin, încolțit, să folosească armele nucleare ca ultimă soluție, este mai bine pentru poporul ucrainean, pentru Europa și pentru Statele Unite să acționeze acum, în urma acestei constatări, înainte de a începe un război nuclear, concluzionează Levite și Perkovich.