Luminita Serban (34 de ani) spune ca este o mama implinita. Are patru copii minunati, toti realizati prin fertilizare in vitro: Victor (4 ani) si tripletii Andrei, Radu si Maria, de cinci luni. Luminita si sotul ei, Remus, nu au putut concepe un copil pe cai naturale, insa tehnica moderna le-a adus in viata ‘patru minuni’.
‘Ne-am casatorit in 97 si inca de la inceput ne-am dorit cu ardoare cel putin trei copii. Din nefericire, eu aveam trompele infundate, iar acest vis a devenit brusc de nerealizat. Am suferit mult, dar nici o secunda nu ne-am pierdut speranta. Cativa ani mai tarziu, patru minuni aveau sa apara in viata noastra’, isi incepe Luminita povestea.
Dupa lungi tratamente si doua interventii chirurgicale, a inceput procedura FIV (fertilizare in vitro), in urma careia au rezultat opt embrioni. Luminitei i s-au implantat doar trei, ceilalti cinci fiind criogenati (n.r. – congelati). ‘Nu am reusit sa raman insarcinata atunci. Abia dupa un an si jumatate, dintr-unul din embrionii congelati a rezultat sarcina cu Victor’, mai spune ea. In ianuarie 2007, Luminita a inceput din nou procedura FIV, pentru ca voia sa dea nastere unei surioare pentru Victor.
‘Cand am aflat ca o sa am tripleti, am suferit un soc! Nu stiam daca voi fi in stare sa duc sarcina pana la sfarsit. Puteam sa cer medicului sa faca reductie embrionara (n.r. – embrionului i se introduce in inima un acusor) pentru a naste doar un copil. Nu cred insa ca mi-as fi iertat-o niciodata, pentru ca ma uit acum la tripletii mei si ma gandesc ca putea fi oricare din ei. Sarcina a decurs insa perfect. Am mers la serviciu pana in luna a saptea’, ne povesteste fericita mamica. Cei trei ‘voinici’ ai Luminitei schimba pe zi, nici mai mult, nici mai putin decat 15 scutece! Desi au patru copii conceputi in eprubeta, bucurestenii Remus si Luminita se pot lauda cu o familie rupta parca din filme.
In ce consta procedeul?
‘Tehnica are la baza realizarea fecundarii -unirea ovulului cu spermatozoidul pentru a forma un embrion – in afara organismului matern. Ovulele sunt recoltate de la viitoarea mama si fecundate in laborator cu sperma partenerului. Cateva zile embrionii sunt cultivati in conditii care mimeaza organismul uman. Embrionii cu cele mai mari sanse de implantare sunt introdusi, ulterior, in uterul viitoarei mame’, explica dr. Laura Dracea, coordonatorul Departamentului de Reproducere Asistata al Spitalului ‘Panait Sarbu’.