Războiul din Ucraina s-a purtat în principal prin aer, cu artilerie, rachete și drone. Și, timp de luni de zile, Rusia a avut avantajul, atacând orașele și țintele militare ucrainene din poziții aflate mult dincolo de raza de acțiune a armelor Kievului.

În ultimele luni însă, situația s-a schimbat. Cu ajutorul unor arme occidentale puternice și a unor drone artizanale letale, Ucraina are acum superioritate în materie de artilerie în sudul țării, pe frontul din rehiunea Herson, spun comandanții și analiștii militari.

Ucraina are acum un avantaj atât în ceea ce privește raza de acțiune, cât și în ceea ce privește precizia rachetelor și a obuzelor de artilerie, o clasă de arme care lipsește, în mare parte, din arsenalul Rusiei, scrie New York Times.

În plus soldații ucraineni doboară vehicule blindate în valoare de milioane de dolari cu drone ieftine artizanale, precum și cu drone mai avansate și cu alte arme furnizate de Statele Unite și aliați.

Armata rusă rămâne evident o forță formidabilă, cu rachete de croazieră, o armată considerabilă și milioane de proiectile de artilerie, chiar dacă mai puțin precise.

În plus, Moscova tocmai a finalizat un efort de mobilizare care va adăuga 300.000 de soldați pe câmpul de luptă, spun comandanții ruși, deși mulți dintre aceștia vor fi slab pregătiți și prost echipați.

Nepotism electoral în POT, partidul care-l susține pe Călin Georgescu. Oameni noi, metehne vechi: politica văzută ca afacere de familie
Recomandări
Nepotism electoral în POT, partidul care-l susține pe Călin Georgescu. Oameni noi, metehne vechi: politica văzută ca afacere de familie

Iar președintele Vladimir Putin și-a exprimat clar hotărârea de a câștiga războiul cu aproape orice preț.

În ciuda acestui lucru, analiștii sunt de acord că tendința de pe câmpul de luptă s-a schimbat, scrie cotidianul american.

În contrast cu situația din vară

Avantajul tot mai mare al Kievului în materie de artilerie a schimbat dramatic situația din vară, când Rusia bombarda pozițiile ucrainene cu focuri de mortiere și artilerie, și a permis un progres lent, în sud, spre orașul strategic Herson, singura capitală de provincie pe care Rusia a reușit să o ocupe după invazia din februarie.

Noile capabilități militare au fost iarăși evidențiate în zorii zilei de sâmbătă, când, potrivit relatărilor, dronele ucrainene au lovit o navă rusă ancorată în portul Sevastopol, în adâncul teritoriului ocupat al Crimeei, considerat cândva un bastion inexpugnabil.

Contrastul cu situația din timpul verii nu poate fi mai clar.

În regiunea Donețk din estul Ucrainei, Rusia trăgea zece lovituri de artilerie pentru fiecare obuz lansat de bateriile ucrainene. În Herson, acum, comandanții ucraineni spun că cele două armate trag cam același număr de obuze, dar loviturile Ucrainei nu numai că au o rază de acțiune mai mare, dar sunt și mai precise, datorită rachetelor ghidate prin satelit și munițiilor de artilerie furnizate de Occident.

Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO
Recomandări
Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO

„Noi putem ajunge la ei și ei nu pot ajunge la noi”, a declarat pentru New York Times maiorul Oleksandr, comandantul unei baterii de artilerie de pe frontul din Herson, care și-a dezvăluit doar prenumele, din motive de securitate. „Ei nu au aceste arme”, a subliniat el.

Faptul că rușii trag mai puține focuri înseamnă în același timp că ei au mai puțină muniție. „Există o idee că armata rusă este infinită, dar este un mit”, a spus Oleksandr.

„Intensitatea focului a scăzut de trei ori. Ideea că ne putem lupta cu ei este realistă”, a adăugat el.

Herson, o ecuație complicată

O autostradă principală care se apropie de orașul Herson, dinspre vest, a devenit acum o arteră pentru artileria ucraineană, cu obuziere remorcate sau autopropulsate și camioane încărcate cu rachete care trec continuu pe aici pe parcursul zilei.

Obuzierele M777 furnizate de americani, care trag proiectile ghidate cu precizie și lovesc până la 30 de kilometri în spatele liniilor rusești, i-au forțat pe ruși să își amplaseze echipamentele grele mai departe de front.

Dronele ucrainene observă acum infanteria, dar mai puține tancuri sau vehicule blindate în apropierea liniei frontului, a declarat prim-locotenentul Oleh, comandantul unei unități care pilotează drone de recunoaștere.

Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile
Recomandări
Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile

„Auzim o mulțime de zvonuri că (rușii) își abandonează primele linii de apărare”, a spus el pentru New York Times.

Noua situație a crescut așteptările pentru un asalt mult așteptat asupra Hersonului – deși informațiile privind situația de pe câmpul de luptă nu sunt foarte clare.

Terenul din jurul orașului – o stepă plată, cu puțini copaci, străbătută de canale de irigații care pot fi folosite ca tranșee – îi favorizează pe apărătorii ruși. Iar comandanții și oficialii ucraineni au oferit indicii despre un atac iminent încă din primăvară, doar pentru ca luptele să se prelungească.

În același timp, orașul se află pe malul vestic al râului Nipru, ceea ce îi face pe apărătorii săi să depindă de podurile către teritoriul controlat de pe malul estic, poduri care se află în raza de acțiune a artileriei ucrainene cu rachete și care, în mare parte, sunt acum inutilizabile.

Controlul deținut de ruși a devenit prin urmare mai precar. Însă, scrie cotidianul american, președintele Putin ar fi respins recomandările generalilor săi privind o retragere către un teritoriu mai sigur și mai ușor de apărat, pe malul estic.

Atac după atac

Întrebarea este acum cât timp pot să mai reziste forțele rusești în Herson.

„Rusia nu este în măsură să mențină aprovizionarea logistică” pe malul vestic al Niprului, a declarat Konrad Muzika, analist militar și director al Rochan Consulting, cu sediul în Gdansk, Polonia. El a adăugat că ideea că armata ucraineană a preluat avantajul în prima linie a frontului din sud este „foarte plauzibilă”.

După un recent asalt ucrainean care a folosit obuziere americane M777 și sisteme HIMARS, artilerie autopropulsată slovacă Zuzana și artilerie poloneză Krab, a declarat Muzika, citând surse militare ucrainene, artileria rusească puternic lovită de pe o secțiune a frontului din Herson a rămas tăcută timp de peste 48 de ore.

Un recent atac cu drone condus de locotenentul Serhii a oferit un alt exemplu al vulnerabilităților forțelor rusești.

Echipați cu ochelari de vedere pe timp de noapte – un element esențial al războiului modern de care forțele rusești nu prea dispun – soldații au condus spre linia frontului într-un SUV cu farurile stinse, trecând pe lângă ruinele caselor dintr-un sat distrus.

Dintr-o poziție de pe un acoperiș, doi foști programatori IT deveniți vânători de tancuri au dirijat lovituri de dronă care au țintit două vehicule blindate rusești în decurs de aproximativ trei ore, distrugând armament de peste un milion de dolari cu o armă care costa aproximativ 20.000 de dolari.

Acest tip de dronă, numit Perun, unul dintre zecile folosite de armata ucraineană, urcă până la o altitudine de aproximativ 150 de metri, ajunge direct deasupra unei ținte și își lansează bombele.

Dronele pot fi detectate de la sol, dar sunt totuși eficiente, a declarat locotenentul Serhii, deoarece forțele ruse „nu au prea mult timp” pentru a le doborî. Nu pot fi pilotate pe orice vreme și uneori ratează. „Tehnologia nu este perfectă”, a spus el.

Inițiativa aparține Ucrainei

Mai departe de linia frontului, în afara razei de acțiune a dronelor, proiectilele de artilerie furnizate de americani și ghidate prin satelit au forțat armata rusă să camufleze cu grijă sau să retragă echipamentul greu, a declarat locotenentul Oleh, comandantul unei unități de supraveghere cu drone.

„Avantajul Rusiei a fost un singur lucru: cantitatea”, a declarat locotenentul Oleh de la baza sa, o casă aflată pe o străduță noroioasă dintr-un sat.

Stând în fața ecranelor sale, el localizează tancuri, barăci sau alte obiective militare și transmite coordonatele echipelor de artilerie, care trag obuze ghidate prin satelit, ce lovesc la un metru sau doi de țintele vizate.

„Dintr-un obuzier obișnuit creezi o pușcă cu lunetă”, a spus el, cu referire la combinația dintre supravegherea prin dronă și proiectilele de artilerie ghidate prin satelit, care lipsește Rusiei. „O lovitură înseamnă o țintă lovită”, a adăugat el.

„Gândiți-vă la orci în tranșeele lor”, a spus locotenentul Oleh, folosind un termen batjocoritor pentru soldații ruși. „Nu au armament greu, nu au provizii, este frig și plouă. Este o situație foarte dificilă pentru moral”, a adăugat el.

Dacă vor încerca să reziste în orașul Herson, „va fi Stalingrad în timpul iernii pentru ei”, a spus el, referindu-se la celebra bătălie din cel de-al Doilea Război Mondial.

În timp ce mesajele și mișcările de forțe din jurul Hersonului au fost greu de descifrat, nu există niciun dubiu cu privire la cine deține inițiativa.

Vorbind despre liniile de apărare ale forțelor ruse, maiorul Oleksandr, comandantul bateriei ucrainene de obuziere autopropulsate, a mărturisit că a avut senzația că „dacă le zgâlțâim, se vor dezintegra”.

Dar el a avertizat că există și posibilitatea ca rușii să se prefacă, încercând să atragă Ucraina într-un avans prematur, prin semnalarea falsă a dorinței de a se retrage.

Consolidarea forțelor Ucrainei ar putea fi, de asemenea, un truc, a spus el. „Planurile conducerii noastre sunt întotdeauna imprevizibile”, a spus maiorul Oleksandr, „și îmi place că este așa”.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Jumbo   •   31.10.2022, 13:32

Ce arme minunate. Cu ele Rotschilzi enii au pietdit 20% din teritoriul Rotschild istanului 😀😀😀

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Știrileprotv.ro
Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Viva.ro
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi după divorț. Ce spune fata lor despre faptul că tati are o iubită: ”Alessia pare ok, dar nu este...."
Libertateapentrufemei.ro
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi după divorț. Ce spune fata lor despre faptul că tati are o iubită: ”Alessia pare ok, dar nu este...."
Patru nativi care intră sub protecția astrelor. Luna decembrie le va aduce bani cu nemiluita și deplasări în străinătate
FANATIK.RO
Patru nativi care intră sub protecția astrelor. Luna decembrie le va aduce bani cu nemiluita și deplasări în străinătate
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Elle.ro
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Unica.ro
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Observatornews.ro
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI