- De pildă, felul cum se folosesc combinezoanele de protecție, căci există un risc serios de infectare, este un lucru pe care spitalele din alte țări l-au învățat cu luni de zile înainte de pandemie. La noi, se face acum, în spitalele deja infestate.
- Conducerea spitalului din Deva arată abia acum angajaților cum se îmbracă costumele de protecție: pe Youtube
Șase asistente și patru infirmiere de la secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Deva au fost trimise să se ocupe de pacienții infectați cu COVID 19, care se află în secția de Oncologie. Li s-au alăturat încă opt asistente de la Secția de Dermatologie.
Cei 18 oameni sunt coordonați de un singur medic, specializat pe Interne
Iar de aici au început problemele. Oamenii spun că cei din conducerea spitalului sunt depășiți de situație și nu știu ce să facă. Aceștia au vorbit sub protecția anonimatului. Le este teamă că vor fi dați afară, pentru că cei din conducerea spitalului ”nu uită cine a vorbit, iar când se termină cu nebunia asta, ne vor concedia”.
Film pe youtube și niciun circuit epidemiologic
Oamenii au fost chemați de acasă printr-un mesaj trimis pe whats app. Nu li s-a făcut nici un instructaj, de către nici un alt cadru medical.
Drept instruire, li se trimit filmulețe de pe YouTube, în care li se explică cum ar trebui să se îmbrace și cum ar trebui să facă decontaminarea. Nu au circuit epidemiologic, iar dezbrăcarea de echipamentul de protecție are loc în curtea spitalului.
”Ne-au chemat de acasă printr-un mesaj scris pe whats app. Doctorii stau acasă, iar noi am venit la spital. Noi stăm și opt ore în costumul acela, cât lucrăm. Nu poți să mergi la WC, nu poți să bei apă”, spune una dintre angajatele trimise să aibă grijă de pacienții de la Oncologia Deva.
Ochelarii ți se aburesc și te ia cu leșin. De asta mergem câte trei odată, pentru ca, în cazul în care una cade, să rămână celelalte două.
Asistentă Spitalul Județean Deva:
”Noi nu avem zonă de decontaminare. Ne schimbăm în curte, în fața ușii. Nimeni nu ne-a zis cum trebuie să facem. Ne dezbrăcăm cum știm noi mai bine, ne uităm una la alta și asta e. Ni s-au trimis filmulețe de pe YouTube cum ar trebui să facem. Iar secții întregi de medici și asistente stau acasă”, povestesc ele.
Asistentele reclamă și atitudinea unora dintre medici, care stau în izolare: ”Sunt ”îngeri în alb”, cum scrie presa, din fața televizoarelor. Iar noi suntem remunerate ca și cum am fi într-o zi normală, în secția mea, fără nici o condiție specială”.
Un singur medic deservește tot spitalul
În momentul de față, în secția de Oncologie a SJU Deva se află 10 pacienți. Sunt în stare foarte gravă.
”În Oncologie sunt oameni care trag să moară. Noi lucrăm singure, fără medic. S-a desemnat ca secția de Oncologie să fie patronată de medicul de gardă de la Interne. Și acel om este singurul medic folosit, inuman, de un spital întreg”.
”Vine și consultă în fiecare zi acei 10 pacienți, care sunt într-o stare deplorabilă din punct de vedere medical și ne dă indicațiile aferente. Este anormal să lași așa 10 oameni care sunt muribunzi și care se uită la noi și ne spun, faceți-ne ceva, că suntem aici de trei săptămâni și nu mai putem”, povestesc angajații SJU Deva.
Din cauză că nu este echipament suficient, povestesc ele, li s-a spus asistentelor să refolosească ochelarii de protecție.
Noul manager al SJU Deva, Silviu Didilescu, nu a putut fi contactat.
Joi, 2 aprilie 2020, la Deva au fost înregistrate 30 de noi cazuri de infectare cu coronavirus în județ, 24 dintre aceștia fiind la persoane aflate deja în spitalul județean.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro