Cuprins:
Duminică, se împlinesc 21 de ani de la acele atacuri coordonate din Afganistan de Osama bin Laden, liderul temutei organizații teroriste Al-Qaeda, atacuri care aveau să schimbe nu doar viaţa americanilor, ci întreaga lume.
World Trade Center a devenit Ground Zero
SUA aveau să declare război total terorismului, iar în mai puțin de o lună declanșau în Afganistan operațiunea denumită „Enduring Freedom” odată cu primele atacuri aeriene asupra talibanilor. Americanii se angajau atunci într-un lung război în încercarea de a-i alunga de la putere pe talibani, cei care îi protejau pe autorii atacurilor sinucigașe.
În acea zi fatidică de marți patru avioane cu pasageri la bord au fost deturnate de teroriști, iar două dintre acestea au lovit în mai puțin de 20 de minute cele două turnuri gemene ale complexului „World Trade Center”. Celelalte aeronave au fost prăbușite una peste clădirea Pentagonului din Washington, iar cealaltă pe un câmp din statul Pennsylvania.
Din acel moment, SUA și aliații săi nu doreau altceva decât să-l captureze pe Osama bin Laden. Anul trecut, pe 30 august, la aproape două decenii de la atentate, ultimul militar american a părăsit Afganistanul de pe aeroportul din Kabul, la ora locală 23:59.
La New York, zona denumită „Ground Zero” din Manhattan, locul unde se înălțau semețe turnurile gemene a devenit un loc al plângerii unde americanii își plâng victimele atacurilor de la 11 septembrie 2001. Pe pereții fundațiilor fostelor turnuri au fost amenajate fântâni în care apa cade încontinuu și se scurge în mijloc într-o gaură care pare fără fund.
Americanii au ridicat un nou complex World Trade Center și au inaugurat „Freedom Tower” sau One World Trade Center. Aceasta este cea mai înaltă clădire din emisfera vestică, având o înălțime de 541 de metri.
Atacurile asupra turnurilor gemene de la World Trade Center
11 septembrie 2001. O zi care a început ca oricare alta și care nu anunța nimic din ceea ce avea să urmeze. În dimineața acelei zile fatidice, de la Washington D.C., Boston și Newark au decolat patru avioane care aveau să marcheze pentru totdeauna istoria Americii și a lumii.
A urmat o serie de deturnări de linii aeriene şi atacuri sinucigaşe comise de către 19 teroriști, membri ai grupului extremist islamic Al-Qaeda, care au reușit să se strecoare în cele patru aereonave și să declanșeze cel mai mare atac străin din întreaga existență a SUA.
La ora locală 8:46 (ora României 15:46) un avion Boeing-767 aparținând companiei American Airlines (zborul 11), care decolase din Boston și urma să aterizeze la Los Angeles, a lovit în plin turnul de nord al World Trade Center (WTC 1), între etajele 93 și 99. La bord se aflau 11 membri ai echipajului şi 81 de pasageri, 5 dintre aceștia fiind terorişti.
La mai puțin de 20 de minute, la ora locală 9:03, cea de-a doua aeronavă, zborul 175 al companiei United Airlines, care zbura pe aceeași rută, a lovit turnul de sud al World Trade Center (WTC 2), între etajele 77 și 85. Cinci dintre cei 56 de pasageri aflați la bord erau terorişti.
Deși a fost lovit al doilea, turnul de sud a fost primul care a cedat și s-a prăbuşit la aproximativ ora locală 9:59, după ce a ars timp de 56 de minute. Turnul de nord avea să se prăbuşească 29 de minute mai târziu, după ce a ars ca o torță timp de 102 minute.
În momentul prăbușirii WTC 1, resturile clădirii au avariat grav structura de rezistență a clădirii WTC 7. Inevitabilul s-a produs în aceeași zi, în jurul orei locale 17:20, când și această clădire s-a prăbușit.
Ce făcea președintele George W. Bush în momentul atacului
La circa o oră după ce a fost atacat primul turn, Administraţia Aviaţiei Civile a interzis toate zborurile în spaţiul aerian al SUA, ceea ce reprezenta o premieră absolută în istoria ţării.
În New York avea să se instaleze panica și haosul. Sute de oameni răniți alergau șocați pe străzi pentru a se adăposti, în timp ce mulți alții erau captivi în cele două clădiri cuprinse de fum și flăcări.
Unii dintre cei care se aflau în cele două turnuri în momentul atacurilor nu au făcut față presiunii și au sărit pe geam în gol de la peste o sută de metri înălțime.
Au urmat zile întregi de căutări ale eventualilor supraviețuitori. Printre cele aproape 3.000 de victime s-au numărat și 344 de pompieri și 71 de polițiști newyorkezi.
În momentul atacurilor, preşedintele de atunci al SUA, George W. Bush, se afla la una dintre școlile din oraşul Sarasota (Florida), unde asista la o lecţie deschisă.
Acesta avea să fie informat în legătură cu atacurile asupra turnurilor gemene de la World Trade Center, însă a decis să rămână la lecţie. Această lipsă de reacţie i-a atras ulterior numeroase critici.
În seara aceleiași zile, preşedintele Bush avea să se adreseze naţiunii americane şi să anunţe începutul războiului împotriva terorismului internaţional.
Eroii Zborului 93 al United Airlines
Washington D.C., ora locală 9:37. Liniștea dimineții era spartă de o explozie extrem de puternică, însă mulți nu realizau ceea ce se întâmplase.
În scurtă vreme, însă, cele mai importante posturi de televiziune americane aveau să anunțe că un al treilea avion fusese deturnat de teroriștii Al-Qaeda. Aeronava, un Boeing-757, a fost prăbușită în mod voit peste clădirea Pentagonului, lovind zidul vestic al acesteia.
Toți cei 58 de pasageri, între care 5 teroriști, şi 6 membri ai echipajului Zborului 77 al American Airlines au pierit pe loc în acea tragedie, alături de personalul civil şi cel militar din incinta celei mai mari clădiri din lume.
Lucrurile nu aveau să se oprească, din păcate, aici. O a patra aeronavă deturnată, Zborul 93 al United Airlines s-a prăbușit la ora locală 10:03 în apropiere de localitatea Shanksville din statul Pennsylvania.
S-a presups că ținta acestui zbor ar fi trebuit să fie clădirea Capitoliului din Washington D.C. – sediul Congresului Statelor Unite ale Americii – sau chiar Casa Albă. Planul terorist a fost, însă, dejucat de cei 37 de pasageri, care s-au luptat corp la corp cu teroriștii.
Ei au reușit să preia controlul situației la bordul aeronavei. În cele din urmă, aceasta s-a prăbușit pe un câmp de lângă Shanksville. Actele de eroism ale pasagerilor Zborului 93 au fost subiectul unui film care a fost lansat pe marile ecrane în ianuarie 2006 sub titlul „Flight 93”.
Osama bin Laden a revendicat atacurile, iar în 2011 a fost ucis
Inițial, liderul Al-Qaeda, Osama bin Laden a negat orice implicare în atentatele de la 11 septembrie 2001. Anterior, acesta declarase jihad împotriva SUA, ceea ce a fost perceput drept principal factor motivant pentru atentatori.
Însă, trei ani mai târziu, organizația teroristă a revendicat în mod oficial responsabilitatea atacurilor. Al-Qaeda a motivat actul terorist prin dezacordul față de sprijinul SUA pentru Israel, prezența trupelor americane în Arabia Saudită și sancțiunile împotriva Irakului.
Preşedintele George W. Bush le-a dat ultimatum liderilor talibanilor de la Kabul să îl predea pe bin Laden. SUA puseseră o recompensă de 25 de milioane de dolari pe capul lui bin Laden. Concomitent, șeful statului american a cerut Guvernului de la Kabul închiderea taberelor de antrenament ale grupării teroriste.
Talibanii au spus că sunt de acord doar dacă bin Laden va fi judecat de către un tribunal islamic. Ca urmare a eșecului negocierilor, SUA şi Marea Britanie au declanșat bombardarea Afganistanului.
Din ordinul lui George W. Bush, armata americană a deschis închisoarea din Guantanamo (Cuba), unde au fost încarceraţi toţi cei suspectați de terorism internațional. Începând cu 2002 şi până în prezent, acolo au fost închiși peste 1.000 de suspecţi din 40 de ţări.
Aproape zece ani le-au trebuit americanilor pentru a-l lichid pe liderul Al-Qaida. Acesta a fost localizat într-o ascunzătoare din localitatea pakistaneză Abbottabad. Pe 2 mai 2011, un comando al trupelor de elită Navy SEALS a lansat un raid asupra bazei unde se ascundea Osama bin Laden, acesta fiind ucis în timpul operațiunii „Neptun Spear”.
Citeşte şi: Masacrul din Noaptea Sfântului Bartolomeu – 450 de ani de la sângerosul eveniment
ivryernest • 10.09.2022, 16:29
După 2 (două) zile, a apărut în Franța o carte de peste 500 de pagini, în care "se demonstra" că toate astea au fost făcute de americani, ca George W. Bush să aibă un pretext pentru invadarea Afganistanului... Și au fost persoane care au crezut că e adevărat !!! Poate mai cred și acum...