El a înotat în total, în ultimele zile, 73,85 de kilometri în 19 ore şi 14 minute, cu o viteză medie de 3,8 kilometri pe oră, potrivit unei postări făcute publică pe pagina proprie de pe o reţea de socializare.
„Cea mai grea parte a cursei a constituit-o neprevăzutul, diferenţa dintre cum vezi cursa de acasă, în ciuda faptului că sunt un înotător experimentat, şi realitatea care a demonstrat că nu este uşor să înoţi un braţ al Dunării. Vreme instabilă, ploi, probleme logistice, dar mă bucur că am terminat”, a declarat Avram Iancu.
El a amintit că această cursă a fost dedicată prieteniei.
„Am avut o întâlnire foarte faină la Sfântu Gheorghe. Mi-am revăzut vechi prieteni şi am întâlnit prieteni noi”, a mai spus Avram Iancu.
Alături de Avram Iancu, în cursa de pe braţul Sfântu Gheorghe au fost doi caiacişti, Călin Ene şi Adrian Moritz.
Înotătorul român şi-a început cursa joi, 8 octombrie, şi iniţial şi-a propus să o încheie a doua zi, însă ploaia şi problemele logistice l-au ţinut departe de fluviu cel puţin 24 de ore, astfel încât a terminat cursa luni, 12 octombrie.
Avram Iancu şi-a propus ca anul viitor să înoate şi braţul Chilia al Dunării.
După ce a înotat 89 de zile pe Dunăre, Avram Iancu a devenit primul român nominalizat de World Open Water Swimming Association la titlul Man of the Year, 2017, la înotul în ape deschise.
Bibliotecarul Avram Iancu este cunoscut pentru performanţele sale sportive. El a mai traversat înot Canalul Mânecii, în august 2016. Pe lista reuşitelor este înscrisă şi traversarea Mării Negre, în toamna lui 2018, când a înotat 680 de kilometri, de-a lungul ţărmului, de la Sulina la Istanbul, timp de 60 de zile.
În 2019, Iancu şi-a anunţat canidatura la Preşedenţia României, dar s-a retras ulterior din competiţie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro