Până sâmbătă, 3 septembrie, au fost identificate 11 cazuri de pneumonie ca parte a focarului de la o clinică din orașul San Miguel de Tucuman, capitala provinciei Tucuman din nord-vestul Argentinei. Patru persoane infectate au murit.
Organizația a anunțat sâmbătă că a fost informată de Ministerul Sănătății din Argentina că legionella este cauza îmbolnăvirilor.
Ministerul „colectează acum probe de mediu, face evaluări ale riscurilor și ia măsuri în clinica de asistență medicală cu privire la acest focar”, au transmis autoritățile.
Unii angajați ai clinicii au început să aibă simptome între 18 și 22 august, a precizat ministerul într-un comunicat recent.
Simptomele au inclus febră, dureri musculare și abdominale și dificultăți de respirație. Unii pacienți au avut pneumonie la ambii plămâni.
Ce este boala legionarilor
Boala legionarilor este un tip grav de pneumonie cauzată de bacteria legionella. Oamenii se pot îmbolnăvi atunci când inspiră mici picături de apă care conțin bacteriile care provoacă o infecție la plămâni. Boala poate fi tratată cu antibiotice.
Bacteriile pot apărea în capete de duș și robineți, căzi cu hidromasaj, turnuri de răcire, rezervoare de apă caldă, fântâni decorative sau sisteme sanitare din clădirile mari.
Ministrul argentinian al sănătății, Carla Vizzotti, a declarat într-o conferință de presă că boala legionarilor are un impact semnificativ asupra persoanelor de peste 50 de ani care au și alte probleme de sănătate.
Boala legionarilor a fost descoperită și a primit acest nume în 1976, când a apărut un focar în rândul persoanelor care au participat la o convenție din Philadelphia a Legiunii Americane. Numărul de cazuri din SUA raportate anual a crescut de peste cinci ori între 2000 și 2017, potrivit Centrului american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat pe 2 septembrie că monitorizează grupul de cazuri depistate în Argentina.
Fotografie cu caracter ilustrativ: EPA