La începutul anului școlar 2019-2020, elevii nu vor avea manuale pe bănci, mulți dintre ei nu vor primi corn și lapte și în doar 30% din unitățile de învățământ din țară există cabinete medicale.

1. Elevii nu vor primi cornul și laptele din cauza licitațiilor întârziate

Doar 20 de județe din 41 au demarat licitație pentru pachete alimentare în școli (din produse de panificație, lactate, fructe și legume), potrivit datelor consultate de Libertatea pe site-ul de licitații publice. Asta, în condițiile în care unul din 11 copii merge la culcare flămând, după cum arată statisticile World Vision.

Pe lista consiliilor județene care au demarat licitația figurează Municipiul București (cu sectoarele 2 și 3), Iași, Bacău, Ilfov, Constanța, Bistrița Năsăud (doar pentru produse de panificație), Brăila, Prahova, Vaslui, Maramureș, Caraș Severin, Satu Mare, Mureș, Brașov, Dolj, Tulcea, Botoșani, Mehedinți, Sibiu, Sălaj și Alba. Lista se oprește aici.

De altfel, Consiliul Național al Elevilor (CNE) a reclamat, anul trecut, că în 10 județe școlarii nu primesc alimente din cauza lipsei de interes a autorităților județene.

“Este responsabilitatea consiliilor județene care întârzie licitațiile pentru contractele de achiziție și distribuire în școli. Din păcate, nu este primul an școlar în care elevii nu beneficiază la timp de corn și lapte din același motiv”, declara în 2018 Petru Apostoaia, președintele CNE, pentru Adevărul.

2. Paza elevilor nu este asigurată în 34% din școli

Siguranța elevilor nu este asigurată nici de paznici, nici prin camere video în 6.365 de școli, adică 34% din clădirile unităților de învățământ, potrivit Ministerului de Interne.

De cealaltă parte, doar 18% dintre clădirile cu utilitate școlară sunt supravegheate atât cu paznici, cât și cu sisteme de monitorizare video.

Responsabilitatea în acest caz ține tot de consiliile județene, potrivit Legii nr. 35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ. Numai că autoritățile spun că n-au buget pentru protecția elevilor, și-atunci, cel mai probabil, școlile vor cere și anul acesta bani de la părinți, deși e ilegal.

“La începutul fiecărui semestru, elevilor și părinților le este încă solicitat să contribuie cu bani la fondul școlii, fie în mod explicit, fie sub denumirea de donație, bani care ulterior sunt folosiți pentru asigurarea pazei”, explică reprezentanții elevilor.

3. Doar 30% din școli au cabinete medicale generale

Doar 1.902 școli aveau cabinete medicale generale în 2018, adică 30% din totalul unităților școlare, potrivit datelor INS. Dintre acestea, 1.884 erau în mediul urban și doar 18 în mediul rural.

Deficitul de cabinete nu este singura hibă de ordin medical din sistemul de învățământ. În 2017 erau 821 de medici școlari raportați la 3.000.000 de elevi. Asta înseamnă un singur medic școlar la 3.654 de elevi.

4. Manualele nu vor fi pe băncile elevilor la începutul anului școlar

Elevii care vor intra anul acesta în clasa a VII-a vor primi manualele cu trei săptămâni întârziere, potrivit directorilor de edituri.

Vorbim de generația care din clasa I învață după manuale noi, dar care în nici un an nu a avut manualele pe bancă în prima zi de școală, din cauza licitațiilor demarate tardiv de Ministerul Educației și a numărului mare de contestații depuse de edituri. Contestații întemeiate, de cele mai multe ori, potrivit Centrului Național de Evaluare și Examinare, instituție subordonată aceluiași minister.

“Noi facem eforturi supraomenești ca să livrăm manualele la timp. ” , a punctat Dan Iacob, directorul Editurii Art, una dintre marile câștigătoare ale licitației pentru manuale și reprezentantul Asociației Editorilor din România (AER).

Imaginați-vă că ne-au acordat doar o lună să facem manualele, dar prima evaluare a experților de la minister a durat aproximativ două luni”

Dan Iacob, directorul Editurii Art

Iacob adaugă că programa școlară pentru clasa a VII-a a fost adoptată încă din primăvara anului 2017, deci Ministerul Educației putea să demareze licitația de mai bine de doi ani, însă a făcut-o doar în martie 2019.

“Deși licitația de anul acesta poate fi considerată un real progres față de licitațiile din anii trecuți, pentru ca realizarea manualelor de clasa a VIII-a să se desfășoare în condiții optime ar fi de dorit ca ministerul să declanșeze procedurile încă din toamna asta”, a mai subliniat reprezentantul AER.

5. Profesorii cu note sub 5 vor preda în continuare copiilor

După ce, în ultimul său mandat la șefia Ministerului Educației, Ecaterina Andronescu anunțase că profesorii care au luat sub 5 la titularizare nu mai pot intra la catedră, secretarul de stat Florian Lixandru a dat un ordin prin care s-a revenit la situația anterioară.

Astfel, cei 8.000 de dascăli care au luat sub 5 sau au ieșit din sala de examen la titularizare vor putea preda, dacă iau alte concursuri organizate la nivelul școlii, precum suplinirea sau ocuparea unui post direct la școală. Iar posturi, cel puțin de suplinitori, sunt destule în sistem.

Conform datelor transmise de Ministerul Educației la solicitarea Libertatea, în 2019 au fost scoase la concurs 61.235 de posturi. Dintre acestea, 4.319 sunt pe perioadă nedeterminată (pentru titulari), iar 59.616, pe perioadă determinată (pentru suplinitori). 

În plus, numărul mult mai mare de posturi disponibile de suplinitori comparativ cu cel pentru titulari ne arată perpetuarea unei realități nedrepte pentru profesorii tineri. Cei care vor să intre în sistem trebuie să se mulțumească doar cu posturi valabile până când se întoarce profesorul titular “să-și revendice” locul.

6. Câte școli mai au WC-ul în curte în 2019

1.180 de școli au rămas cu WC-uri în curte, potrivit datelor Ministerului Educației. Dintre acestea, 858 au fost cuprinse în HG 363/2019 prin care se asigură finanțare de 64.900.000 de lei pentru lucrări de reabilitare. Hotărârea a fost dată la scurtă vreme după ce un copil de 3 ani a murit în urma unei căzături în fosa septică a unei școli din județul Iași.

Citeşte şi:

Două școli din Iași rămân închise din cauza unei dispute în Consiliul Local. Lucrările de reabilitare stagnează pentru că nu s-a votat bugetul

Prima zi de școală în pandemie – obiceiuri și tradiții în prima zi de școală din întreaga lume

Structura anului școlar 2019-2020. Cursurile se reiau în septembrie

O femeie a intrat într-un centru de vaccinare și i-a dat pe ascuns un bilet asistentei. Aceasta a chemat urgent poliția
PARTENERI - GSP.RO
O femeie a intrat într-un centru de vaccinare și i-a dat pe ascuns un bilet asistentei. Aceasta a chemat urgent poliția
Doliu în familia lui Helmuth Duckadam. S-a spânzurat și a fost găsit abia azi
Playtech.ro
Doliu în familia lui Helmuth Duckadam. S-a spânzurat și a fost găsit abia azi
Momentul arestării criminalului din Argeș. Polițiștii l-au găsit întins lângă femeia înjunghiată în curtea bisericii. Preot: ”El mai mișca”
Observatornews.ro
Momentul arestării criminalului din Argeș. Polițiștii l-au găsit întins lângă femeia înjunghiată în curtea bisericii. Preot: ”El mai mișca”
Horoscop 18 mai 2021. Săgetătorii trebuie să fie atenți la mesajele adresate de partenerii de cursă lungă
HOROSCOP
Horoscop 18 mai 2021. Săgetătorii trebuie să fie atenți la mesajele adresate de partenerii de cursă lungă
A castigat peste 20 de milioane de euro la loto, dar a ramas fara vreun cent! Motivul incredibil pentru care o femeie a pierdut toti banii
Știrileprotv.ro
A castigat peste 20 de milioane de euro la loto, dar a ramas fara vreun cent! Motivul incredibil pentru care o femeie a pierdut toti banii
Cîţu, schimbare de ultim moment! Unde le este interzis persoanelor nevaccinate să intre. Totul s-a modificat în câteva ore
Telekomsport
Cîţu, schimbare de ultim moment! Unde le este interzis persoanelor nevaccinate să intre. Totul s-a modificat în câteva ore
CSALB, partener de conciliere pentru consumatori și bănci (Publicitate)
PUBLICITATE
CSALB, partener de conciliere pentru consumatori și bănci (Publicitate)