• Sunt și câteva județe în care au fost diagnosticați mai mulți bolnavi oncologici în 2020, comparativ cu 2019. În Hunedoara, de pildă, au fost înregistrate 2.118 noi cazuri, față de 1.922. Situația pe țară poate fi consultată aici

„Triplu risc de moarte pentru pacienții oncologici din România!”, titra Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) într-o scrisoare deschisă, trimisă la finalul lunii martie 2020.


Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer
Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

„Diagnosticarea cancerului a scăzut cu 30-40% în anul pandemiei”

Un an mai târziu, Cezar Irimia, președintele FABC, susține că după o evaluare a anului 2020 „făcută împreună cu doctorii noștri, părerea noastră e că diagnosticarea a scăzut cu 30-40%”. 

Cum se vor reflecta aceste cifre în minus, în viitor? 

„Vor pune o presiune majoră pe sistem, deoarece acești pacienți vor veni cu stadii avansate în toamnă, când sperăm noi să avem liberă circulație să ne prezentăm la doctor”, explică Cezar Irimia. 

Sistemul va fi copleșit nu numai numeric, ci cu cazuri disperate, în ultima fază, unde șansele pacienților scad și costurile vor crește vertiginos, pentru tratamentele pentru acești pacienți.

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer: 
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Recomandări
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație

Irimia spune că în cancerul bronhopulmonar au ținut o evidență având un proiect pe navigarea pacienților cu suspiciune de cancer bronhopulmonar, iar concluzia a fost că  în 2020 sunt cu aproximativ 4.000 mai puțini pacienți diagnosticați, față de cei în jur de 12.300 de pacienți nou diagnosticați în 2019. 

A scăzut numărul pacienților diagnosticați, dar sunt pacienți mai complecși, avem pacienți care au venit în cazuri foarte complicate

Lidia Kajanto, medic oncolog în București:

Cifrele oferite de Organizația Mondială a Sănătății 

Mai puțin cu 10.000 de bolnavi de cancer diagnosticați în anul pandemiei față de 2019, arată INSP. „Sistemul va fi copleșit nu numai numeric, ci cu cazuri disperate”
Estimare făcută de Observatorul Global al Cancerului pe datele din România
98.886 de noi cazuri

oncologice în România, conform Globocan.

Dublu față de cazurile declarate de INSP la momentul acesta. Diferența s-ar explica prin faptul că datele INSP sunt încă în lucru.

Globocan este o bază de date online care oferă statistici globale privind cancerul și estimări ale incidenței și mortalității în 185 de țări pentru 36 de tipuri de cancer și pentru toate formele de cancer combinate. Datele provin de la Observatorul Global al Cancerului, din Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, care face parte din Organizația Mondială a Sănătății.

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar va doborî avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt utilizate din țări terțe, devin ținte legitime
Recomandări
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar va doborî avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt utilizate din țări terțe, devin ținte legitime

Oamenii din spatele cifrelor 

În interacțiunea cu pacienții, statistica devine ceea ce este de fapt – oameni. Irimia povestește cazul a două doamne din Târgu Mureș, cu cancere mamare, care au avut indicații de chimio și radioterapie preoperatorii în timpul pandemiei. Când s-au întors după aceste tratamente la chirurg,  pentru operație, spitalul județean era spital COVID și medicul de acolo le-a zis că „îi pare rău, dar nu le mai poate opera, să se ducă în privat”. 

În privat, femeile acestea nu au avut bani să meargă și gândiți-vă că toți banii aceia investiți pe chimio, radio, înainte de operație au fost aruncați pe fereastră. Boala avansează, nu sunt operate la timp, atunci când ele erau eligibile. Până la urmă au mers la Cluj și le-a primit Clujul. În toată țara s-au întâmplat lucrurile acestea.

Cezar Irimia:

De la începutul crizei COVID, Organizația Mondială a Sănătății vorbește de nenumărați pacienți cu cancer și bolnavi cronici care nu au primit îngrijiri medicale sau tratament la timp. În plus, numărul total al spitalizărilor la nivel național în perioada martie – august 2020 a fost cu 48% mai mic decât în perioada similară din 2019, arată un studiu publicat de Observatorul Român de Sănătate, citat de publicația G4media.

Pacientul cronic, victima colaterală 

Faptul că în spitale au fost primite doar urgențele e încă o greșeală majoră a sistemului de sănătate, crede Irimia. Acesta susține necesitatea gestionării pandemiei, dar crede că se putea face și prin alt gen de măsuri, care să pună mai puțină presiune asupra sistemului de sănătate și să producă mai puține victime colaterale. 

Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat. Sancțiunea maximă: 20% din salariu timp de trei luni
Recomandări
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat. Sancțiunea maximă: 20% din salariu timp de trei luni

„Ce s-a întâmplat cu pacienții cronici care se tratau sau urmau să se opereze la spitale care au fost declarate COVID? Este o întrebare retorică, poate. Vreau să eliminăm legenda că pacienții nu s-au mai dus la doctor. Ei spun că pacientul de frica COVID-ului nu s-a mai dus la tratament. Fals. Pacientul știa sigur că, dacă nu se duce la tratament, moare de cancer, pentru el COVID-ul era ceva colateral”. Acesta spune că spitalele au îngrădit accesul pacienților non-COVID.

Cazul unui bărbat de 70 de ani, dintr-o comună din Botoșani, este grăitor. Bolnav de cancer, Vasile Țurcanu, a fost luat cu Salvarea de acasă și plimbat între spitale o noapte întreagă până să fie internat la Dorohoi. Acolo unde a și murit, în cele din urmă.

Cum se explică creșterea numărului persoanelor diagnosticate în unele județe?

Deși în cele mai multe județe din țară, numărul de pacienți diagnosticați cu cancer a scăzut, în Hunedoara și Bacău, de exemplu, acesta a fost mai ridicat în 2020. Irimia explică:

„Mergând cu COVID în spitale, la analizele făcute s-au constatat și multe cancere și alte boli cronice, pentru că pacienții nu răspundeau manevrelor medicale. E o părere împărtășită și de câțiva medici, de ce în unele județe a crescut rata diagnosticării față de 2019”.

Medicul oncolog confirmă că unele cazuri au fost descoperite chiar la pacienții cu COVID: 

La bilanțul de evaluare, se face și tomografie, și s-au constatat și alte lucruri. În general, s-a depistat (cancerul) bronhopulmonar, era pneumonia de COVID și mai găseam o formațiune tumorală.

Cezar Irimia:

Programul de screening al cancerului de sân, amânat

Cancerul de sân este cel mai răspândit în rândul femeilor din România. Conform raportului Globocan, peste 12.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer la sân în 2020.

Mai puțin cu 10.000 de bolnavi de cancer diagnosticați în anul pandemiei față de 2019, arată INSP. „Sistemul va fi copleșit nu numai numeric, ci cu cazuri disperate”


Cu toate acestea, etapa a doua a proiectului pentru screeningul cancerului de sân aprobat spre finanțare în urma apelului „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân” încă nu a început.

Au fost contractate în luna iunie a anului 2020 și au ca obiective testarea pentru cancerul de sân a femeilor din grupa de vârstă 50-65 de ani, 30.000 de femei în regiunea de Nord-Vest și Vest și 30.000 de femei în regiunea Nord-Est Sud-Est.

Întrucât contractarea acestor proiecte s-a realizat în plină situație epidemică a infecției cu noul coronavirus, s-a considerat prudentă evitarea mobilizării femeilor la consultații mamografice, mai ales în condițiile în care acestea fac parte dintr-o grupă de vârstă aflată la risc de a contracta infecția”, explică Ministerul Sănătății (MS), într-o solicitare a ziarului, referitoare la numărul femeilor care au beneficiat de analize în programul pe fonduri europene accesat de Guvern. 

„Proiectele de screening al cancerului de sân au ca termen de finalizare luna noiembrie a anului 2023. Femeile eligibile de a beneficia de testare mamografică vor fi invitate, programate și examinate eșalonat, până la sfârșitul anului 2023”, mai spune MS. 

Cezar Irimia însă critică însă lipsa de claritate și de transparență în sistemul de sănătate și în minister. 

„A face un screening, chiar pe bani europeni, trebuie să începi cu multe lucruri care nu s-au făcut în România. De exemplu, trebuie să avem un registru dedicat screeningului, trebuie să așezăm boii în fața carului și nu invers”, spune Irimia.

Recomandarea președintelui Federației Asociațiilor Pacienților cu cancer este controlul.

„Știm cu toții, cancerul e asimptomatic și doare doar când e prea târziu. Mersul la medic la un control de rutină și niște analize anuale sunt de cele mai multe ori salvatoare”, spune Irimia, la rândul lui operat de cancer în 2019.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Marius Vizer rupe tăcerea! “Îl surclasez pe Cozmin Gușă fără echivoc în orice domeniu, mai puțin la minciună și trădare!” Exclusiv
FANATIK.RO
Marius Vizer rupe tăcerea! “Îl surclasez pe Cozmin Gușă fără echivoc în orice domeniu, mai puțin la minciună și trădare!” Exclusiv
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Mesajul Regelui Charles după ce nora sa, Kate Middleton, a anunțat că are cancer. Sunt trei cazuri de cancer la Casa Regală
Libertateapentrufemei.ro
Mesajul Regelui Charles după ce nora sa, Kate Middleton, a anunțat că are cancer. Sunt trei cazuri de cancer la Casa Regală
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
GSP.RO
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
Rețeta de post Lidl. Supa de legume pe care ai să o faci mereu. Are ingrediente ieftine, e delicioasă și gata în câteva minute
FANATIK.RO
Rețeta de post Lidl. Supa de legume pe care ai să o faci mereu. Are ingrediente ieftine, e delicioasă și gata în câteva minute
Zece ore a fost violată de iubitul ei și prietenul acestuia, în Alba. Coșmarul trăit de o femeie în casa partenerului ei
Știrileprotv.ro
Zece ore a fost violată de iubitul ei și prietenul acestuia, în Alba. Coșmarul trăit de o femeie în casa partenerului ei
Ce s-a aflat despre Liviu Moroiu de la 'Chefi la cuțite'. Bucătarul a refuzat cuțitul de aur de la chef Ștefan Popescu!
Unica.ro
Ce s-a aflat despre Liviu Moroiu de la 'Chefi la cuțite'. Bucătarul a refuzat cuțitul de aur de la chef Ștefan Popescu!
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
Observatornews.ro
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
Horoscop 28 martie 2024. Capricornii pot primi mesaje foarte interesante de la persoane pe care nu le consideră suficient de înzestrate
HOROSCOP
Horoscop 28 martie 2024. Capricornii pot primi mesaje foarte interesante de la persoane pe care nu le consideră suficient de înzestrate
RECOMANDĂRI