Potrivit actului normativ care modifică Ordonanța Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, bursa de rezidențiat se acordă până la data la care personalul respectiv beneficiază de salariul de bază/solda de funcție la nivelul reglementat pentru anul 2022 de Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Plata lunară a bursei de rezidenţiat se realizează din bugetul de stat, prin bugetul aprobat al Ministerului Sănătăţii, pentru unităţile sanitare de stat din subordinea sa şi pentru unităţile sanitare de stat din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, precum și prin bugetul aprobat Ministerului Muncii și Justiției Sociale, pentru rezidenţii din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.
Și premierul a anunțat în debutul ședințe Executivului că se va rezolva problema burselor rezidenților. „Înţeleg că este rezolvată şi vom aproba clarificarea acordării burselor pentru medicii rezidenţi. Mulţumesc atât domnului ministru Bodog, doamnei ministru Lia Olguţa Vasilescu, precum şi Ministerului Justiţiei pentru soluţiile găsite”, a declarat Tudose.
Platforma România 100, condusă de Dacian Cioloș, a cerut, recent, lămuriri Guvernului PSD-ALDE după ce medicii rezidenţi au fost anunţaţi că odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării – nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu cerând remedierea situaţiei.
Ministerul Muncii a preciza,t atunci, că, potrivit articolului 38 din noua lege a salarizării, că bursele rămân în plată până la finalul acestui an, ele fiind stipulate și în ordonanţele de urgenţă 2 şi 9, emise de Executiv, și care nu au fost abrogate.