Dacă te afli într‑unul dintre Boeing-urile companiei Blue Air, iar stewardesa anunţă că la manşa avionului se află căpitanul Gheorghe Pleşiţă, 59 de ani, oricât de frică ţi-ar fi de zbor, poţi răsufla uşurat. Cursa va fi, cu siguranţă, una liniştită. Nici nu are cum altfel, dacă ţinem cont că Gheorghe Pleşiţă e pilotul român, aflat în serviciu, cu cel mai mare număr de ore de zbor. Mai exact, 23.000, care s-ar traduce în doi ani şi jumătate.
“Am început să zbor din anul 1971. A fost o întâmplare, pentru că eu îmi doream să devin profesor de sport. Însă văzusem un anunţ în ziar, care promova un concurs pentru şcoala de aviaţie”, îşi aminteşte comandantul. Avea să fie începutul unui drum unic în viaţă, pe oceanul nesfârşit al cerului.
A fost distins cu «Virtutea Aeronautică»
Şi-a început cariera ca pilot pe An‑2, la Aviaţia Utilitară, pentru ca în 1975 să treacă la transportul de pasageri, pe An- 24, la Tarom. În 1980, a preluat manşa avionului IL-18. În 1989, face trecerea pe Boeing 707, iar din 1994, pilotează Boeing 737. De altfel, transferul la Tarom a însemnat şi promovarea sa în funcţia de căpitan şi de instructor de zbor. În 2004, Gheorghe Pleşiţă este distins cu medalia “Virtutea Aeronautică”, iar din septembrie 2005, zboară pentru compania de smartflying Blue Air.
Nu a devenit pilotul lui Ceauşescu pentru că purta mustaţă
În 1988, Gheorghe Pleşiţă era propus pentru echipajul avionului prezidenţial. “Nu voiam oricum să devin pilotul lor. Nu-mi convenea să fiu supravegheat. M-am prezentat însă la interviu. Purtam mustaţă şi atunci şi, cum m-au văzut, mi-au spus că pot pleca. Abia târziu am aflat, amuzat, că tovarăşa Ceauşescu nu suporta mustăţile”, ne-a povestit Pleşiţă. Drumurile nevăzute ale văzduhului l-au purtat pe pilotul român în cele mai frumoase puncte ale globului, dar şi în cele mai tensionate. “Am zburat în zonele de conflict, unde aveam un culoar fix de zbor, altfel riscam să fim doborâţi. Am executat şi transporturi speciale, pe vremea comuniştilor, când nu ştiam ce avem la bord. Erau nişte containere însoţite de ofiţeri de armată, iar noi eram echipaţi cu măşti de gaze şi costume antichimice. Eu nu mă consider special. Pur şi simplu fac ce îmi place şi ce ştiu mai bine”, ne-a zis căpitanul Pleşiţă.
Compania are 100 de piloţi
Blue Air operează peste 40 de destinaţii, cu o flotă de aeronave Boeing 737. În companie lucrează peste 100 de piloţi şi 170 de însoţitori de bord. Anul trecut, cu Blue Air au călătorit peste 1.100.000 de pasageri. Rezervările sau detaliile privind zborurile companiei sunt disponibile la agenţiile din ţară sau din străinătate ori, mai simplu, pe site-ul www.blueair.ro.