Pe lângă ”Ursăreasă”, Tonitza va fi prezent la licitație cu alte șase capodopere. Printre acestea, și cel mai izbutit portret al ”Irinei”, fiica sa, care este estimat la 80 – 120.000 de euro. Un tablou cu același nume al pictorului poate fi admirat în colecția Muzeului Național Brukenthal.
O altă lucrare care va fi scoasă la licitație este celebra ”Ursăreasă din Bolduri” (zisă și ”Țiganca din Boldu”), binecunoscuta capodoperă a lui Nicolae Grigorescu, expusă la Muzeul Național de Artă al României. De data aceasta însă, este vorba despre un tablou pe aceeași temă pictat de Tonitza în perioada de formare artistică, atunci când crea în siajul marelui Grigorescu. Două opere de artă care reliefează abordarea sa personală – „Crizanteme albe” și „Grădina cu nalbe” – sunt prezente în licitație, de la prețuri de pornire de 15.000 de euro.
Printre oferte, un tablou aflat în colecția privată a unor români din Australia
Nicolae Grigorescu este prezent la licitație cu cinci opere, cea mai amplă fiind „Casa pictorului de la Câmpina”, care provine dintr-o colecție australiană, a unei familii care a emigrat în anii 1940, din cauza instaurării regimului sovietic în România.
Alte picturi semnate de Grigorescu scoase la vânzare mai sunt „Țărăncuță cu mărgele albastre”, respectiv și „Țărăncuță cu fuior”, estimate la o valoare de 25.000-45.000 de euro, fiecare, dar și „Mocan cu turmă de oi”, unde regăsim motivul ciobănașului dezvoltat cu precădere de artist în ultima perioadă de creație. Tot Nicolae Grigorescu semnează și desenul „La luptă”, schiță realizată de maestru pe frontul Războiului de Independență și care are în licitație un preț de pornire de doar 1.500 de euro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro